Bättra på ditt CV – tips från en arbetsgivare

Per Liestam, 7 mar, 2014

Jag sitter just nu och går igenom massor med ansökningar till tjänsten vi har utannonserad om en Area Manager med fokus på franska språkresor. Då får man en väldigt bra insikt i hur olika en ansökan kan se ut. Vad som fungerar och vad som inte gör det. Hur man som arbetsgivare reagerar medvetet och omedvetet när man läser olika ansökningar. Dessa tankar har jag sammanställt i ett antal tips här nedan.

Kvalitet istället för kvantitet
Jag hörde nyligen om en man som hade skickat in flera tusen jobbansökningar på ett år och inte fått komma på en enda intervju. Jag är inte förvånad. Vi får den typen av ansökningar också. De där man undrar om personen har en aning om vad vårt företag sysslar med och hur de tänkte när de skickade ansökan till oss. Om du inte är i närheten av de meriter och färdigheter som efterfrågas så slösar du bort både din egen och arbetsgivarens tid med din ansökan.

Om du tycker att du har bra meriter för tjänsten så måste du lyfta fram dem och övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för just det här jobbet. Du måste helt enkelt lägga ned tid på din ansökan. Det är bättre att skicka 1 bra ansökan i veckan än 10 dåliga.

Du bör inte heller  skicka in ansökan mer än en gång till samma tjänst. Ibland tar vi emot 2-3 ansökningar till samma tjänst från samma person. Det ger ett intryck av att du antingen är desperat eller att du inte har någon koll på vilka tjänster du har sökt.

Jag är väl medveten om att det finns grupper i samhället som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och därför försöker skyffla iväg så många ansökningar som möjligt. Det är dock fel strategi. Tillhör du dessa grupper så är det ännu viktigare att din ansökan är riktigt bra så att en arbetsgivare inte kan avfärda den.

Vad handlar tjänsten om?
När du har hittat ett intressant jobb bör du börja med att läsa igenom ordentligt vad tjänsten handlar om. Vilka färdigheter efterfrågas? Vilka meriter bör man ha? Gå sedan in på företagets hemsida och läs lite mer om vad de sysslar med.

Applicera sedan det du lärt dig på dig själv och försök vara så ärlig som möjligt. Tror du att du skulle trivas med den här tjänsten på det här företaget? Har du de kunskaper och meriter som efterfrågas? Om svaret är positivt på båda dessa frågor så är nästa steg att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person.

Om du inte kan svara ja på ovanstående frågor så är det nog ingen idé att söka jobbet. Ett undantag kan vara om du verkligen vill jobba med en liknande tjänst på just det här företaget. Då kan det vara värt att söka ändå och försöka övertyga arbetsgivaren om att du är en bra kandidat trots att du inte har allt de efterfrågar. Kanske kan de anpassa tjänsten efter dig eller kanske dyker det upp en annan tjänst framöver som passar dig bättre. Som arbetsgivare händer det att jag tittar igenom gamla ansökningar när vi ska tillsätta en ny tjänst.

Ditt personliga brev
En jobbansökan bör innehålla ett personligt brev där du berättar kort om vem du är och varför du skulle passa till just den här tjänsten.

 • Hur långt ska brevet vara? Jag skulle rekommendera att du skriver 3-4 paragrafer eller drygt en halv A4 sida. Om du bara skriver en paragraf så får jag ingen uppfattning om vem du är och varför du passar hos oss. Om du skriver för långt kommer jag antagligen bara att skumma brevet och det som är viktigt kommer att drunkna i alla ord.
 • Vad ska brevet innehålla? Berätta lite om dig själv men fokusera på att lyfta fram det som gör dig till en bra kandidat för just den här tjänsten. Om du till exempel söker en tjänst där du bl.a. ska jobba med administration och insäljning av franska språkresor så kan du lyfta fram: dina språkkunskaper i franska, egna erfarenheter av studier i Frankrike, hur mycket du har rest i Frankrike, andra länder och språk som du behärskar väl, administrativ erfarenhet, säljvana etc.
Att ha bild eller inte
Att ha bild eller inte
 • Ska man ha bild eller inte? En bild i ansökan ska inte spela någon roll, men vi människor styrs till stor del av vårt undermedvetna. En bild säger mer än tusen ord och en bild ger onekligen din ansökan ytterligare en dimension. Den gör dig mindre anonym och lättare att komma ihåg. Min åsikt är att en bild inte är nödvändig men en bra bild där du ser trevlig och kompetent ut (inte en bild där du spänner dig på gymmet eller är hårdsminkad för krogen) kan stärka din ansökan och få arbetsgivaren att se människan bakom namnet och ansökan.

CV och andra ansökningshandlingar
Ett CV innehåller vanligtvis en förteckning över dina tidigare jobb och utbildningar. Man brukar också specificera språkkunskaper, datakunskaper och övriga meriter. Glöm inte att lägga till kontaktuppgifter på både ditt CV och ditt personliga brev.

 • Hur långt ska ditt CV vara? Jag skulle rekommendera två sidor, max tre. En sida ser lite tunt ut och blir det för långt så drunknar det som är viktigt.
 • Hur viktig är designen? Det viktigaste är att ditt CV är snyggt och prydligt med en logisk uppställning och tydliga rubriker. Sedan skadar det ju inte med en tilltalande design som sticker ut litegrann. Man ska inte överarbeta det men tycker du själv att ditt CV ser tråkigt och svårläst ut så är det nog det.
 • Vilka jobb ska jag ta med? Om du har jobbat på många olika platser så behöver du inte ta med alla jobb, åtminstone inte i detalj. Det gäller att framhäva det som är viktigt och det ska inte se ut som att du är en hoppjerka som byter jobb stup i kvarten. Fokusera på dina senaste jobb, de jobb där du har arbetat längst samt inte minst de jobb som är mest relevanta för tjänsten du söker. Där kan du gärna skriva en rad eller två om vad jobbet innebar.
 • I vilket format ska jag skicka det? Nuförtiden sker de flesta jobbansökningarna digitalt. Jag föredrar definitivt att få personligt brev och CV i PDF-format (öppna det sida vid sida med ett word-dokument så förstår du skillnaden). Skicka gärna allt i en fil det gör det lättare att hålla ihop din ansökan och om jag går igenom många ansökningar så gör det mitt jobb lättare vilket jag uppskattar.
 • Ska jag skicka med några andra ansökningshandlingar? Med den initiala ansökan så räcker det att skicka personligt brev och CV om inte arbetsgivaren efterfrågar något mer i annonsen. Om du trots allt har något annat du vill skicka med (t.ex. ett väldigt bra referensbrev) så skulle jag rekommendera att du spar ned det i samma fil som ditt CV. Skickar du massor med filer kommer arbetsgivaren antagligen inte att titta på dem såvida han inte är väldigt intresserad av din ansökan. Däremot är det bra att ta med intyg, betyg och referenser om du väl blir kallad på en intervju.

Spelar ansökans utseende verkligen någon roll?
Nej om du har unika kvalifikationer som ingen av de andra sökande har så får du antagligen jobbet (eller åtminstone komma på intervju) även om din ansökan inte är så bra. Den måste dock vara tillräckligt bra för att arbetsgivaren ska inse att du har dessa unika kvalifikationer.

Om du däremot har likvärdiga meriter med andra sökande så spelar din ansökan en stor roll. Man kan bara kalla ett begränsat antal till intervju och i valet mellan olika kandidater med liknande meriter så handlar det om vem som ger det bästa intrycket, och vad är detta baserat på om inte just själva ansökan?

Om jag får en prydlig lätthanterlig ansökan så gör du mitt jobb som arbetsgivare lättare. Det får mig också att dra slutsatsen att du kommer att ge bra service till våra kunder. Om du däremot skickar en rörig ansökan eller bara skickar en länk till någon profil på nätet så får jag intrycket av att du inte lagt ned någon ansträngning på att söka det här jobbet. Då får jag inget förtroende för att du skulle anstränga dig för att ge bra service till våra kunder heller.

Om du inte får jobbet
Att du inte får ett jobb du har sökt kan bero på många olika saker. Några av de vanligaste är:

 • Att du inte hade rätt kvalifikationer
 • Att arbetsgivaren tagit emot många ansökningar och en del andra hade vassare meriter
 • Att din ansökan inte stack ut och talade om tillräckligt tydligt varför just du skulle få det här jobbet
 • Att du var överkvalificerad. Om dina meriter och eller din utbildning är betydligt högre än det som krävs så kan arbetsgivare ibland välja bort dig för att de tror att du inte skulle trivas med jobbet eller vara nöjd med lönen som de kan erbjuda. Om du söker ett jobb som du vet med dig att du är överkvalificerad för bör du förklara för arbetsgivaren i ditt personliga brev varför du trots allt vill ha just det här jobbet.

Ge inte upp även om du inte får de jobb du vill ha. Fundera istället på vad du kan göra bättre. Kan du göra din ansökan ännu bättre? Finns det någon utbildning du kan gå för att bättre motsvara arbetsgivarnas krav?

I början kan det vara bra att inte vara för kräsen när man söker jobb. Ta det jobb du kan få så får du lön och arbetslivserfarenhet samtidigt som du kan fortsätta söka andra jobb. En annan lösning är att jobba utomlands ett år i länder där det finns gott om enklare jobb för ungdomar.

Om du får jobbet
Grattis, men kom ihåg att resan bara har börjat! Vill du komma någonstans så räcker det inte med att bara gå till jobbet och få lön varje månad. Det är viktigt att du gör ditt bästa när du väl jobbar också. Din insats på jobbet kommer att påverka din lön, din möjlighet till befordran och inte minst de betyg och referenser du får när du väl vill gå vidare i din karriär. Dessutom kommer du att må bättre och få en bättre självkänsla om du känner att du gör ett bra jobb.

Var positiv och fokusera på det du ska göra. Ta till dig feedback samtidigt som du bidrar till att göra företaget du jobbar på ännu bättre.

Läs mer
Här hittar du några andra jobbrelaterade blogginlägg som kan vara av intresse:

Per Liestam

Previous Marketing Manager