Anna Péter åkte till Seoul och skolan Kyung Hee för att lära sig koreanska. Här berättar hon om ett otroligt lärorikt och spännande år. Är du intresserad av att plugga koreanska kan vi varmt rekommendera våra Koreanska Aftnar i Stockholm 20/9, Malmö 21/9 och Göteborg 22/9. Självklart är Kyung Hee själva med också!


Vad fick dig att bli intresserad av Korea, och sedan ta steget till att åka och plugga där?

Det som först fångade mitt intresse med korea var den koreanska musiken, så kallad K-pop. Från att ha börjat lyssna på musiken kom jag även in i koreanska draman och började fånga upp små ord, uttryck och började även förstå lite mer av kulturen i helhet. Att jag hade denna lilla grund i språket och insåg att jag förstod allt mer gjorde att jag blev väldigt motiverad för att lära mig ytterligare, vilket var anledningen till att jag blev mycket glad när jag upptäckte att Blueberry erbjöd just denna möjlighet.

Vad gjorde att du valde Seoul och Kyung Hee?

Just för att jag sett många draman och följde de koreanska kändisarna, var det de ställen dessa höll till som jag fick upp mina ögon för. De ställen som ofta visades i draman och där kändisar ofta håller hus, är i detta fall Seoul. Jag ville alltså kunna se de ställen jag bara drömt om genom skärmar, i verkligheten, därav valde jag att bege mig till Seoul. Just skolan Kyunghee valde jag eftersom jag kände starkast för den – Jag hade egentligen inte mycket personligt att basera valet på då jag inte kände någon som gått där. Jag visste det som jag såg visuellt av skolan, samt det som gick att hitta på internet. När jag sedan fick träffa Maria på Blueberry och hon berättade mer i detalj om de olika skolorna, så blev det ganska klart för mig att Kyung Hee lät som stället för mig.

Hur var det att studera koreanska på Kyung Hee?

Det var mycket lärorikt. Inte endast i det sammanhanget som man i grund och botten åker dit för – för att lära sig koreanska – utan även så mycket utöver det. Inte enbart lärde jag mig Koreanska till en utsträckning som jag själv blev förvånad över, men jag lärde mig även så mycket om den koreanska kulturen, andra länders kulturer och i slutändan lärde jag mig förvånansvärt mycket om mig själv också.

Hur var studentlivet på Kyung Hee?

Studentlivet på Kyung Hee blir precis det Du själv gör det till. Det finns så många olika grupper man kan gå med i på skolan, det finns aktiviteter och festivaler, så det du vill ta del av står öppet för dig. Det enda som gäller är att man själv har intresse av att delta och lära känna människor; så länge Du engagerar dig i studentlivet så kommer det bli en riktigt bra tid.

Hur var det att få koreanska vänner? Har du något tips för blivande studenter?

För min del var detta en av de större svårigheterna, att skaffa koreanska vänner. Jag märkte av det själv att de ville gärna komma fram och lära känna en, men på grund av den potentiella språkbarriären så blev det kanske lite läskigt från deras del. Och samma gällde från min sida till en början; jag litade inte tillräckligt mycket på mina egna spårkkunskaper för att gå fram till någon vars modersmål var koreanskan. I detta hjälpte däremot skolan med ett jättebra system, där de parade ihop alla elever som var intresserade med en koreansk elev på skolan. Det var tack vare detta system som jag träffade en av mina närmsta vänner, som jag även idag har mycket god kontakt med. Så mitt tips till nya elever som vill lära känna koreaner är att absolut ta del av alla möjligheter skolan erbjuder att få lära känna folk.

Hur är Seoul som stad att vara i?

Seoul var definitivt en rejäl omställning jämfört med Stockholm för mig. Där finns nattliv jag aldrig ens hade kunnat drömma om, blandat med de finaste och lugnaste parkerna, blandat med områden som lär en så mycket om den koreanska kulturen. Jag är så otroligt glad att jag valde att bo i just Seoul av den anledningen – att det verkligen är ett ställe där man kan känna av alla de olika delarna av landet på ett och samma ställe.

Vad är det första koreanska uttryck man som student ska lära sig? (Och vad betyder det?)

Det som jag tror kan bli mycket användbart är frågan ”화장실은 어디 있어요?” (Hwajangsileun eodi isseoyo?), detta betyder ”Vart ligger toaletten?”. Det säger nog sig självt, en väldigt användbar fras, helt enkelt!

Vad ska man som student i Seoul inte missa?

Som student tycker jag absolut att man ska försöka gå till alla de olika temacaféerna som går att hitta i Seoul. Nog för att Sverige är landet av Fika, men Korea hade nog de finaste och mysigaste kaféerna att sitta i. Om det så var för att sitta och plugga i lugn och ro eller för att ta en kaffe med sin kompis, fanns det så många roliga kaféer att upptäcka, så det vill jag verkligen rekommendera.

Kan du dela med dig av någon speciellt kul upplevelse i Korea?

Med risk för att låta fånig så var en av de största upplevelserna för min del att få se min största idol sedan 5 år tillbaka uppträda i verkligheten. Jag hade sedan länge varit ett mycket stort fan av Heechul från pojkgruppen Super Junior, och trots att jag inte riktigt är en fullt så stor följare av K-popmusiken i dagsläget så var det en mycket speciell upplevelse att få se honom live efter så lång tid. Dessutom höll denna festival till uppe på ett berg i Gangwon-do, vilket även det var underbart, att få se den vackra delen av landet.

Efter att ha varit i Korea, med dina upplevelser i bagaget, varför ska man åka och plugga där?

Som jag nämnde tidigare, har jag fått lära mig så enormt mycket. Och inte bara det, men jag har ett helt år av upplevelser, minnen med folk från olika delar av världen som jag aldrig annars hade fått träffa. För min del var det bara en bonus att jag fick lära mig koreanska på vägen, men det riktiga värdet för mig sitter i de minnen jag fått, de människor jag träffat och den oförglömliga resan jag fått ta del av.

Per Liestam

Previous Marketing Manager