Information om Brexit

Hur påverkar Brexit studieplanerna?

Den 31:a januari 2020 gick Storbritannien ur EU vilket gör det kommer fungera lite annorlunda för dig som vill ansöka till ett universitet i Storbritannien. Men dessa förändringar behöver inte påverka dina studieplaner utan du kan fortfarande välja att studera i Storbritannien! Och vi på Blueberry kommer självklart hjälpa dig precis som tidigare!

För dig som studerar under 2020

Fram till årsskiftet 2020/2021 är Storbritannien i en övergångsperiod vilket innebär att du kan resa in i landet på samma premisser som tidigare. Du behöver inget visum utan det räcker med ditt pass. Är du redan på plats kan du även ansökan om EU Settlement Scheme vilket ger dig tillstånd att fortsätta att studera och leva i Storbritannien.

Detta gäller om du påbörjar dina studier 2021

Kursavgifter

Tidigare har EU studenter haft förmånen att betala samma kurspriser som Brittiska studenter istället för kurspriser för internationella studenter, men från och med höstterminen 2021 så kommer det inte längre gälla. Det är ännu inte helt klart vilka priser som kommer gälla för EU studenter, men sannolikt kommer terminsavgiften att öka. Vi håller oss uppdaterade på läget och kommer att förmedla information om detta så snart vi kan.

Goda nyheter för dig som vill studera med start VT 2021 eller under 2022!

Prishöjningen kommer gälla från och med höstterminen 2021 så det finns fortfarande möjlighet att studera med dem nuvarande kurspriserna! Påbörjar du dina studier vårterminen 2021 får du även behålla nuvarande priseroch läser du ett helt kandidatprogram (Bachelor Degree) får du behålla det priset under hela din utbildning.

London South Bank University (LSBU) erbjuder flera program som börjar i januari 2021, läs mer om LSBU här. Du kan även påbörja vissa förberedande utbildningar (samt vissa Materutbildningar) på De Montfort University i Leicester under januari 2021. Vi har även fått det positiva beskedet från Solent University att de väljer att inte göra några förändringar av sina kurspriser om man påbörjar sina studier läsåret 2021/2022! Du kan läsa mer om Solent University och deras utbildningar här.

CSN för studier i Storbritannien

Precis som tidigare kommer du kunna ansöka om CSN bidrag och lån för studier i Storbritannien med samma regler som för andra länder utanför EU. De nya reglerna har ingen påverkan på de kurser som Blueberry erbjuder utan påverkar främst kortare kurser och distansstudier. Generellt kommer studenter ha möjlighet att ansöka om lika mycket bidrag och lån som tidigare. Du kan läsa mer om hur CSN fungerar vid utlandsstudier här.

Visum – detta gäller efter januari 2021

Från och med 1 januari 2021 kommer du behöva ha ett studentvisum för att kunna studera i Storbritannien. Vi på Blueberry har länge jobbat med andra länder där visum krävs, och vi kommer kunna assistera dig att ansöka om visum för din studietid i Storbritannien.

Ska du studera mindre än 6 månader får du visum på plats när du landar i Storbritannien. För studier på längre än 6 månader behöver du ansöka om ett visum i förväg. Har du ett biometriskt pass (alla svenska pass är det) så kan du ansöka om visum online via en app. Du kommer få de underlag som du behöver för att kunna ansöka om visum av oss. Visumet kostar 348 GBP att ansöka om och tar ungefär tre veckor att få (ibland längre tid och vi rekommenderar att du söker det i god tid innan avresa).

Om du bosätter dig i Storbritannien innan den 1:a januari 2021 kan du ansöka om om EU Settlement Scheme och då behöver du inte ansöka om visum. Du kan ansöka om pre-settle status till och med 30:e juni 2021.

Vad gäller för sjukvård efter Brexit?

EU medlemmar kommer inte längre ha gratis sjukvård utan kommer behöva betala 470 GBP per år för Immigration Health Surcharge. Denna kostnad är obligatorisk och ger tillgång till sjukvård via National Health Scheme.

Får jag arbeta på studentvisum i Storbritannien?

På ett studentvisum kommer man kunna jobba 20 timmar men i vissa fall så kommer det finnas begränsningar med vilka typer av jobb du kan ha och universitet måste godkänna att du arbetar. Har du fått godkänt att arbeta på ditt visum kan du även arbeta heltid när du har skollov från undervisningen.

Kan jag stanna i Storbritannien efter mina studier?

Om du studerar ett program i Storbritannien och vill stanna kvar efter du har avslutat dina studier så finns möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum för arbeta där i två år.

 

Känns studier i Storbritannien fortfarande lite krångligt och överväldigande? Var inte orolig, vi på Blueberry kommer hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen och finns här för att svara på dina frågor. Så låt inte Brexit stoppa din dröm om att studera i Storbritannien, kontakta oss så hjälper vi dig förverkliga drömmen!