10 skäl att studera kinesiska i Kina

Per Liestam, 17 feb, 2014

Andreas Laimboeck är rektor för vår språkskola LTL i Beijing. Han blev väldigt förvånad när vi berättade att fler svenska studenter läser japanska i Japan än kinesiska i Kina. Den kinesiska ekonomin blomstrar och det kommer att vara väldigt värdefullt att tala kinesiska framöver. Som den kinafantast han är beslutade sig Andreas för att skriva en gästblogg till oss där han berättar om sina 10 skäl för att studera kinesiska i Kina:

Jag kom till Kina 1999 på ett utbytesprogram. På den tiden visste jag och de flesta andra i mitt hemland Österrike ungefär lika mycket om att leva i Kina som vi gjorde om att bo på månen. Jag var lite osäker på hur det skulle gå, men det lät som ett stort äventyr så jag åkte. Det visade sig vara det bästa beslutet i mitt liv. Sedan dess har Kina förstås förändrats på många sätt, men för de flesta besökare och studenter är erfarenheterna ändå förvånansvärt lika.

När jag kom till Kina så visade det sig att i stort sett allt jag trodde att jag visste om att leva i Kina var fel. Detta gäller fortfarande för de flesta människor som kommer hit idag. Många av de skäl som gjorde att jag åkte till Kina från början tappade snabbt sin betydelse samtidigt som jag upptäckte många andra skäl att åka hit som jag aldrig hade tänkt på innan. Här är mina 10 anledningar till att studera kinesiska i Kina.

1) Äventyr: Tiderna när de stora upptäckarna seglade ned för Afrikas floder är nog över, men om någon är ute efter ett äventyr så finns det ingen bättre plats än dagens Kina. Ett land som förändras lika mycket på ett decennium som andra länder gör på hundra år. En uråldrig kultur som förnyas varje dag på en plats som få människor i Europa faktiskt känner till utöver sina egna fördomar.

2) Säkerhet: Att utforska Kina, lära sig mandarin och förstå en kultur som skiljer sig så mycket från Europas är en av de största utmaningar man kan anta, men det är också en av de säkraste. Missförstånd, pinsamheter och massor av hjälplösa skratt är oundvikliga, men du kan känna dig trygg, Kina är ett av världens säkraste länder att resa i.

Språkstudenter provar kinesisk mat
Språkstudenter provar kinesisk mat

3) Mat: Glöm all ”kinesisk mat” du åt i Europa innan du kom hit. Det riktiga kinesiska köket är oändligt mer varierat, godare och mer smakrikt. Från kryddig Sichuan till rejäl Dongbei, söt Shanghai och salt Peking. Kinesisk mat en av den här planetens mest fantastiskt sensuella upplevelser. Men var försiktig, du kan bli beroende – precis som jag.

4) Människorna: Om en utlänning går vilse i Kina är hans chanser att hitta någon som kan tala engelska mycket små . Men om du ser bortkommen och hjälplös ut kommer någon stanna upp och försöka hjälpa dig nio gånger av tio. Om du inte talar mandarin så kommer ni inte att kunna prata med varandra, men du kommer att ha en vän som försöker allt han kan för att hjälpa dig och 手 语 (teckenspråk) ger inte bara en hel del roliga missförstånd, det kan också hjälpa dig att ta dig dit du vill komma.

5) En helt annan kultur: Vi i Europa tycker att våra kulturer är väldigt olika och unika. Kinas kultur är dock något helt annat. Det är en av världens äldsta civilisationer som växt fram i ett stort land som genom större delen av historien har varit isolerat från omvärlden. Mycket är så olikt att det är svårt att förklara för någon som inte har varit här. Du måste vara beredd att anpassa dig, att acceptera och leva i en kultur som ibland känns som om den kom från en annan planet.

Den kinesiska muren
Vandra längs den kinesiska muren

6) Historia: Inte mycket behöver sägas här . Kinas historia är en av världens längsta och mest intressanta, men förutom några allmänna punkter är väldigt lite känt om den kinesiska historien i västvärlden. Att vandra längs den kinesiska muren och utforska de gamla templen i Beijing som du inte hittar på någon turistkarta kommer att hjälpa dig att förstå hur livet var när Konfucius , Djengins Khan eller Qingdynastin levde.

7) Nattliv: Tänk dig en miljard människor som lever under kommunismen i två generationer, ofta i fattigdom och alltid med mycket strikta regler för hur man beter sig i samhället. Tänk dig nu att dessa människor inom loppet av ett par decennier plötsligt börjar få pengar att spendera och att föräldragenerationens regler inte gäller längre. Det är så Peking och Shanghais nattliv känns. Kina idag är ett land av ytterligheter. Från extremt konservativt till helt galet. Det finns verkligen ingenting som inte kan upplevas i dag i dessa två städer.

8) Ändra några missuppfattningar: Vissa saker verkar förändras mycket långsamt. Även idag har mycket få européer ens en grundläggande förståelse för Kinas kultur och språk. Tidningar tenderar att fokusera på ekonomi och politik och glömmer människorna som landet består av. Kom hit och lär dig! Du kommer säkerligen att upptäcka ett land som är väldigt annorlunda från den bild som nyhetsmedia försöker förmedla idag.

9) Priserna: Peking och Shanghai är centrum för det som förmodligen är den största ekonomiska framgångssagan mänskligheten någonsin har sett. Vissa saker här, särskilt boende, har blivit ganska dyrt. Det dagliga livet är dock fortfarande mycket billigt med studentvänliga priser. En tunnelbanebiljett giltig i hela Peking kostar mindre än 3 kr och en hel kinesisk måltid inklusive öl på en restaurang nära vår skola i Pekings central businessdistrikt kostar ca 25 kr.

10) Din framtid: Kom inte till Kina bara för din karriär . Kom för äventyret, kulturen och människorna! Däremot råder det ingen tvekan om att goda kunskaper i mandarinkinesiska kan göra en stor skillnad i din framtida karriär.

/Andreas Laimboeck

Läs mer om Andreas kinesiska språkskola Live the Language i Peking eller läs blogginlägget från mitt besök där. Tveka inte att kontakta oss på Blueberry om du har några frågor om att studera kinesiska i Kina!

Här nedan kan du se en videointervju med Andreas från China Daily:

Per Liestam

Previous Marketing Manager