Bakom kulisserna på Blueberry

Per Liestam, 26 mar, 2015

Varje dag får vi på Blueberry chans att hjälpa studenter att förverkliga sina drömmar att åka utomlands vilket vi tycker är bland det roligaste som finns! Från det att ni tar den första kontakten med oss och till dess att ni åker iväg får vi chansen att lära känna er bättre genom alla mail och telefonsamtal och det känns otroligt fint att vi får chansen att bygga upp den kontakten med er.

Eftersom 99,9% av all kontakt vi har med er sker via telefon och mail tänkte jag att det skulle vara kul om jag skrev lite om hur vi jobbar på Blueberry, lite behind the scene så att säga.

Vad görs under dagen?
Mycket av tiden som jag spenderar på jobbet ägnas åt tre saker; mailinkorg, telefon och tedrickande. Älskar te och har räknade ut att jag dricker minst 7 koppar per dag. Det första jag gör när jag kommer till kontoret är att öppna min inkorg och börja sortera alla mail som har skickas till mig. Det är alltid lika spännande att se hur många mail jag har fått. Under perioder då många av våra studenter har sina kursstarter kan inkorgen ha fler än 50 nya mail och under andra perioder är färre mail. Jag får också många mail från personer som är nyfikna på att börja studera och vill ha svar på sina frågor och sånt tycker jag är otroligt kul, tänk att få bidra till någons beslut att åka utomlands och uppleva ett fantastiskt äventyr! Efter att ha gått igenom inkorgen strukturerar jag upp min dag, vad vill jag få gjort och vad behöver göras? Ofta handlar det om att skicka ut information till mina studenter eller påminna dom om något som de behöver skicka in till mig.

Efter att jag har skapat min priolista i min anteckningsbok försöker jag att jobba utefter den, ibland lyckas jag men oftast blir den där listan mer som en önskelista. 10 minuter efter att ens priolista är gjord så kommer det där samtalet eller mailet som gör att listan måste göras om eller läggas åt sidan. Det blir sällan som man hade tänkt sig men det är som är spänningen med att jobba på Blueberry, du vet aldrig vad som kommer att hända. Måste i för sig erkänn att det händer att jag önskar att jag kunna klona mig.

Utöver min inkorg är telefonen mitt viktigaste arbetsverktyg och jag alltid anträffbar via telefonen och det är många av er som ringer in och det tycker jag är superkul! Alltid roligt att få chansen att få höra era tanker och funderingar. Ibland är det en liten fråga som jag kan svara på en gång och ibland måste jag dubbelkolla något med er skola innan jag kan svara på er fråga. Jag jobbar främst med franska skolor så har jag turen att jag inte behöver tänka på olika tidzoner. Om jag behöver svar på något så kan jag alltid maila eller ringa och vara säker på att jag kommer kunna få kontakt med skolan under samma dag.

Det sista jag gör innan jag går hem för dagen är att jag tittar över min priolista för dagen, är det något som jag inte gjorde och som jag måste göra det första jag gör nästa dag? Då brukar jag skriva det på en post it lapp och sätta den på mitt tangentbord. Som en liten rolighet brukar också kolla hur många mail jag har skickat under dagens gång. En normal dag skickar jag runt 50 mail men ibland blir det färre och ibland fler. Mitt all time high har varit 105 mail under en och samma dag. Det är 13 mail per timme. Inte illa.

Så här såg det ut i Örebro tidigare i veckan.
Så här såg det ut i Örebro tidigare i veckan.

Blueberry på grönbete
Då och då lämnar vi kontorets trygga vrå och åker ut på olika aktiviteter runt om i Sverige. Det kan vara alltifrån att vi blir inbjudna av olika gymnasieskolor att komma och presentera oss till att vi själva anordnar aktiviteter för våra blivande och existerande studenter. Igår fick jag exempel chansen att besöka fina Örebro och Jensens Gymnasiums arbetsmarknadsdag för att träffa de som går sista året på gymnasiet och höra deras funderingar kring framtiden och förhoppningsvis inspirera dom till att ta chansen att åka utomlands.

Utöver att bli inbjuda till olika event så skapar vi även våra egna. Bland annat anordnar vi olika tematräffar för att kunna inspirera er till att åka utomlands. Det som ligger närmst i tiden är våra populära Asienkvällar där vi informerar om hur det är att studera koreanska, kinesiska eller japanska. Vi kommer ha dom i mitten av april i Malmö, Göteborg, Umeå och Stockholm så om ni är sugna på att studera i Asien så anmäl er vet ja’!

Den 6:e maj kommer vi även ha en Work and Travel-träff i Stockholm där alla som är intresserade av att åka ut och jobba i Kanada, Australien och Nya Zeeland är varmt välkomna! För att anmälda sig till det så maila min kollega Vera genom att maila vera@blueberry.nu.

Kan avslöja att mina kollegor och jag alltid blir lika uppspelta som kossor på grönbete när det är dags att åka på ett event. Det ger en sådan energikick att få träffa er och få ett ansikte på personen bakom telefonrösten eller mailadressen och jag hoppas att ni tycker det är lika kul att få träffa människan bakom våra mailadresser.

Rolig fakta om oss på Blueberry

  • Tillsammans har vi på kontoret bott i totalt 7 olika länder (USA, Storbritannien, Frankrike, Japan, Italien, Australien och Nya Zeeland).
  • Många av mina kollegor älskar kaffe och när en lätt panikartat stämning sprider sig på kontoret är sannolikheten stor att kaffet är slut.
  • Vi älskar allt som är onyttigt. Ibland får vi godis skickade till oss från våra skolor eller så tar någon av oss med oss hembakat fika. Vi brukar ställa allt sånt gott på en bänk i vårt kontorskök och jag lovar, inom loppet av en timme bruka det mesta vara slut… Så det gäller att passa på när man vädrar nåt gott i luften. Som tur är är mitt kontorsrum mycket nära den där bänken.
  • När vi har kontorsmöten finns det alltid bli någon form gottisfika; kladdkaka, delicatobollar eller kanelbullar. Mums! Utöver allt det goda lyckas alltid någon form av frukt hitta sin väg till mötet, gissa vad som blir kvar efter mötet? Ledtråd det är inte fikat i alla fall :)
  • På sommaren brukar vi ta med oss en picknickfilt och äta lunch i Humlegården
Per Liestam

Previous Marketing Manager