Tjej tittar ut över London Bridge

Guide för dig som vill studera utomlands i England

Information om studier i England

Många drömmer om att studera i grannlandet i väst. England är känd för hög nivå på deras utbildningar och prestigefyllda universitet som Cambridge, Oxford och UCL har inte undgått många. Terminssystemet är uppbyggd på samma sätt som hemma vilket gör det enkelt att planera jul och sommarlov. Vädret är kanske inte lika soligt som i Australien eller i Kalifornien men lite mildare än Sverige och landet har ofta fantastiska vårar och ljumma sensommar dagar. Ella Reuterswärd som jobbar som Student Engagement Manger på Blueberry har själv studerat i England och sammanställt en guide.

Studera i England

Det är ofta lätt för svenskar att komma in i den Engelska kulturen, mycket för att den är väldigt likt vår egen. Väljer du att studera i London kan du räkna med att stöta på och bli vän med många svenskar då det bor ca 100 000 svenskar i London. Det är också en fördel att vara nära Sverige så att man enkelt och billigt kan åka hem över jul eller under lov.

Universitet i England

England har mer än hundra universitet totalt och utbildningen ligger ofta på väldigt hög nivå. På Blueberry så jobbar vi med femton universitet runt om i landet samt med fyra mer kreativt inriktade skolor främst i London.

Hur ser ett program i England ut?

Du kan välja att ta en Bachelor inom ett specifikt ämne, som till exempel BA in Education. Det är dock vanligt att man väljer en inriktning (minor) som i de flesta fall utgör 25% av utbildningen och då ser din examen ut t ex så här: BA in Education with Psychology. Det är också vanligt att ta en Joint Degree alltså en delad utbildning där du läser 50% inom båda ämnesområdena och då byts ordet with ut med and som t ex BA in Education and Psychology. Vill man ta en Joint degree måste detta bestämmas redan första året och man kan som student ofta välja inom vilket av de två ämnena man vill skriva sin slutgiltiga uppsats eller göra sitt final project inom.

Hur fungerar det med att läsa fristående kurser under en eller två terminer?

På några av de universitet som Blueberry jobbar med så som Regent’s University och London South Bank University kan du som student läsa valfria kurser under en eller två terminen, detta kallas vanligen för Study Abroad. På en del andra universitet är det svårare att välja kurser fritt ur skolan kursutbud och då finns istället alternativet att läsa en eller två terminer på någon av skolans Bachelor program. Så istället för valfria kurser så läser man tillsammans med studenter på en specifik Bachelor.

Poäng per termin

England har inte ett helt enhetligt poängsystem men det är vanligt att under ett läsår studera  120 UK credits vilket motsvarar 60hp/ECTS. Det går alltså två UK credits på varje svenskt hp.

Vilka examen gäller i England?

Bachelor (Honours) Degrees

Bachelor Degree – tre år

Det finns i huvudsak två kategorier av Undergraduate Degrees:
Bachelor of Arts. Omfattar ämnen som samhällsvetenskap, media, språk och konst.
Bachelor of Science. Omfattar ämnen som matematik, biologi och teknik.

Business som är ett populärt ämne hittar du inom båda områdena.

Graduate Degrees

I England finns det fyra typer av Masters inom kategorin Taught Masters. Dessa är Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), Master of Business Administration (MBA) and Master of Engineering (MEng). Oftast är en Taught Masters ett år lång men kan ibland sträcka sig till två år. Det går även att göra en Research Master/PhD och en sådan kan ta allt från 3 – 5 år. Även om du inte har tagit någon tidigare universitetsexamen kan du ibland bli antagen om du har flera års relevant arbetslivserfarenhet.

När ska jag ansöka om att studera i England?

Sista ansökningsdatum varierar mellan universiteten men vill man läsa en hel Bachelor så är det bra att söka in cirka åtta månader innan kursstart för att ha likvärdig chans som andra att komma in. Det går ofta att söka in bara några få månader innan också men platser på populära program kan då vara fyllda.

Hur går ansökan till?

Ansökningsprocessen går olika till beroende på vilket universitet eller college du väljer och beroende på val av program. Något som är vanligt förekommande i England är att du behöver skicka in en eller två referenser i din ansökan. Detta kan vara en lärare eller annan anställd på skolan som skriver ett formellt brev som ska innehålla information om dina akademiska förmågor och lite om dig personligen. Om universitetet vill ha två referenser kan den andra referensen vara från en arbetsplats eller om du varit med i någon klubb av något slag. Referenser ska alltid innehålla underskrift från den som skrivit tillsammans med personens kontaktuppgifter. I många fall vill skolan också att studenten skriver ett personligt brev, eller ‘personal statement’. I detta dokument ska studenten skriva lite om sig själv, anledningen till att de vill läsa just den utbildningen och på den skolan samt lite om sina mål med utbildningen. Blueberry kommer att guida dig genom hela processen steg för steg så att du kan känna dig trygg. Förutom de handlingar och dokument vi kommer att skicka dig eller be dig om kan du självklart alltid ringa och mejla oss med frågor som du har. Vi på Blueberry har alla läst utomlands själva och i olika länder och på olika program och vet hur många frågor som kan dyka upp efter hand. Vi ordnar också Pre-Departure träffar där du träffar andra som ska iväg. Många har hittat roommates och resesällskap under de här träffarna.

Att tänka på före avresan

Visum

Ska man studera i England i mer än 6 månader behöver man ansöka om ett studentvisum. För att kunna ansöka behöver man ha blivit antagen till en skola samt accepterat sin plats. Därefter kan man få ett Confirmation of Acceptance for Studies (CAS) som är ett visumunderlag.

Försäkring och sjukvård

Det är väldigt viktigt att du är ordentligt försäkrad när du ska studera i ett annat land. Du kanske har råd att förlora mobiltelefonen, men har du råd att till exempel bli hämtad med ambulanshelikopter om olyckan är framme. Eller vad händer om du blir stämd av en rik turist för att du råkade cykla på någon på en strandpromenad och dessutom får en kraftig sjukhusräkning på köpet?

Immigration Health Surcharge 

Internationella studenter i Storbritannien behöver i samband med att man ansöker om ett studentvisum betala för Immigration Health Surcharge. Det gör att man får tillgång till sjukvård genom den offentliga sjukvården National Health Service (NHS).

Gouda försäkring

Blueberry erbjuder i samarbete med Gouda prisvärda försäkringar som ger dig fullgott skydd utan självrisk när du studerar utomlands. Försäkringarna täcker bland annat:

 • Akut läkarvård
 • Hemtransport
 • Olycksfall
 • Ansvarsskydd
 • Överfallsskydd
 • Rättsskydd
 • Krishjälp
 • Egendomsskydd

Valuta

Valutan i England är pund (GPB) och under 2022 stod den Brittiska punden i cirka 12,5 kr. För aktuell valutakurs kan du prata med din bank eller söka online på exempelvis Forex. Punden har flera smeknamn och kallas vardagligen oftast för ‘quid’.

Vaccinationer i England

Oftast krävs ingen speciell vaccination men vi ber dig kontakta en vaccinationscentral för den senaste informationen.

Packlista

Att packa inför en resa är aldrig lätt. Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att ha med sig:

 • Adapter
 • Pass och passkopia
 • Bankkort och kontanter
 • Antagningsbesked och försäkringspapper

Priser

Generellt sett så är det billigare att gå ut och äta och dricka i England än vad vi är vana vid i Sverige. Priserna på mat i butiker i England är även de lägre än i Sverige. I alla städer finns större supermarkets såsom Tesco, ASDA, Waitrose och Sainsbury. Det finns också många lågprisaffärer som exempelvis tyska Aldi och Morrisons. Att betala med kort fungerar utan problem men i mindre kiosker så kallade Convenience Stores kan de ta en mindre avgift för kortköp på små summor.  Det är vanligtvis inga problem att ta ut pengar i bankomat från svenska bankkonton men tänk på att ta reda på ifall din bank tar ut en extra kostnad för uttag utomlands. Det kan vara allt från en fast summa till en procent på hur mycket du tar ut. Observera även att vissa Engelska banker tar ut en avgift om du använder en annan banks bankomat.

Transport i England

Det går bra att köra bil med ditt svenska körkort i England. Det är dock viktigt att notera att i England så måste varje förare vara försäkrad på den bilen som de ska köra. I Sverige är det bilen som är försäkrad och man kan låna varandras bilar men i England så måste du specifikt försäkra dig om du ska låna en bil av någon, även under kortare perioder. När du hyr bil sker detta automatiskt i samband med hyresavtalet.

Det är enkelt att resa runt i landet med både buss och tåg. Det är generellt mycket billigare med buss men kan då bli längre sträckor. Biljetter går att köpa enkelt både online, via appar eller på stationen.

Läs mer information om just England
och vad du kan studera där.

Läs mer