Allt fler väljer utlandsstudier

Per Liestam, 30 mar, 2012

Vem vill inte studera i närheten av det här?

Igår (torsdag, 29/3) släppte Högskoleverket tillsammans med Statistika Centralbyrån (SCB) en undersökning som bekräftar en trend om vi sett under ett tag – att allt fler väljer utlandsstudier. Under förra året så var det hela 26 000 studenter som pluggade utomlands! Det är den högsta noteringen på 10 år. Storbritannien och USA hör, föga förvånande, till favoriterna – men även Asien växer snabbt!

Det har alltid varit populärt att läsa en termin som utbytesstudent, men hela två tredjedelar av de som studerade utomlands förra året var vad som kallas Freemover-studenter. Det betyder att de inte ingick i ett utbytesprogram utan de ordnade upp sina utlandsstudier på egen hand, till exempel genom att kontakta en agent som Blueberry

! Vissa (ungefär en fjärdedel) väljer att läsa en hel examen utomlands.

Nästan två tredjedelar av studenterna valde att stanna inom Europa, och där är det Storbritannien, Danmark och Spanien som lockar allra mest. Vilka länder som är mest populära brukar variera mellan olika år, och man kan se att till exempel Australien har blivit mindre populärt jämfört med tidigare år, under läsåret 2010/11 gick antalet studenter ner med nästan 30%. Det är antagligen mycket beroende på att det blivit väldigt dyrt Down Under i och med den dyra dollarn.

Frankrike och Spanien har också tagit emot färre studenter under 2010/11 än tidigare år, men en världsdel som verkligen är på frammarsch är Asien. På 5 år har antal studenter som väljer att plugga i Asien växt med hela 60%! Självklart gör vi det vi kan på Blueberry för att följa de önskemål som våra studenter har. Det är bland annat därför vi jobbar med Monash University i Kuala Lumpur. Under nästa vecka planerar vi också att lansera ett nytt samarbete med Swinburne Universitys campus i Kaching, Borneo!

Vill du veta mer om vad kartläggningen fick fram så hittar du hela rapporten hos Högskoleverket.

Per Liestam

Previous Marketing Manager