Stipendier för utlandsstudier – hitta rätt stipendium för dina utlandsstudier och minska pressen av terminskostnaden

Du har säkert hört att det finns många olika stipendium som du kan söka och speciellt stipendium för utlandsstudier. Men hur hittar man dessa, vilka typer av stipendium finns och vad ska man tänka på när man söker stipendium för utlandsstudier? Allt det och lite till ska vi försöka besvara här nedan!

Stipendium för utlandsstudier, drömmar, usa, examen, studera utomlands, ansök blueberry.nu

Stipendium för utlandsstudier från utlandet

En typ av stipendium som du i vissa fall kan söka är det som erbjuds av det college eller universitet som du planerar att studera vid. Blueberry samarbetar med en hel mängd olika college och universitet runt om i världen och de har ofta flera sorters stipendium som du som internationell student kan ansöka om. På den här sidan kan du se alla våra universitet och college som erbjuder stipendium för internationella studenter.

Vissa college och universitet erbjuder stipendium speciellt för Blueberrystudenter, exempelvis APM College of Business & Communication och University of Wisconsin-Madison. På APM College of Business & Communication får studenter som ansöker via Blueberry automatiskt ett stipendium på 30% av kursavgiften för att hjälpa Svenska studenter att studera utomlands på deras campus i Australien. På University of Wisconsin-Madison får Blueberrystudenter som vill studera 1-2 terminer på kandidatnivå USD 5000 i stipendium varje termin. Andra universitet erbjuder stipendium för internationella studenter som ansöker under en viss period, exempelvis Nelson Marlborought Institute of Technology. Andra universitet gör som Bond University och erbjuder internationella studenter från Europa möjligheten att ansöka om stipendium för sina utlandsstudier.

Det finns även en del stipendium tillgängliga för internationella utlandsstudenter som är inriktade på goda meriter och bra betyg från tidigare studier. Till exempel erbjuder både London South Bank University och University of Auckland studenter med höga betyg möjligheten att ansöka om stipendium för sina utlandsstudier.

Andra college och universitet, som till exempel Vrije Universiteit och Edith Cowan University, har tagit fram egna speciella stipendium som även internationella studenter kan ansöka om. Dessa kan innefatta att studenter ska representera skolan i sociala medier och får ett stipendium för del av terminsavgiften som Vrije Universiteit har gjort. Edith Cowan University har gått en annan väg och erbjuder studenter möjlighet att ansöka om ett stipendium för att få 50% rabatt på boende på campus.

Det finns alltså flera olika typer av stipendier bara man kollar runt bland olika college och universitet. Hur gör man då när man ansöker till dessa stipendier utomlands? Jo, du börjar med att ansöka för att studera på colleget eller universitetet och under din ansökningsprocess kan du och din kontakt på Blueberry hjälpas åt att diskutera vilka stipendium du har möjlighet att ansöka till och vilka du har en chans att erhålla. Vissa stipendier har du möjlighet att ansöka till när du har börjat din ansökan till själva skolan, andra behöver du ha blivit antagen till utbildningen för att kunna skicka in din stipendieansökan. Vill du veta mer om stipendier som du kan söka för en specifik utbildning, kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig.

studera utomlands, stipendium utlandsstudier, australien, blueberry.nu,

Svenska stipendier för utlandsstudier

På samma sätt som det finns många utländska universitet som erbjuder stipendier för utlandsstudier så finns det även många högskolor och universitet i Sverige som erbjuder stipendier för utlandsstudier till sina studenter. För att få reda på om just din högskola eller ditt universitet erbjuder stipendier för utlandsstudier är det bästa att börja med att söka på skolans hemsida och se om du får fram någon information. Steg två är att prata med de som vet mest, vissa universitet har en stipendieavdelning som du kan kontakta, annars kan det vara bra att prata med din institution, en studievägledare eller en professor/lärare.

Att tidigt prata med någon från din utbildning kan vara ett bra sätt att hitta även andra stiftelser, organisationer eller företag som tidigare har hjälpt institutionen med stipendier. Just inom forskarvärlden är det ofta olika stipendier som driver arbetet framåt. Hur är detta positivt för dig? Jo, det betyder att de som arbetar på din institution behöver söka stipendier för mycket av deras arbete som inte är föreläsningar och lektioner. För att ny forskning ska kunna ske krävs pengar och för det kan inte alltid universitetet eller högskolan stå för själva. Det gör att dina lärare, professorer, doktorander och andra som arbetar med uppgifter som inte endast är administrativa ibland besitter bra erfarenheter kring vad som krävs för en bra stipendieansökan, vad du bör tänka på när du ansöker och var du faktiskt har möjlighet att få stipendier för dina utlandsstudier ifrån. Prata med de människorna du har runt omkring dig! Vem vet, det kanske finns ett företag i din närhet som kan tänka sig att erbjuda dig ett stipendium för dina utlandsstudier, men det kommer du aldrig få reda på om du inte pratar om det och frågar personer runt dig.

Stipendium utlandsstudier, studera utomlands, berkeley college, usa, organisationer

Andra typer av stipendier för utlandsstudier

Har du nu kommit så här långt och insett att de tidigare stipendierna för utlandsstudier som vi pratat om är bra, men inte riktigt helt rätt för dig? Det finns även vissa kommuner som har möjlighet att erbjuda stipendier för utlandsstudier till personer som bor/föddes/arbetar i deras kommun. Ibland har religiösa församlingar möjlighet att erbjuda stipendier för utlandsstudier till personer som är en del av deras församling. Vissa stipendium kan du ansöka om för att du har en viss bakgrund eller för att du är en viss ålder, ska till ett visst land eller utbildar dig inom ett visst område. Det finns även vissa partier, fackförbund och idrottsorganisationer du få stipendier ifrån. Ibland finns det också stipendier att erhålla från den ambassad till det land där du ska studera i eller från den Svenska ambassaden inom det landet. Med andra ord är möjligheterna många och det finns chans för många att få stipendier för sina utlandsstudier!

 

studera utomlands, stipendium utlandsstudier, examen, drömmar, lite ekonomi,

Hur stort stipendium kan jag erhålla?

Summan som utdelas i ett specifikt stipendium beror helt och hållet på var du får ditt stipendium ifrån. Ibland kan det vara några hundra kronor och ibland kan det vara en summa som täcker stora delar av din studieavgift. Allt beror på vad de som erbjuder stipendiet har för möjligheter, men även en mindre stipendiesumma kan underlätta när du studerar utomlands. Några extra hundralappar kan göra att du inte behöver leva på nudlar eller att du har möjlighet att slappna av och inte stressa över pengar när du är utomlands och studerar. Det finns sällan krav på att du endast kan ansöka om ett stipendium heller. Detta kan dock aktörer ha olika krav kring så det får du kolla upp. Men möjligheten att söka flera stipendier finns där för dig! Bara för att du har ansökt om ett stipendium från kommunen finns det inget som säger att du inte kan ansöka om ett stipendium från en stiftelse och från ditt universitet också om det erbjuds.

Strong, studera utomlands, stipendium utlandsstudier, usa, michigan, university, ansök via blueberry.nu

Generella riktlinjer för din stidpendieransökan

Referenspersoner – Ska aldrig vara en förälder eller släkting! Det ser inte så professionellt ut om du vill förmedla ett seriöst intryck. Fundera istället kring om någon av dina tidigare arbetsgivare, lärare, mentorer, tränare eller ledare skulle kunna ställa upp som referensperson.

Börja i god tid – För att hinna fundera igenom allt positivt som du kan lyfta fram i ditt brev och se till att det blir välformulerat är det en god idé att börja skrivandet i god tid. Se till så du vet vad du har för tidsplan och följ sedan den. Kolla upp om du måste ansöka om stipendiet innan du åker iväg. Ibland kan man söka även om man redan är iväg utomlands och ibland även efter man kommit hem. Det kan förändra din tidsplan så du har mer tid på dig.

Att skryta är inte dåligt – Jag vet, detta är så osvenskt det bara kan bli. Men om du ska studera utomlands kommer du komma i kontakt med andra kulturer och inse att det inte är så farligt som det ibland uppfattas i detta avlånga land. Att tala om vad du har lyckats med, åstadkommit eller presterat är generellt sett bara positivt i det här syftet. Hur ska andra kunna veta att du har gjort något du själv är stolt över om du inte säger det. Visst, det finns bra och dåliga sätt att säga saker på och det får du komma underfund med själv. Men du måste kunna berätta för både närstående och främlingar att du har gjort något bra som du är stolt över. Oavsett om det är bra betyg genom hela din skolgång, att du är aktiv i en organisation med ett mål som du brinner för eller att du lägger mycket tid och engagemang i ert samhälle.

Gör din hemläxa – Det finns en mängd olika frågeställningar som kan vara bra att ha i åtanke, exempelvis vad det är som krävs för just det stipendium du ansöker om? och hur ansökan ska skickas in. Ska du skriva på svenska eller ett annat språk? Behöver du skicka med några andra dokument? Göra en budget? Ska du skicka med ditt antagningsbevis till utbildningen utomlands? Hur har tidigare personer som fått deras stipendier gjort? Är det något som den stiftelsen, organisationen eller företaget som ger ut stipendiet brinner för som är bra om du får med? Är det något du behöver göra när du har skickat in din ansökan? Hur länge behöver du vänta för att få svar? Hur länge behöver du vänta för att få ut pengarna om du får stipendiet? Vad behöver du stipendiet till, ska det stå med någonstans? Hur stor skillnad kommer stipendiet göra för dig, ska du ta med det? Bör du skriva om hur dessa pengar kommer förändra saker för dig? Är det något du inte får göra? Vill de ha något tillbaka från dig? Är det lätt att förstå din ansökan? Har någon annan korrekturläst allt?

Förverkliga drömmar, stipendium utlandsstudier, studera utomlands, hjälp, ekonomi, blueberry.nu

Hitta andra stipendier för utlandsstudier

Det finns det en kopiös mängd olika stipendier och en hel del stipendier för utlandsstudier, Blueberry har väldigt bra koll på de college och universitet som vi samarbetar med och vad de erbjuder för stipendier. Utöver dem finns det som du märkt flera andra alternativ och här kommer det svåra, hur hittar man dem? Men innan du behöver börja med mängder av Googlesökningar så har jag självklart samlat alla de sidor som jag har kommit över åt dig. Vissa av dessa sidor nedan vill att man betalar för deras tjänster med att hjälpa dig i din sökprocess efter stipendier för utlandsstudier, huruvida du vill det är upp till dig.

 

Detta är bara ett urval och det finns många fler databaser och sidor som man kan söka stipendier för utlandsstudier från. Då är en Googlesökning ett mycket bra sätt att hitta dem. Men det här är några råd för att du ska ha en chans att börja ditt sökande och få lite vägledning. Lycka till!

Johanna Geidebäck

Digital Media Coordinator