Studera i Hamburg

Studera utomlands i tyska Hamburg

Hamburg är Tysklands näst största stad. Staden har sedan 1600-talet varit en av de stora tyska städerna men med en påtagligt stark befolkningsökning under 1800-talets sista decennier.  Efter 1964 skedde en suburbanisering och utflytt från staden till de omkringliggande områdena och 1986 hade Hamburg 1,6 miljoner invånare. Siffran ligger i dagsläget på 1,8 miljoner. Prognosen räknar med en ökning kommande år. Staden har kring 300 000 invånare med uteslutande utländskt pass.

Hamburg har flera kilometer med långa sandstränder bl.a. Blankenese strand i exklusiva stadsdelen Blankenese samt Elbstrand som ligger mer centralt. Strandområdena rengörs regelbundet av Hamburgs stad. Hamburg är känt för sitt rika kulturliv med bland annat ett stort antal teatrar. Den välbärgade köpmannaklassen har genom seklerna bidragit till förnämliga konstsamlingar vid stadens museer.

I Hamburg finns också en svensk förening, Svenska Klubben i Hamburg, som grundades 1906 och bland annat är huvudman för den Skandinaviska Skolan som finns i Hamburg, en heldagsskola enligt svensk läroplan.

Hamburg är i likhet med andra större hamnstäder som Amsterdam känt för sitt livliga nattliv med centrum runt Reeperbahn. Detta är ett arv ifrån tiden då sjömännen ofta i flera dagar fick vänta på att deras skepp skulle lossas och lastas och under tiden efterfrågade diverse nöjen. I början på 1960-talet var det på Reeperbahn-klubben Star Club som Beatles inledde sin karriär.

Andra områden med mycket barer och restauranger är SchanzenviertelAltona och Winterhude. Även i området mellan Alster och Centralstationen finns flera kända barer och restauranger. I stadsdelen St. Georg öster om Hauptbahnhof finns också många barer och restauranger. Sommartid öppnar flera beachklubbar mellan Landungsbrücken och Altona utefter Elbe.

College & Universitet

Studera i Hamburg - Blueberrys utbud av skolor