Att studera på språkskola i Korea

Per Liestam, 2 dec, 2014

Jag ska inte ljuga. En av de bästa sakerna med att ha det här jobbet är att vi får resa utomlands ibland. När då resan denna gång gick till Kina och Sydkorea passade jag på att göra något jag länge velat, jag stannade kvar en vecka i Seoul och pluggade koreanska på skolan Lexis.

Hur var det då? Kort sagt, superkul!

Har du inte varit i Seoul än så är du fortfarande lyckligt ovetande om vad du har missat! Har du väl varit där vill du mest säkert åka tillbaks snart igen. Seoul är en häftig stad! Kort beskrivet är det en stad som plockat det bästa från Kina och Japan, skapat sin egna prägel av mixen och med ca 25 miljoner mäniskor i stor-Seoul så är det inte helt utan anledning Seoulborna kallar staden för the soul of Asia. Här kan du verkligen shoppa, parta, äta 24/7!

Visst finns det en Gangnam Style scen i Gangnam.
Visst finns det en Gangnam Style scen i Gangnam.

Gangnam – ett härligt område att bo, studera och leva i.

Eftersom skolan Lexis ligger i centrala Gangnam söder om Hanfloden som klyver Seoul blir just Gangnam området som du som Lexisstudent troligtvis kommer att tillbringa din mesta tid i. Under min tid i Seoul tillbringade även jag den mesta tiden i just Gangnam. Varför? Jo, det finns så mycket affärer, kaféer (ett svenskt kafé med!), restauranger, barer att utforska att du kommer att ha mer än nog att göra bara här i krokarna.

Lexis – liten och personlig skola

Skolan Lexis ligger bara några minuter bort från den stora Gangnamkorsningen och Gangnams tunnelbanestation. Upp i hissen till 11:e våningen, hissdörrarna går upp och framför dig sitter skolans adminsitrativa personal.: -Annyeong haseyo! Varje gång du kommer till skolan välkomnas du av Sunnys, Charlottes eller Chloes varma och glada hälsningar. Det känns bra att komma till skolan när du bemöts med härlig, positiv energi! Eftersom skolan är så pass liten vet personalen vilka vi alla studenter är och stämningen är mycket personlig. Det känns snarare som att de är ens vänner än skolans personal. Det är inte helt ovanligt heller att skolpersonalen, och även lärarna, går ut med studenterna för att exempelvis fira av när en student avslutat sin kurs och ska lämna Seoul. När min korta kurs tagit slut var det därför självklart med utgång tillsammans med både skolans personal och ett antal av studenterna. Om du inte tycker att du fått tillräckligt med chans att bli vän med andra studenter under skoltid, passa i så sådana fall på att häng med ut när tillfälle ges för alla dessa sammankomster är utmärkta chanser att skaffa nya vänner.

Koreaner älskar "chimeak" (öl och kyckling). Jag håller med.
Koreaner älskar ”chimeak” (öl och kyckling). Jag håller med.

Förutom att ett antal utlänningar studerar koreanska på Lexis så pluggar även något hundratal koreaner enegelska på Lexis. Det är riktigt bra för oss koreanskastudenter. De flesta koreaner är öppna, nyfikna och vill gärna bli vän med oss utlänsdska studenter. Tilbringa lite tid i skolans lilla studentlounge och du kommer att kunna skaffa flera koreanska vänner. Jag själv hamnade ofta i spontana samtal med de koreanska studenterna så det är lätt att bryta isen och komma igång. Ofta är det faktikst koreanerna själva som tar första steget och börjar prata med oss., för att de skjälva vill. Får du sedan en inbjudan till utgång med några koreaner är det bara att tacka ja och haka på!

Koreanskaklektion - hängder du med
Koreanskaklektion – hängder du med

Undervisningen

Trots att jag tyckte att jag mer eller mindre kunde det koreanska skriftspråket hangul insåg jag rätt snabbt att det enda rätta var att börja på total nybörjarnivå. Det fanns helt enkelt en hel del luckor som behövde fyllas och även om jag kunnat läsa mig till mycket så är det en helt annan sak att vara på plats i Seoul och få grunderna, uttalet och nöta in hanguel korrekt från början. För de kommande koreanskastudierna är det helt enkelt viktigt och det är faktiskt inte helt lätt alltid in real life att bara genom (själv)studier hemma i Sverige från början ha full koll det koreanska uttalet såsom exempelvis skillnaderna mellan ㅂ(b), ㅍp (ㅃ)pp eller (ㅈ)j, ㅊ(ch). Skulle du, som jag, hamna på nybörjarnivå trots tidigare studier är det helt enkelt för att lärarna ser att du behöver få kolla på grunderna innan du kör vidare, för din egen skull.

Lektionerna hålls i avslappnad anda i små klasser. I min grupp var vi 9 studenter och några av dem var från Sverige. Det var riktigt kul att få sitta i samma klassrum som flera av de studenter vi på Blueberry hjälp till Korea och Lexis. Det är inte varje dag något sådant händer! Eftersom vi började från början på nybörjarnivå så hårdmanglas hangul den första veckan för att vi ska vara redo för fortsatta koreanska studier. Först framåt slutet av veckan började vi träna på grundläggande meningar i koreanska. Och på fredagen i slutet av lektionen hölls test fär att kolla att vi hade lärt oss tillräckligt för att få hoppa upp till nästa nivå och börja lära oss koreanska på riktigt. Bli inte förvånad om första veckan känns lite tuff när du nyss har anlänt till Seoul och lite lagom jetlaggad sätter igång med studierna. Från andra veckan kommer det att kännas bättre!

Boende i ministudio – compact living Korea style

Ministudion  - ca 5 kvm koreansk compact living!
Ministudion – ca 5 kvm koreansk compact living!

En av alla saker som jag sett fram emot att få uppleva i Seoul var just boendet i ministudio eller goshowon som det heter på koreanska. Jag visste att de är små, men hur små var de egentligen och hur skulle det kännas. Ministudios är små! Räkna med att rummet är på ca 5 kvm och det bara är ca 2 m till taket. Vid första anblicken kändes boendet VÄLDIGT litet. Men efter ett litet tag vande jag mig och det blev mitt lilla egna krypin. Det enda du egentligen gör här är att sova, duscha och plugga så varför ha det större? Och duger det för koreanska studenter så duger det väl faktikst åt oss med, eller hur? En del av charmen också är ju att få smaka på Korea så som det är så då ska vi väl också testa på ett ritigt koreanskt studentboende! De flesta studenter på Lexis bor i ett par olika ministudio-byggnader som ligger precis bredvid varandra. Och tvärs över gatan hittar du flera matställen i prisklass billigt. Så du har alltid vänner nära, och god koreansk mat. Sedan är även avstådent till skolan bara ca 10-15 minuter till fots så det är riktigt praktiskt. Upp, ut och ät frukost och iväg till skolan.

Efter en veckas kurs och vistelse i Seoul och på Lexis var det med sorgsa ögon jag lämnade min minstudio och tog flygbussen ut till Incheon för flygresan hem till Sverige igen. Det var så kul att vara i Seoul, plugga koreanska, hänga med studenter, äta och leva Korea att jag inte ville åka hem! Enda trösten var ju att jag vet att jag kommer tillbaka…

Är du sugen på att veta mer om hur det är att plugga koreanska på Lexis, veta mer om studier i Seoul eller vad jag gjorde är det bara att du kontaktar mig på erik@blueberry.nu.

Nedanför hittar du lite fler bilder:

Frukost-bibimbap
Frukost-bibimbap
Koeransk mat är god och stark. Kommer det eld ur munnen är det starkt nog!
Koeransk mat är god och stark. Kommer det eld ur munnen är det starkt nog!
Koreaner är sköna! Hur ofta får man ett foto tillsammans med en polis?
Koreaner är sköna! Hur ofta får man ett foto tillsammans med en polis?
Kvällsshopping i Hongdae
Kvällsshopping i Hongdae

Och sist men inte minst:

Jag klarade det!
Jag klarade det!
Per Liestam

Previous Marketing Manager