Studera i Ecuador

Studera utomlands i Ecuador – Sydamerika

Beläget i nordvästra Latinamerika mellan Colombia i norr och Peru i söder ligger det grönskande Ecuador. Landet har ett varierande klimat som beskrivs som fuktigt norrut mot kusten för att sedan bli allt mer torrt ju längre söderut du kommer, mot den peruanska öknen. Ecuador består av såväl mäktiga bergskedjor som slätt, djungel och kustlandskap. Vid floden Guayas delta och vidare utmed stillahavskusten breder ett bördigt landskap ut sig. Med sitt tropiska och subtropiska klimat är landet rikt på vegetation och här lever en mängd arter, varav flera är unika för just Ecuador. På högre höjder byts regnskog ut mot slättlandskap, tundra och till och med snö på riktigt hög höjd. Ecuador var tidigare en del av inkariket med Quito som huvudstad, innan spanjorerna gjorde sitt intåg.

De största städerna i Ecuador är huvudstaden Quito med sina ungefär 1 725 000 invånare, Guayaquil med den nästan dubbla mängden på 2 700 000 invånare och Cuenca med runt 315 000 invånare. Quito ligger i det norra inlandet, Guayaquil på sydvästkusten, Cuenca i det södra inlandet. Den totala folkmängden uppskattas till ungefär 16 miljoner. Från att ha varit en lång tid ha varit fokuserade på odling av kaffe producerar man idag även mycket frukt som bananer, samt fisk och trävaror.

Ecuador är också känt för de världsarvslistade Galápagosöarna. 19 öar belägna ute i atlanten ca 100 mil väster om den ecuadorianska kusten. Tack vare öarnas relativt isolerade läge finns ett flertal djurarter som är unika för ögruppen och inte finns någon annanstans i världen. Vad säg som till exempel blåfotad sula eller lavaödla?

Vad kan man då göra i Ecuador?

Stillahavskusten bjuder på flera finna stränder med vit sand, vacker natur runtomkring och möjligheter till surfing.

Galápagos är begränsat för turister för att kunna skydda den unika flora och djurliv som finns där, ofta kan priserna vara höga för att besöka öarna men ett sätt att komma ner i pris är att ta sig dit på egen hand och boka utflykter på plats (det kräver dock en del planering och framförhållning).

På fastlandet finns såväl härlig djungel i Amazonas som fina vattenfall att besöka. En del av vattenfallen har en religiös betydelse för de olika indianfolken som finns i landet. Det sägs att det är renande mot negativ energi att ta ett dopp i det kyliga vattnet i floden eller sjön som fallet mynnar ut i. Upplev det ecuadorianska köket där du i Quito kan få en lunch för strax under 2 dollar. Förutom alla härliga nypressade juicer så finns det gott om fisk- och skaldjursrestauranger.

Studieorter

Bra att veta om Ecuador

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta alls, utan det är istället Amerikanska dollar (USD) används som officiell valuta i landet. Läs mer om valuta till Ecuador hos Forex.

Eluttag

120/127 Volt, adapter behövs.

Vaccination

Läs vaccinationsguidens råd för resor till Ecuador. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UD:s reseinformation

Vad bör man tänka på när man vill jobba eller studera i Ecuador? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Ecuador.

Studentvisum till Ecuador

Om du ska studera på college eller universitet i Ecuador behöver du söka studentvisum i god tid före studierna.

Vi skickar dig mer information om hur du går tillväga för att söka studentvisum när du är antagen på en utbildning i Ecuador. Då visumprocessen kan vara ganska lång är det bra om du ansöker i god tid.

College & Universitet

Studera i Ecuador - Blueberrys utbud av skolor