Kan jag studera i England efter Brexit?

Hur påverkar Brexit mina planerade studier?

Den 31:a januari 2020 gick Storbritannien ur EU vilket gör det kommer fungera lite annorlunda för dig som vill ansöka till ett universitet i Storbritannien. Men dessa förändringar behöver inte påverka dina studieplaner utan du kan fortfarande välja att studera i Storbritannien! Och vi på Blueberry kommer självklart hjälpa dig precis som tidigare!

För dig som studerar under 2020

Fram till årsskiftet 2020/2021 är Storbritannien i en övergångsperiod vilket innebär att du kan resa in i landet på samma premisser som tidigare. Du behöver inget visum utan det räcker med ditt pass. Är du redan på plats kan du även ansökan om EU Settlement Scheme vilket ger dig tillstånd att fortsätta att studera och leva i Storbritannien.

Vad gäller för dig som vill påbörja dina studier 2021

Kursavgifter

Tidigare har EU studenter haft förmånen att betala samma kurspriser som Brittiska studenter istället för kurspriser för internationella studenter, men från och med höstterminen 2021 så kommer det inte längre gälla. De nya priserna varierar mellan olika universitet men vi har fått glädjande besked från populära Solent University i Southampton och musikskolan BIMM Institute att de kommer behålla det förmånliga priset GBP 9250 per år även för start hela 2021 vilket betyder att det går att täcka en treårig kandidat på dessa universitet med CSN lån och bidrag. Vi ser också fler scholarships på de universitet som har höjt sina avgifter.

CSN för studier i Storbritannien

Precis som tidigare kommer du kunna ansöka om CSN bidrag och lån för studier i Storbritannien men nu med samma regler som för andra länder utanför EU. De nya reglerna påverkar inte dig som söker en kandidatexamen, masterexamen eller study abroad termin i England. För dessa program kommer studenter ha möjlighet att ansöka om lika mycket bidrag och lån som tidigare. För kurser kortare än 13 veckor, distansstudier samt studier på gymnasial nivå så är det förändrade regler i och med Brexit. Du kan läsa mer om hur CSN fungerar vid utlandsstudier här.

Visum – Behöver jag visum i England efter 2021

Från och med 1 januari 2021 kommer du behöva ha ett studentvisum för att kunna studera i Storbritannien. Vi på Blueberry har länge jobbat med andra länder där visum krävs, och vi kommer kunna assistera dig att ansöka om visum för din studietid i Storbritannien. Visumansökan kommer smidigt kunnas göras via en app i din mobil och du behöver inte besöka ambassaden. Du kommer få de underlag som du behöver för att kunna ansöka om visum av oss. Visumet kostar 348 GBP att ansöka om och tar ungefär tre veckor att få (ibland längre tid och vi rekommenderar att du söker det i god tid innan avresa).  Mer detaljer kring studentvisum till England hittar du här. 

Ska du studera mindre än 6 månader behöver du inget visum utan du får endast en stämpel i passet på plats när du landar i Storbritannien. Om inget annat anges så ska du lämna England max 30 dagar efter avslutad kurs/termin.

Om du bosätter dig i Storbritannien innan den 31a december 2020 så kan du ansöka om om EU Settlement Scheme och då behöver du inte ansöka om visum. Du kan ansöka om pre-settle status till och med 30:e juni 2021. Viktigt att du kan bevisa att du bosatt dig i landet innan 31a december, bevis på detta kan vara till exempel flygbiljett, bankkonto, faktura/kvitto med din brittiska adress, lägenhetskontrakt etcetera.

Vad gäller för sjukvård efter Brexit?

EU medlemmar kommer inte längre ha gratis sjukvård utan kommer behöva betala 470 GBP per år för Immigration Health Surcharge. Denna kostnad är obligatorisk och ger tillgång till sjukvård via National Health Scheme. Om du bosätter dig i England innan 31a december 2020 och ansöker om EU Settlement Scheme kommer du ha fortsatt rätt till gratis sjukvård genom NHS som innan Brexit.

Får jag arbeta på studentvisum i England/Storbritannien?

På ett studentvisum kommer man kunna jobba 20 timmar i veckan under terminen samt 40 timmar i veckan under lov. I vissa fall så kommer det finnas begränsningar med vilka typer av jobb du kan ha och universitet måste godkänna att du arbetar. Om du har Pre-Settlement status kan du arbeta obegränsat som tidigare. Notera att om du endast studerar en termin i England så får du inte jobba vid sidan av studierna.

Kan jag stanna i England/Storbritannien efter mina studier?

Om du studerar ett program i Storbritannien och vill stanna kvar efter du har avslutat dina studier så finns möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum/postgraduate visa för arbeta där i två år efter avslutade studier.

 

Känns studier i Storbritannien fortfarande lite krångligt och överväldigande? Var inte orolig, vi på Blueberry kommer hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen och finns här för att svara på dina frågor. Så låt inte Brexit stoppa din dröm om att studera i Storbritannien, kontakta oss så hjälper vi dig förverkliga drömmen!