London är ju en favorit som hela tiden återkommer här på bloggen – men det är inte så konstigt. Vi är många på Blueberry som spenderat en hel del tid i staden, och vi är många som har tagit den till vårt hjärta.


Det som är fantastiskt med London är att det finns så mycket att göra. Vi har tidigare i flera omgångar berättat om vilka alternativ vi kan erbjuda för den som vill spendera en längre period i London. Ett topptips är West London College och deras Fashion Design-utbildning.

Jag rekommenderar att ni kikar på reseberättelsen från Karolina om ni vill ha en riktig uppfattning om hur det är att gå den utbildningen.

Jag har själv bott i London och, som ni som följer bloggen vet, jag tar varje chans jag kan till att återvända. För att hälsa på vänner, insupa atmosfären eller bara strosa runt. Jag finner ett lugn i London som jag inte finner på många andra ställen i världen – trots att det är en sådan otroligt stor stad i högt tempo.

Det är inte svårt att hitta på saker i London – tvärt om är det oftast svårt att hinna med allting man vill göra. Det mesta kan man läsa sig till i guideböcker, på nätet eller få reda på genom att prata med vänner. Men sedan finns det några smultronställen som man kanske behöver lite extra hjälp för att upptäcka.

I en annan del av London.

Även om mitt-i-smeten-London är fantastiskt på många sätt och vis vill man ibland se någonting annat. Och utav alla förorter till London är Richmond min absoluta favorit. Richmond ligger i zon 4 men det är mycket enkelt att ta sig dit från centrala London. Längst tid tar tunnelbanans District Line, men man kan också åka ”over ground”-tåg från norra London eller pendeltåg från Waterloo – hoppar man på rätt tåg här tar det inte mer än 15 minuter innan man är framme.

Väl i Richmond finns mycket att se och göra. Längs med floden finns flera restauranger, pubar, fik och bänkar där man bara kan slå sig ned och vila fötterna. Richmond är också prefekt för kändisspotting – här kan man stöta på kändisar som David Attenborough, Richard E Grant, Pete Townshend och Steven Moffat som alla bor i Richmond. Och som om inte det var nog så köpte Brad Pitt och Angelina Jolie ett hus i Richmond för bara ett par år sedan.

Jag tänkte därför passa på att ge dig mina 5 bästa tips på vad du inte får missa om du vågar dig ut för att utforska sydvästra London.

En badrumsselfie på Petersham Hotel.

Afternoon Tea på Petersham Hotel

Det finns många trevliga ställen att äta Afternoon Tea på i London. Ett av de allra bästa tycker jag är Petersham Hotel. Dels för att det är fantastiskt gott, men också för att utsikten från restaurangen är fantastiskt vacker över Themsen och betande kor vid flodbanken. Här får man så mycket mat att man knappast bör planera in en middag efteråt – du står dig på de små trekantsmackorna och de goda bakelserna ett bra tag.

Sedan finns en, ganska oväntad, höjdpunkt i hotellets fantastiska badrum. Kanske det absolut vackraste badrum jag varit på. Väl värt ett besök alltså!

Kew Garden

Kew Garden är en härlig botanisk trädgård som sedan 2003 finns med på UNESCOs världsarvslista. Här kan man vandra runt i timmar och titta på växter och jag rekommenderar starkt en picknick någonstans i parken. Det finns fik på området och det går att köpa färdiga picknick-korgar precis utanför men båda dessa alternativ är ganska dyra. Det går precis lika bra att plocka ihop sin egna korg med godsaker och ta med sig in.

Du tar dig enkelt till Kew Garden via tunnelbanans District Line – var bara noga med att du hoppar på rätt gren. Här kan man enkelt spendera en hel dag om vädret tillåter. Missa inte heller att göra ett besök i de gigantiska växthusen. Jag rekommenderar också en titt i kalendariet då det anordnas diverse aktiviteter och festivaler på området som kan vara kul att se. Läs mer Kew Garden på deras hemsida.

Eggs Benedict på Shambles. Underbart.

Brunch på Shambles, Teddington

Shambles är en undangömd pärla! När man kommer vandrandes på Teddington High Street ser det inte mycket ut för världen. Restaurangen är nästan gömd och det är lätt att gå förbi. När man väl har kommit in i restaurangen är dock personalen väldigt påpassliga och stämningen är mysig och familjär. Jag är mest förtjust i deras trädgård, så om vädret tillåter är det absolut där man ska vara. Här finns även ett litet grönsaksland där de odlar egna grönsaker som används i matlagningen.

Brunchen är prisvärd och kaffet fantastiskt. Här åt jag de absolut godaste Eggs Benedicts jag ätit i hela mitt liv. Jag tänker fortfarande längtansfullt på dem ibland när jag vaknar på morgonen. Faktum är att det är så gott att det ibland är svårt att tvinga sig till att äta någonting annat – men ännu har varken jag eller sällskapet blivit besviken. Teddington tar du dig lättast till genom att åka tåg från Waterloo (tar strax över 30 minuter).

Ham House

Ham House

Jag älskar historiska platser och det finns gott om dem i London. Många har säkert hört talas om Hampton Court, men jag vill slå ett slag för det betydligt mindre välkända Ham House. Huset byggdes 1610 och har en mycket fascinerande historia. National Trust tog över byggnaden 1943 och det har sedan dess varit öppet för allmänheten att besöka. Huset har också använts i flera olika filmer, bland annat Never Let Me Go med Keira Knightly och Joe Wrights Anna Karenina från 2012.

Hit kan du åka buss från Richmond Station eller ta en promenad (det tar inte mer än 20-25 minuter). Jag rekommenderar att strosa runt i trädgården, äta lunch i det vackra orangeriet och framförallt utforska det fantastiska huset som är till brädden fyllt med fascinerande historia. I källaren får du dessutom möjligheten att smaka på husets egna öl.

Ta en båttur på Themsen.

Ta en båttur på Themsen

Jag älskar vatten och båtar så det är väl föga förvånande att det här är ett av mina tips. Faktum är att jag, trots alla mina besök till det här området, provade på båtturen för första gången nu i somras. Och jag kan inte säga att jag är besviken. Båt är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på och dessutom får du se delar av London som du aldrig skulle sett annars.

När jag åkte så tog vi oss från Hampton Court till Kingston där vi bytte båt och åkte vidare till Richmond. En härlig liten resa där man fick se flera husbåtar och de där fantastiska villorna som man annars aldrig får se. De som ligger påThemsen och som man bara kan ta sig till via båt. Fantastiskt. Men det går också att åka båt från centrala London till Kew Garden eller till Richmond (eller in till staden från tidigare nämnde platser, såklart). Då hoppar man på runt Westminster och det är absolut värt pengarna. Ett spännande och ovanligt sätt att förflytta sig i London.

Sådär – det där var mina fem smultronställen och saker-du-absolut-inte-får-missa i sydvästra London. Jag hoppas ni får chansen att i alla fall prova på en del av dem någon gång i framtiden!

Blir du sugen på att spendera en längre tid i London? Kontakta då Vera gällande språkresor eller Alicia för studier på college eller universitet i London. De nås båda på telefon 08-442 67 60 eller maila dem på vera@blueberry.nu eller alicia@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager