Plugga i Nya Zeeland NMIT på blueberry.nu

Guide för dig som vill studera utomlands i Nya Zeeland

Information om studier på Nya Zeeland

Sagan om Ringen, Avatar och King Kong är några av alla de succéfilmerna som producerats på Nya Zeeland. Aotearoa är ursprungsbefolkningens (Maorierna) namn på landet och betyder “Det långa vita molnet”. Blueberry samarbetar med bland annat University of Auckland som är landets främsta universitet och placerad Top 50 – Top 100 på de olika internationella rankinglistorna. Auckland University of Technology är känt för sina högt rankade Engineering och Businessprogram och Media/ Film utbildning med spännande och kända föreläsare från branschen. Blueberry samarbetar också med Nelson Marlborough Institute of Technology där många svenskar väljer att studera Adventure Tourism.

Studera på Nya Zeeland

Mycket påminner om vårt svenska system men närheten till näringslivet och olika branscher ger utbildningarna en extra dimension och det ger studenterna ett försprång på arbetsmarknaden.

Universitet och högskolor på Nya Zeeland

Nya Zeeland har med sina 5,1 miljoner invånare åtta universitet samt 18 polytechnics och colleges. Det är ett mycket populärt studieland med närmare 50.000 internationella studenter.

Utlandsstudier på Polytechnics

Polytechnics är statliga skolor som erbjuder mer yrkesinriktad utbildning. Många av våra studenter väljer att läsa på Nelson Marlborough Institute of Technology med unika förutsättningar för utbildning inom allt från klättring, kayaking, forsränning och glaciäråkning. Praktik ingår också i vissa utbildningar.

Fördelarna att läsa på Polytechnics är många, utbildningen är billigare och grupperna oftast mindre. Lärarna är extremt hjälpsamma och lektionerna varvar praktik och teori. De flesta utbildningarna är Diplomutbildningar på 1-2 år. Om du sedan önskar går det oftast att läsa vidare på universitet eller college på Nya Zeeland och tillgodoräkna dig de flesta kurserna.

Hur ser ett universitetsprogram på Nya Zeeland ut?

På Nya Zeeland väljer du din huvudinriktning redan år ett. Varje termin består av fyra olika kurser som du läser parallellt. En Bachelor är som regel tre år. Du väljer en eller två huvudinriktningar (Majors) och därutöver ibland ytterligare en specialisering.

Generella och mer specifika program

För dig som t ex vill läsa Psychology kan du välja en Bachelor of Arts
med Psychology som Major, dvs huvudinriktning. Förutom Psychology kommer du också läsa ett antal mer generella kurser som är relaterade till ämnet. Om du däremot väljer att läsa en Bachelor of Psychology blir du mer specialiserad inom ämnet.

Hur fungerar det med att läsa fristående kurser under en eller två terminer?

De universitet och college som Blueberry jobbar med på Nya Zeeland tar emot gäststudenter som fritt kan välja ett antal kurser, ofta fyra per termin. Om du kommer direkt från gymnasiet är utbudet begränsat till de grundkurser som de nationella studenterna läser under sitt första år men om du redan är inskriven på svenskt universitet läser du på den nivå du skulle ha läst hemma och kan därför välja relativt fritt. På Nya Zeeland används termen Study Abroad för den här typen av program. Studiesystemet på Nya Zeeland är enhetligt med Sverige och en Bachelor Degree består av 180 credits.

Vilka examen gäller på Nya Zeeland?

Undergraduate Degrees

Diploma – 1- 1,5 år
Bachelor Degree – 3 år

Det finns i huvudsak två kategorier av Undergraduate Degrees:
Bachelor of Arts. Omfattar ämnen som samhällsvetenskap, media, språk och konst.
Bachelor of Science. Omfattar ämnen som matematik, biologi och teknik.

Business som är ett populärt ämne hittar du inom båda områdena.

Graduate Degrees

Det finns det ofta möjlighet till att läsa Graduate Certificate och Graduate Diploma. Certificate är en termin, Diploma är två terminer och perfekt för dig som inte har möjlighet att studera under en längre tid. Ett bra exempel är Graduate Certificate in Arts och Graduate Certificate in Business som kan tas på Auckland University of Technology.

Masterprogram på Nya Zeeland är 1,5 – 2 år. Därefter kan du välja en forskarbana som kan ta allt från 3 – 8 år, PHD.

Även om du inte har tagit någon tidigare universitetsexamen kan du ibland bli antagen till Graduate Degrees, om du har flera års relevant arbetslivserfarenhet.

När ska jag ansöka om att studera på Nya Zeeland

Många av universiteten och polytechnics på Nya Zeeland har ett relativt sent sista datum för att ansöka, ofta cirka 2-3 månader innan kursstart. Visumprocessen till Nya Zeeland kan ta sin tid, så vi rekommenderar att man har åtminstone 2 månader till detta. Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan mellan 1 år och 6 månader innan kursstart.

Hur går ansökan till?

Ansökningsprocessen går olika till beroende på vilket universitet du väljer och beroende på val av program. Blueberry kommer att guida dig genom hela processen steg för steg så att du kan känna dig trygg. Förutom de handlingar och dokument vi kommer att skicka dig eller be dig om kan du självklart alltid ringa och mejla oss om du har frågor. Vi, på Blueberry, har alla läst utomlands själva och i olika länder och på olika program och vet hur många frågor som kan dyka upp efter hand. Vi ordnar också Pre-Departure event där du träffar andra som ska iväg. Många har hittat roommates och resesällskap under de här träffarna.

Att tänka på före avresan

Försäkring och sjukvård

Det är väldigt viktigt att du är ordentligt försäkrad när du ska studera i ett annat land. Du kanske har råd att förlora mobiltelefonen eller kameran, men har du råd att till exempel bli hämtad med ambulanshelikopter om olyckan är framme? Eller vad händer om du blir stämd av en rik turist för att du råkade cykla på någon på en strandpromenad och dessutom får en kraftig sjukhusräkning på köpet?

Blueberry erbjuder i samarbete med Gouda prisvärda försäkringar som ger dig fullgott skydd utan självrisk när du studerar eller arbetar utomlands. Försäkringarna täcker bland annat:

 • Akut läkarvård
 • Hemtransport
 • Olycksfall
 • Ansvarsskydd
 • Överfallsskydd
 • Rättsskydd
 • Krishjälp
 • Egendomsskydd

Valuta

Valutan på Nya Zeeland är NZ Dollar (NZD) och i mitten av 2022 stod NZD i 6,5 kr. Det betyder att NZD 10 motsvarar ca 65kr. För aktuell valutakurs kan du prata med din bank eller söka online.

Införselregler

Nya Zeeland har stränga regler när det kommer till införsel av bland annat droger, matvaror och levande material. Det är ditt ansvar att se till att du inte för in förbjudna varor i landet.

Vaccinationer

Oftast krävs ingen speciell vaccination men vi ber dig kontakta en vaccinationscentral för den senaste informationen.

Jobba som student i Nya Zeeland

Som internationell student på Nya Zeeland har du rätt att jobba deltid upp till 20 timmar i veckan, beroende på villkoren i ditt visum.

Packlista

Att packa inför en resa är aldrig lätt. Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att ha med sig:

 • Adapter
 • Pass och passkopia
 • Bankkort och kontanter
 • Antagningsbesked och försäkringspapper
 • Visum

Priser

Generellt sett så är det billigare att gå ut och äta och dricka på Nya Zeeland än vad vi är vana vid. Priserna på mat är något lägre än i Sverige. Frukt och grönt är oftast av väldigt bra kvalitet då mycket odlas i landet. Nosh Food Market som finns på flera platser på Nya Zeeland har fantastiskt urval av bland annat fisk och skaldjur.  Att betala med kort fungerar utan problem. Det är vanligtvis inga problem att ta ut pengar i bankomat från svenska bankkonton men tänk på att ta reda på ifall din bank tar ut en extra kostnad för uttag utomlands. Det kan vara allt från en fast summa till en procent på hur mycket du tar ut. Observera även att vissa banker i Nya Zeeland  tar ut en avgift om du använder en annan banks bankomat.

Transport

Om du planerar att köpa eller hyra bil så bör du ha ett internationellt körkort. Detta skaffar du hos M Sverige mot en mindre kostnad. Det är även viktigt att komma ihåg att landet har vänstertrafik, så kör försiktigt och läs på ordentligt om trafikreglerna. Tänk även på att vid gryning och skymning så tar sig många djur upp på vägarna och det är viktigt att vara uppmärksam.

Det billigaste sättet att ta sig runt  är att åka buss eller tåg. Du kan köpa busspass som gäller för en viss tid eller ett visst antal stopp. Det finns många olika företag som erbjuder busspass. Ett tips är att jämföra de olika företagen och se vilket som har det busspass som passar dig och dina resplaner bäst. Från ett tågfönster kan du uppleva den mångsidiga landsbygden på norra ön – höga viadukter, spektakulära stränder och dolda dalar men också den kuperade kusten och bergslandskapet på södra ön.

Läs mer information om just Nya Zeeland
och vad du kan studera där.

Läs mer
Plugga i Nya Zeeland NMIT på blueberry.nu