10 saker du inte får missa i Miami

Per Liestam, 31 okt, 2013

Florida är känt som ”The Sunshine State” och Miami är statens största, och kanske även galnaste, stad. Klimatet är tropiskt och sandstränderna långa och vita. Här huserar lag som Miami Dolphins (Amerikansk fotboll) och Miami Heath (basket). På gatorna pratas det nästan lika mycket spanska som engelska, och en promenad genom stadsdelen ”Little Havanna” kan få en att tro att man snarare är i Kuba än USA.

Miami är ett resmål värt att besöka – här bjuder vi på 10 saker du inte vill missa.

1. Njut på South Beach
South Beach är ett ställe man inte får missa. Här får du uppleva allt som du kan förvänta dig av Miami – surfare som jagar den perfekta vågen, människor som åker roller blades längs med strandpromenaden och kändisar som bättrar på brännan i solen. Här trängs hippa caféer, designbutiker, lounge barer och nattklubbar som har öppet till gryningen. Härifrån är det dessutom bara ett stenkast till vår språkskola – EC Miami.

2. Ta en tripp till ”Little Havanna”
Miami är en stad som vimlar av spansktalande och speciellt kubanerna är många. De är otroligt stolta över stadsdelen som kallas Little Havanna även om de själva inte bor där. Hit flydde tusentals från Fidel Castros styre för att hitta ett nytt liv i USA. Här ligger doften av cigarrök tung och husen påminner om de kring medelhavet, med gungstolar på verandorna. Du hör latinsk musik från öppna fönster och nattlivet vibrerar av kubanska rytmer.

3. Besök Vizcaya Museet med trädgård
I Biscayne Bay hittar man denna byggnad – ett gammalt amerikanskt hem som inspirerats av de europeiska palatsen. Att kliva in på museet är som att kliva rakt in i en saga. Det byggdes under 1900-talet för James Deering som älskade Europa och dess arkitektur. Men förutom själva byggnaden är huset också fullproppar med antikviteter och målningar där vissa dateras tillbaka ända till 1500-talet. När man strosar genom trädgården ned till vattnet förstår man varför många väljer att gifta sig här.

4. Shoppa loss bland spännande designers och kändisar
Miami vimlar av butiker och shoppingcenter där du kan hitta kläder för precis alla smaker. Ett tips är relativt nya Village of Merrick Park där du hittar designers som Gucci, Jimmy Choo och Burberry. Okej, kanske inte världens lättaste på en studentbudget men man kan alltid drömma – och att fönstershoppa är helt gratis. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att utöva lite kändisspotting – designerdistrikten har tidigare haft besök av stjärnor som Jennifer Lopez, Beyonce, Kanye West och Paris Hilton.

Fyrverkerier över Miami Beach.
Fyrverkerier över Miami Beach.

5. Upplev en äkta karnival
Folket i Miami behöver ingen ursäkt för att ha ett riktigt party, men för någonting alldeles extra rekommenderas den årliga karnevalen – Carnival Miami! Den tar plats under tio dagar i början av mars varje år då hela Miami fullkomligt exploderar i färg och smak. Höjdpunkten är avslutningen på Calle Ocho där världens största block party äger rum – över 23 kvarter. Över en miljon besökare lyssnare på musik som framförs på 30 olika scener. Vad sägs om salsa, merengue eller karibisk musik?

6. Vila upp dig på Key Biscayne
Key Biscayne, eller The Key som lokalbefolkningen kallar det, är en perfekt plats när du behöver hämta andan en aning. Här är det inte samma tempo som på South Beach, istället kan du sträcka ut dig i sanden och bara slappa. Key Biscayne är den nordligaste ön av Florida Keys och den började som en lyxresort redan under det tidiga 1900-talet. Här finns ingen shopping eller nattklubbar som distraherar utan istället är det naturen som lockar med långa stränder, vattenparker och cycklingvägar. Ett mycket populärt tillhåll för familjeutflykter.

7. Dansa bort natten
Det är svårt att prata om Miami utan att nämna dess nattliv. Hela staden vimlar av barer, lounger och nattklubbar. Ett måste är att besöka Nikki Beach på One Ocean Drive, South Beach. Här kan man båda äta och dansa på en av de största utomhusklubbarna i landet. Om man är mer intresserad av tidiga kvällar så kan deras brunch starkt rekommenderas.

8. Upptäck det lantliga Miami
När du tröttnat på nattliv, surf och det hektiska storstadslivet kan det vara kul att prova på någonting nytt. Besök Fruit and Spice Park som är den enda parken av sitt slag i hela USA – här växer frukt, grönsaker, kryddor, nötter och andra ätbara saker på en yta över 1000 kvadratkilometer. Ett annat spännande besök att rekommendera är Robert is Here – någonting som startade när en sexåring började sälja familjens gurkor längs med vägen. I dag är det ett imperium av frukt och grönt – och en riktig turistattraktion.

Berömda Ocean Drive.
Berömda Ocean Drive.

9. Träna på stranden
I en stad som Miami känns det förlegat att stänga in sig på ett gym när man har milslånga stränder att träna på. Med utsikten, solen och havet är det lätt att man till och med glömmer bort att man tränar! Spela fotboll eller volleyboll i sanden, prova på att surfa eller hyr en personlig tränare på South Beach Bootcamp. Eller om det känns för tufft kanske en yogasession i solnedgången är mer din melodi?

10. Promenera och njut av arkitekturen på Ocean Drive
Om du tröttnar på sanden är en promenad för att titta på husen på Ocean Drive att rekommendera. Här kan du verkligen njuta av den fantastiska Art Deco-stilen. Du hittar över 800 byggnader som byggdes under 30- och 40talet, den ena mer magnifik än den andra. Spana på välkända hotell som Park Central och the Imperial – några av guldkornen under den här spännande tiden då teatervärlden genomsyrande arkitekturen.

Nu har du en hel del förslag på vad du kan hitta på när du är i Miami. Vill du testa på livet här rekommenderar vi en språkkurs – det är ett enkelt och smidigt sätt att få en äkta känsla om livet i Miami. Från och med sommaren kan du dessutom få CSN-stöd för språkresor till USA vilket underlättar finansieringen ännu mer! Läs mer om språkskolan EC i Miami eller om de nya CSN-reglerna.

Per Liestam

Previous Marketing Manager