studera utomlnads i england, london, University of the arts london, UAL,

Kan jag studera i England efter Brexit?

Hur påverkar Brexit mina planerade studier?

Den 31:a januari 2020 gick Storbritannien ur EU vilket gör det kommer fungera lite annorlunda för dig som vill ansöka till ett universitet i Storbritannien. Men dessa förändringar behöver inte påverka dina studieplaner utan du kan fortfarande välja att studera i Storbritannien! Och vi på Blueberry kommer självklart hjälpa dig precis som tidigare!

Det här gäller för dig som vill påbörja dina studier i Storbritannien

CSN för studier i Storbritannien

Precis som tidigare kommer du kunna ansöka om CSN bidrag och lån för studier i Storbritannien men nu med samma regler som för andra länder utanför EU. De nya reglerna påverkar inte dig som söker en kandidatexamen, masterexamen eller study abroad termin i England. För dessa program kommer studenter ha möjlighet att ansöka om lika mycket bidrag och lån som tidigare. För kurser kortare än 13 veckor, distansstudier samt studier på gymnasial nivå så är det förändrade regler i och med Brexit. Du kan läsa mer om hur CSN fungerar vid utlandsstudier här.

Behöver jag visum i Storbritannien?

Från och med 1 januari 2021 kommer du behöva ha ett studentvisum för att kunna studera i Storbritannien. Vi på Blueberry har länge jobbat med andra länder där visum krävs, och vi kommer kunna assistera dig att ansöka om visum för din studietid i Storbritannien. Visumansökan kommer smidigt kunnas göras via en app i din mobil och du behöver inte besöka ambassaden. Du kommer få de underlag som du behöver för att kunna ansöka om visum av oss. Visumet kostar 348 GBP att ansöka om och tar ungefär tre veckor att få (ibland längre tid och vi rekommenderar att du söker det i god tid innan avresa).  Mer detaljer kring studentvisum till England hittar du här. 

Ska du studera mindre än 6 månader behöver du inget visum utan du får ett visum på plats när du landar i Storbritannien. Om inget annat anges så ska du lämna Storbritannien max 30 dagar efter avslutad kurs/termin.

Vad gäller för sjukvård efter Brexit?

EU medlemmar kommer inte längre ha gratis sjukvård utan kommer behöva betala 624 GBP per år för Immigration Health Surcharge. Denna kostnad är obligatorisk och ger tillgång till sjukvård via National Health Scheme.

Får jag arbeta på studentvisum i Storbritannien?

På ett studentvisum kommer man kunna jobba 20 timmar i veckan under terminen samt 40 timmar i veckan under lov. I vissa fall så kommer det finnas begränsningar med vilka typer av jobb du kan ha och universitet måste godkänna att du arbetar. Om du har Pre-Settlement status kan du arbeta obegränsat som tidigare. Notera att om du endast studerar en termin i Storbritannien på ett visitor visa så får du inte jobba vid sidan av studierna.

Kan jag stanna i Storbritannien efter mina studier?

Om du studerar en Bachelor eller Master i Storbritannien och vill stanna kvar efter du har avslutat dina studier så finns möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum/postgraduate visa för arbeta där i två år efter avslutade studier.

Känns studier i Storbritannien fortfarande lite krångligt och överväldigande? Var inte orolig, vi på Blueberry kommer hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen och finns här för att svara på dina frågor. Så låt inte Brexit stoppa din dröm om att studera i Storbritannien, kontakta oss så hjälper vi dig förverkliga drömmen!