Hur påverkar coronaviruset, COVID-19 om jag vill studera utomlands i höst?

Uppdaterat 23:e mars 2020

Vi får många frågor från studenter som undrar huruvida COVID-19 kommer att påverka planer att börja studera i höst. Med allting som skrivs på sociala medier och nyheter är det svårt att inte tänka på hur det kommer se ut längre fram. Vi på Blueberry arbetar intensivt med att kartlägga hur detta kan komma att påverka blivande studenter såväl som hur det påverkar våra nuvarande studenter. Vi har daglig kontakt med våra partneruniversitet och skolor för att få den senaste informationen.

Kan jag söka till universitet utomlands med start hösten 2020?

Ja det kan du absolut. Enligt våra universitet finns det inte några hinder att ansöka till höstterminen och planen är att terminen kommer att starta som vanligt. För majoriteten av våra universitet kan du som student dessutom betala terminsavgiften strax innan kursstart och därmed är det det möjligt att ångra din plats i stort sett ända fram tills kursstart.

För vissa skolor såsom i exempelvis Australien får du som blir erbjuden en plats betala en mindre deposition för att bekräfta din plats (en del av kursavgiften). Först och främst har du alltid en del tid på dig att tacka ja till din plats och betala depositionen men vi håller också på att se vilka universitet som kommer ha utökade möjligheter för återbetalning på grund av COVID-19 risken. Här kan du se vad som gäller för studier i Australien. Vi kommer lägga upp information löpande så att du lätt kan se vad som gäller för just det universitetet eller colleget du vill plugga på. Den stora delen av kursavgiften betalas oavsett i samband med kursstart och går som ovan nämnt att avboka/tacka nej.

Hur är det för studenter som studerar utomlands just nu?

I andra länder som också har fått fall av Corona som exempelvis Australien, USA och Spanien har våra universitet tagit fram lösningar där de sista delarna av terminen går att studera online. Sen är planen att nästa termin ska starta som vanligt. Läs några studenters svar om deras skolors åtgärder och hur det är att studera på ett utländskt universitet just nu.

Kan jag få CSN även om det är online utomlands?

Normalt får man inte studera majoriteten av sina kurser online vid utlandsstudier men CSN gör undantag för studenter som är utomlands just nu på grund av Coronaviruset. Läs mer på CSN:s hemsida här.

Fler frågor?

Du är självklart mycket välkommen att kontakta oss gällande dina frågor eller funderingar – Blueberry har ett stort ansökningstryck nu och vi fortsätter vara helt uppkopplade med varandra, med våra studenter och våra universitet världen över.

Steven Engström
CEO