Hur påverkar COVID-19 om jag vill studera utomlands i höst?

Uppdaterat 8:e januari 2021

Vi får många frågor från studenter som undrar huruvida COVID-19 kommer att påverka planer att börja studera i höst. Med alla nyheter om vaccin som transporteras ut i olika länder börjar vi se en ljusning av pandemins effekt på utlandsstudier. Vi på Blueberry arbetar intensivt med att kartlägga hur detta kan komma att påverka blivande studenter såväl som hur det påverkar våra nuvarande studenter. Vi har daglig kontakt med våra partneruniversitet och skolor för att få den senaste informationen. 

Kan jag söka till universitet utomlands med start hösten 2021?

Ja det kan du absolut. Enligt majoriteten av våra universitet finns det inte några hinder att ansöka till höstterminen och de planerar att terminen kommer att starta som vanligt. För de flesta av våra universitet kan du som student dessutom betala terminsavgiften strax innan kursstart och därmed är det möjligt att ångra din plats i stort sett ända fram tills kursstart. Några länder/världsdelar som vi får extra mycket frågor om kan du läsa mer om nedan:

Kan jag studera i Australien trots Covid-19?

Just nu är Australien stängt för inresande. Däremot har det gått relativt sett bra under pandemin och många universitet har öppet på campus. Universiteten planerar för start på campus i juli/augusti/september (beroende på skolstart) och väntar egentligen bara på att den Australiensiska gränsen ska öppna och att flyg går regelbundet igen.

För många skolor i Australien får du som blir erbjuden en plats betala en mindre deposition för att bekräfta din plats (en del av kursavgiften). Först och främst har du alltid en del tid på dig att tacka ja till din plats och betala depositionen men majoriteten av universiteten har utökade möjligheter för återbetalning på grund av COVID-19 risken. Här kan du se vad som gäller för studier i Australien. Generellt gäller att den stora delen av kursavgiften betalas oavsett i samband med kursstart och går som ovan nämnt att avboka/tacka nej till.

Kan jag studera i Europa trots Covid-19?

Skolor i Europa har öppet för studier. Just nu kör en del online men de flesta har även campus öppet med delar av undervisningen på campus. Några skolor har även majoriteten på campus. Till hösten planerar universiteten för att ha campus-undervisning och öppet i stort sett som ”vanligt”.

Kan jag studera i Asien trots Covid-19?

Även i Asien är planen att undervisningen kommer bli mycket mer normal till hösten. Många länder i Asien såsom Sydkorea och Thailand har faktiskt redan nu campusen öppna och stor del av undervisningen på plats.

Kan jag studera i USA trots Covid-19

För studier i USA gäller att majoriteten av skolorna planerar och har ambitionen att hålla undervisning på plats. Under våren varierar det lite mellan att vissa skolor kör online men de flesta har en hybrid där en del är online och en del på campus. Det går även utmärkt att få visum till USA för studier varav många studenter är där och studerar just nu.

Fler frågor?

Du är självklart mycket välkommen att kontakta oss gällande dina frågor eller funderingar – Blueberry har ett stort ansökningstryck nu och vi fortsätter vara helt uppkopplade med varandra, med våra studenter och våra universitet världen över.

Steven Engström

CEO