Att åka iväg och studera utomlands är verkligen inget lätt beslut. Ofta funderar man både länge väl kring var man ska åka, vad man ska plugga, vilken skola som lockar och, självklart, hur man ska bo under tiden man är borta. Jag skulle nog gå så långt att säga att boende är, näst efter valet av utbildning, det som är allra viktigast för att utlandsvistelsen ska bli så lyckad som möjligt.


Ett exempel på ett (något stökigt) sovrum.
Ett exempel på ett (något stökigt) sovrum.

I resten av världen är det nästan självklart att man väljer att bo i värdfamilj när man åker utomlands. När det kommer till svenska studenter är detta inte alls lika vanligt. En anledning till det är antagligen att man väljer att åka utomlands i en ålder där man vill vara självständig. I vissa fall är det ett första steg till att flytta hemifrån. Man får prova sina vingar och dessutom lära sig vad det innebär att dela lägenhet eller hus med personer som man inte känner sedan tidigare. Vissa har redan egen lägenhet här hemma och ser det som ett steg tillbaka att istället välja att bo i värdfamilj.

Men innan du bestämmer dig för att bo i studentkorridor eller dela en lägenhet med andra studenter så tycker jag att du ska tänka ett varv till. Att bo i värdfamilj har många fördelar och kan leda till ett riktigt äventyr!

Fördelarna med en värdfamilj

Vardagen: En av de stora fördelarna med att bo i familj är att få uppleva vardagen i den kulturen som du besöker. Det finns helt enkelt inget bättre sätt att få en inblick i hur helt vanliga personer lever i t ex Italien, Ryssland, Kina eller Spanien. Det ger dig en helt annan förståelse för det främmande landet och jag garanterar att du kommer plocka med dig en hel del erfarenheter som dina kurskamrater i lägenhet missar. Dessutom brukar man få en chans att prova på den traditionella maten som man inte alltid får annars.

Språket: Ju mer du hör ett språk omkring dig, desto mer kommer du att lära dig. Oavsett vilket språk du är där för att lära dig, eller om du kanske har åkt utomlands för att studera något helt annat, är det bara positivt att få träna mycket och ofta. Tillsammans med din värdfamilj äter du frukost och middag varje idag vilket ger dig en utmärkt chans att träna på språket. Bor man tillsammans med andra studenter som också är där för att lära sig språket så blir det lätt så att man antingen halkar in på engelskan för att göra sig förstådd (om man är där för att studera något annat språk) eller helt enkelt inte utvecklas på samma sätt då de andra studenterna har olika språknivåer.

Julfest hos min värdfamilj i Brighton.
Julfest hos min värdfamilj i Brighton.

Familjen: Självklart är själva familjen också väldigt viktig. Det är inte alltid en traditionell barnfamilj som menas utan det kan också vara lite äldre par vars barn nu har flyttat ut eller ensamstående personer som tycker om att ha sällskap. Att bli värdfamilj åt en skola är ett stort beslut och det kräver att man har ett intresse för nya människor och främmande kulturer. Det är, trots vissa fördomar som florerar, ingenting som man bli rik på så antal familjer som gör det för pengarna är små.

Trygghet: Att bo i värdfamilj är också en trygghet för dig som kanske reser utomlands för första gången eller ska åka till en kultur som skiljer sig mycket från vad du är van vid. I och med att du kommer till en familj så kan de lära dig mycket om din nya hemstad. De kan oftast visa dig vägen till skolan, berätta saker som är bra att veta om t ex lokaltrafik och förklara hur saker och ting fungerar.

Priset: Värdfamilj är oftast det mest prisvärda alternativet och det är för att det ingår frukost och middag, ibland till och med lunch. Det gör att du oftast kommer undan betydligt billigare än om du lagar maten själv.

Vanliga fördomar om att bo i värdfamilj

”Värdfamiljen bestämmer hur länge jag får vara ute på kvällarna.”
Många studenter som jag pratar med tror att bara för att man bor i en värdfamilj blir man behandlat som ett barn. Så är det inte. Våra värdfamiljer är vana vid att ha hand om äldre studenter och är du över 18 år får en egen nyckel och kan komma och gå som du vill. Är du däremot under 18 är det däremot lite annorlunda. Familjen och skolan har då ett ansvar för dig som förmyndare då dina föräldrar inte är där. Det betyder att skolan oftast har en gräns för hur länge man får vara ute på kvällarna. Exakt när man ska vara hemma varierar från skola till skola men brukar vara omkring 22.00-23.00 på vardagar och 23.00-00.00 på helgerna beroende på ålder.

Efter några veckor hos min familj fick jag byta till ett större sovrum.
Efter några veckor hos min familj fick jag byta till ett större sovrum.

”Man får ingen fritid om man bor i värdfamilj.”
Det stämmer inte heller. Är du över 18 år rår du själv över den tiden som du inte är i skolan helt på egen hand. Vanligtvis anordnar skolan en massa olika aktiviteter som du kan följa med på, men det är inget måste. I och med att det i regel ingår middag när du bor i värdfamilj så krävs det att du ska meddela familjen om du inte planerar att äta hemma. Exakt hur tidigt man ska meddela detta kan man oftast komma överens med familjen om. Det handlar mest om att familjen inte ska laga mat i onödan, eller sitta och vänta på dig ifall du inte dyker upp när ni har avtalat tid.

”Jag lär inte känna folk om jag bor i familj.”
I slutändan är det upp till dig hur mycket du använder språket och hur mycket du umgås med dina klasskompisar. Värdfamiljen hindrar dig inte från att gå ut på kvällarna och efter att du varit hemma och ätit middag så kan du alltid gå ut igen. Skolan brukar dessutom anordna massor med aktiviteter där du kan träffa folk. Är du bara öppen och social så är det ingenting som hindrar att du lär känna människor.

Lite tips för dig som planerar att bo i värdfamilj

Sist men inte minst tänkte jag ge lite tips angående att bo i värdfamilj. För det är klart, att flytta till ett nytt land och bo tillsammans med en helt ny familj är lite av en utmaning. Det kräver en del av dig som  student och vissa saker är bra att ha i bakhuvudet de där första dagarna.

För det första så gäller det att man är öppen och flexibel. Det är en omställning att flytta in hos en familj och det kan ta lite tid innan man kommer till rätta. Det är viktigt att man har tålamod i början. Många saker kommer att skilja sig från vad du är van vid – men annorlunda behöver inte betyda sämre. Det är viktigt att man har ett öppet sinne – se olikheterna som roliga och udda kulturskillnader istället för problem så blir det mycket lättare!

Värdfamiljer kan passa bättre eller sämre beroende på var du åker. Om du ska åka långt bort eller till en kultur som skiljer sig från våran, t ex till Kina eller Ryssland, så är värdfamilj ett jättebra alternativ. Då får du en mycket bättre förståelse för den främmande kulturen och du får också prova på mycket spännande mat.

Har man tur kan man få vänner som följer med i många år via en värdfamilj.
Har man tur kan man få vänner som följer med i många år via en värdfamilj.

Om du åker inom Europa eller till ett land som ändå liknar vårt, t ex USA, så är nödvändigheten av att bo i värdfamilj kanske inte lika stor. Generellt sett så är värdfamilj ett bättre alternativ om staden är lite mindre. I stora städer finns en risk att man hamnar väldigt långt utanför staden då få personer bor så pass stort att man har lediga rum om man bor centralt. I mindre städer är det oftast färre språkskolor som samsas om familjerna och de har ofta en personlig kontakt med representanter från skolan.

Några av våra språkskolor som brukar få mycket bra feedback på sina familjer är t ex Cambridge Academy i England, Malaca Instituto och Colegio Internacional i Spanien, Dialoge i Tyskland, Centro Fiorenza i Italien och French in Normandy, Rouen i Frankrike. Vill ni ha andra tips på städer och skolor som passar sig för värdfamiljer är ni välkomna att höra av er!

Per Liestam

Previous Marketing Manager