Studera i Sydney & Bondi på blueberry.nu

Guide för dig som vill studera utomlands i Australien

Information om studier i Australien

Många drömmer om att besöka “Down Under” som ligger i princip så långt bort du kan komma innan det blir närmare igen! En resa till andra sidan jordklotet, till ett nytt land och en ny kultur är kul och spännande! Huvudet fullständigt kryllar av frågor och funderingar och vi på Blueberry har här sammanställt en guide med information till dig som funderar på studier i Australien.

Även om svenskar (eller för den delen skandinaver) ofta har lätt att anpassa sig och uppskatta den Australiska kulturen är det en del att tänka på för dig som funderar på att studera i Australien. Det är viktigt att vara väl förberedd när resan och studierna börjar närma sig.

Universitet i Australien

Australien har 43 universitet, varav 40 är statliga. Antalet kan jämföras med Sverige som har liknande siffror när vi räknar med såväl universitet som högskolor och inkluderar våra två privata universitet, Chalmers Tekniska Högskola samt Stockholms Handelshögskola. Universiteten håller generellt mycket hög standard och oberoende av vilken ranking som används brukar runt sex universitet i Australien finnas med på top 50 listan i världen. University of New South Wales samt University of Queensland tillhör de universitet som ligger bra till på Top 50 listan och är universitet som Blueberry jobbar med. Även Bond University som är privat ges många “5 stars” i QS ranking.

Vad innebär det att läsa på ett Private College?

I tillägg till universiteten finns det i Australien ett stort antal privata colleges. Dessa college är ofta specifikt inriktade på ett visst antal ämnen. För dig som är intresserad av att t.ex. plugga musik jobbar Blueberry med JMC Academy som alltid får mycket bra omdömen i våra utvärderingar och är mycket omtyckt bland studenterna. Design är ett annat mycket populärt ämne där Billy Blue College of Design ligger högst på listan för många. Academy of Information Technology är perfekt för dig som är intresserad av ämnen som Animation, Game Design och Digital Design. Fördelen med colleges är att du omges av studenter och lärare som brinner för just ditt ämnesområde. Ofta är ett college mindre i storlek än universiteten, 500 – 3000 studenter är vanligt.

Studera utomlands på yrkesinriktade statliga college – TAFE skolor

TAFE är statliga skolor som precis som privata colleges erbjuder mer yrkesinriktade utbildningar. På TAFE Queensland är populär ämnen som många av Blueberrys studenter föredrar att studera är Photography, Graphic Design och Fashion Design. På Västkusten har vi TAFE International Western Australia där många läser inriktningar som Event Management, Interior Design och Screen and Media. Fördelarna att läsa på TAFE är många; utbildningen är billigare och grupperna oftast mindre, lärarna är extremt hjälpsamma och lektionerna varvar praktik och teori. De flesta TAFE utbildningar är Diplomutbildningar på 1-2 år och om du sedan önskar går det oftast att läsa vidare på universitet eller college i Australien och tillgodoräkna dig de flesta kurserna från TAFE.

Hur ser ett program i Australien ut?

I Australien väljer du din huvudinriktning redan år ett. Du väljer t ex Bachelor of Business med specialisering Finance. I ditt program kommer det oftast att ingå såväl Core Courses som du måste läsa samt Electives som är valbara ämnen. En Bachelor är som regel tre år.

Generella och mer specifika program

För dig som t.ex. vill läsa Psychology kan välja en Bachelor of Arts med Psychology som Major, dvs huvudinriktning. Förutom Psychology kommer du också läsa ett antal mer generella kurser som är relaterade till ämnet. Om du däremot väljer att läsa en Bachelor of Psychology blir du mer specialiserad inom ämnet.

Hur fungerar det med att läsa fristående kurser under en eller två terminer – Study Abroad?

De universitet och college som Blueberry jobbar med i Australien tar emot gäststudenter som fritt kan välja ett antal kurser, ofta fyra per termin. Om du kommer direkt från gymnasiet är utbudet begränsat till de grundkurser som de nationella studenterna läser under sitt första år. Om du redan är inskriven på svenskt universitet läser du på den nivå du skulle ha läst hemma och kan därför välja relativt fritt. I Australien används termen Study Abroad för den här typen av program.

Ofta 4 kurser per termin

Australien har inte ett helt enhetligt poängsystem med Sverige men oftast består varje kurs av 6-8 credits och du läser fyra kurser på en termin. Detta kan dock variera mellan olika skolor.

Vilka examen gäller i Australien?

Undergraduate Degrees

Diploma – 1- 1,5 år
Bachelor Degree – 3 år

Det finns i huvudsak två kategorier av Undergraduate Degrees:
Bachelor of Arts. Omfattar ämnen som samhällsvetenskap, media, språk och konst.
Bachelor of Science. Omfattar ämnen som matematik, biologi och teknik.

Business som är ett populärt ämne hittar du inom båda områdena.

Graduate Degrees

I Australien finns det ofta möjlighet till att läsa Graduate Certificate och Graduate Diploma. Certificate är en termin, Diploma är två terminer och perfekt för dig som inte har möjlighet att studera under en längre tid.

Masterprogram i Australien är 1,5 – 2 år. Därefter kan du välja en forskarbana som kan ta allt från 3 – 8 år, PHD.

Även om du inte har tagit någon tidigare universitetsexamen kan du ibland bli antagen till en utbildning på masternivå, om du har flera års relevant arbetslivserfarenhet.

När ska jag ansöka om att studera i Australien?

Många universitet och college i Australien har ett relativt sent sista datum för att ansöka, ofta cirka 2-3 månader innan kursstart. Det är dock bra att räkna med att det kan ta några extra veckor att få visum. Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan mellan 1 år och 3 månader innan kursstart.

Hur går ansökan till?

Ansökningsprocessen går olika till beroende på vilket universitet eller college du väljer och beroende på val av program. Blueberry kommer att guida dig genom hela processen steg för steg så att du kan känna dig trygg. Förutom de handlingar och dokument vi kommer att skicka dig eller be dig om kan du självklart alltid ringa och mejla oss med frågor som du har. Vi, på Blueberry, har alla läst utomlands själva och i olika länder och på olika program och vet hur många frågor som kan dyka upp efter hand. Vi ordnar också Pre-Departure event där du träffar andra som ska iväg. Många har hittat roommates och resesällskap under de här träffarna.

Att tänka på före avresan

Försäkring och sjukvård

Det är väldigt viktigt att du är ordentligt försäkrad när du ska studera i ett annat land. Du kanske har råd att förlora mobiltelefonen eller kameran, men har du råd att till exempel bli hämtad med ambulanshelikopter om olyckan är framme? Eller vad händer om du blir stämd av en rik turist för att du råkade cykla på någon på en strandpromenad och dessutom får en kraftig sjukhusräkning på köpet?

OSHC försäkring
När du ska studera som internationell student i Australien kräver den australiensiska regeringen att du tecknar något som heter OSHC (Overseas Student Health Cover). OSHC är en försäkring som är utformad för att hjälpa internationella studenter att möta eventuella kostnader för medicinsk behandling som de kan behöva när de studerar i Australien. Du behöver ha en giltig OSHC försäkring under hela din studieperiod. Det finns flera olika företag som erbjuder OSHC försäkringar, det spelar ingen roll vilket företag du väljer att använda dig av. Blueberry hjälper dig  att jämföra de olika OSHC försäkringarna som finns  för att hitta den som passar dig bäst. Om du har några frågor eller funderingar kontakta din kontaktperson på Blueberry så hjälper vi dig!

Gouda försäkring
Blueberry erbjuder i samarbete med Gouda prisvärda försäkringar som ger dig fullgott skydd utan självrisk när du studerar eller arbetar utomlands. Försäkringarna täcker bland annat:

 • Akut läkarvård
 • Hemtransport
 • Olycksfall
 • Ansvarsskydd
 • Överfallsskydd
 • Rättsskydd
 • Krishjälp
 • Egendomsskydd

Valuta

Valutan i Australien är dollar (AUD) och i mittan av 2022 stod den australiensiska dollarn i ca 7 kr. Det betyder att AUD 10 motsvarar ca 70 kr. För aktuell valutakurs kan du prata med din bank eller söka online.

Australien storlek

Landet Australien är till ytan en av världens största länder med en storlek på närmare 7,7 miljoner km². I jämförelse har hela Europa en storlek på 10,18 miljoner km². Australien är glest befolkat med ca 25,5 miljoner invånare där de allra flesta bor i landets större städer.

Införselregler

Australien har stränga regler när det kommer till införsel av bland annat droger, matvaror och levande material. Det är ditt ansvar att se till att du inte för in förbjudna varor i landet. Mer information om vad som är tillåtet att ta med sig in i landet hittar du här.

Observera även att du inte får ta med vissa grönsaker och frukter över delstatsgränserna.

Vaccinationer

Oftast krävs ingen speciell vaccination men vi ber dig kontakta en vaccinationscentral för den senaste informationen.

Packlista Australien

Att packa inför en resa är aldrig lätt. Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att ha med sig när du ska studera i Australien:

 • Adapter
 • Pass och passkopia
 • Bankkort och kontanter
 • Solkräm, mycket viktigt och vi rekommenderar gärna Sun Milk sensitive SPF (20 eller 30 i skyddsfaktor), Ekologisk. Då skyddar du din hud också från kemikalier och giftiga tillsatser. Samtidigt som krämen inte förgiftar de känsliga korallreven och Australiens fantastiska djurliv.
 • Antagningsbesked och försäkringspapper
 • Visum

Priser

Generellt sett så är det billigare att gå ut och äta och dricka i Australien än vad vi är vana vid. Priserna på mat i Australien är något lägre än i Sverige. Frukt och grönt är oftast av väldigt bra kvalitet då det mesta odlas i landet och inte importeras. Passa på att besöka olika marknader (ett exempel är Queen Victoria Market i Melbourne) där du kan köpa både grönsaker och kött av högsta kvalitet för riktigt bra priser. I alla städer finns större supermarkets så som Woolworth’s, Safeway och Coles. Det finns också många lågprisaffärer som exempelvis tyska Aldi. Kreditkort fungerar utan problem, men vissa affärer tar inte emot Maestro. Det är vanligtvis inga problem att ta ut pengar i bankomat från svenska bankkonton men tänk på att ta reda på ifall din bank tar ut en extra kostnad för uttag utomlands. Det kan vara allt från en fast summa till en procent på hur mycket du tar ut. Observera även att vissa australiensiska banker tar ut en avgift om du använder en annan banks bankomat.

Transport

Många som planerar att stanna i Australien under en längre tid väljer att köpa bil då man får väldigt mycket frihet och kan stanna vart man vill längs vägen. Det enklaste är att köpa bil i storstäderna, då många avslutar sina resor där och ofta vill bli av med sina bilar snabbt. Om du planerar att köpa eller hyra bil så bör du ha ett internationellt körkort. Detta skaffar du hos M Sverige mot en mindre kostnad. Det är även viktigt att komma ihåg att Australien har vänstertrafik, så kör försiktigt och läs på ordentligt om trafikreglerna. Tänk även på att vid gryning och skymning så tar sig många djur upp på vägarna och det är viktigt att vara uppmärksam, speciellt i The Outback där det inte heller finns någon vägbelysning.

Det billigaste sättet att ta sig runt i Australien är att åka buss. Du kan köpa busspass som gäller för en viss tid eller ett visst antal stopp. Det finns många olika företag som erbjuder busspass. Ett tips är att jämföra de olika företagen och se vilket som har det busspass som passar dig och dina resplaner bäst.

Australien är inte känt för sina tåglinjer och utanför storstäderna är de få. De som dock kan vara värda att kika på är The Ghan, som går mellan Adelaide och Darwin, och The Indian Pacific, som går mellan Sydney, Adelaide och Perth.

Läs mer information om just Australien
och vad du kan studera där.

Läs mer
Studera musik & ljudteknik på JMC Academy blueberry.nu