Bra att veta inför dina utlandsstudier

Per Liestam, 15 mar, 2012

En sak som vi tycker är viktigt här i bloggen är att erbjuda er tips på saker som är bra att tänka på innan man åker, och även under den tiden som är borta. Som ni säkert är medvetna om så har vi publicerat ett antal matnyttiga tips tidigare, ni kan hitta länkar till dem i slutet av inlägget.

Som de flesta här på Blueberry här jag själv varit student utomlands (faktiskt genom just Blueberry första gången). Och hur mycket man än läser på, och hur mycket praktisk information man än får, så är det vissa saker som jag önskar att någon berättat för mig. Och även om alla andra verkar tuffa och världsvana så kan jag lova att det inte alltid är så.

Ibland handlar det inte ens om konkreta tips, utan det är bara saker som jag önskar att någon sagt till mig innan jag åkte iväg. Så här är mitt försök att erbjuda er det som jag saknade, en blandning av mina egna erfarenheter och tips jag fått från andra. Dela gärna med er av era egna tips eller tankar i kommentatorsfältet.

Våga utforska dina omgivningar

The Royal Mile i Edinburgh


Även om det är tryggt att röra sig mellan skolan och lägenheten eller huset där du bor så blir det lätt lite tråkigt. Det är naturligt att det blir så att man kanske rör sig i de mer centrala delarna av staden man är i, eller att man utforskar området kring skolan eller sevärdheter som man har läst om, men glöm inte bort att utforska området där du bor.

Speciellt om man är en bit utanför så finns det guldkorn att upptäcka. Bor man i värdfamilj så får man en del gratis genom att de kan tipsa en, men som boende i studentlägenhet eller på ett residens så finns risken att man missar något. Jag bodde till exempel fem minuter ifrån världens mysigaste café med en härlig uteservering i Brighton som jag inte upptäckte förrän ett par månader efter att jag flyttat in i huset, bara för att det låg åt ”fel” håll från min busshållplats.

Glöm inte bort att du är turist
Det klassiska är att man tänker ”Äh, jag kan göra sightseeing och sånt senare” när man kommer till en stad där man ska vara en längre period. Ett tips: Det där senare kommer liksom aldrig. Det är lika bra att göra allting som man tidigare har tänkt att man vill göra så snart som möjligt. Där är det jättebra att dra nytta av aktiviteterna som de flesta språkskolorna arrangerar. Inte bara för att du kommer iväg till de där sevärdheterna, utan du får oftast ett bättre pris och dessutom chans att lära känna andra personer på din skola.

Självklart är en stor del av att bo i en främmande stad att bara vara. Det är de vardagliga sakerna som lockar (jag vill promenera till skolan längs med Broadway med en Starbucks-kaffe i handen, jag vill åka bussen förbi Big Ben på väg till jobbet och så vidare…) men det är bara pinsamt när man bott i London i 6 månader men ändå inte besökt Towern, varit uppe i London Eye eller sett Buckingham Palace.

Du kan inte älska alla dina lägenhets- eller rumskompisar

Vår lilla balkong i London

När man bokar boende genom skolan så blir man ihopparad med personer som man inte har valt själv. Det är inte baserat på vad ni har för intressen, hur ni är som personer eller någonting annat. Det är helt enkelt bara ödets nyck att ni hamnat tillsammans. Om ni har miljoner saker gemensamt och blir bästa kompisar? Fantastiskt! Ett stort grattis säger jag då.

Men om så inte är fallet så behöver du inte få panik. Du kommer träffa massor med folk som bara passerar när du är ute och reser. Bara för att du och den här personen delar sovrum, badrum eller kök så behöver ni inte hänga med varandra dygnet runt. Det är helt okej att bara vara trevlig, hövlig och visa varandra respekt – det kommer man långt på!

Våga prata med folk
Du kommer träffa massor med människor när du är ute och reser. Vissa av dem kommer du att lära känna, andra kommer att försvinna lika snabbt som de dök upp. Men oavsett hur det slutar så har du alla möjligheter när du träffar nya personer att lära dig någonting nytt. Och inte minst så har du möjlighet att träna på språket!

Ta alla chanser som du har, oavsett om det är med personen som står i kassan i mataffären, servitrisen på det härliga caféet eller butiksbiträdet som jobbar i butiken där du ska köpa din nya tröja. Om man dessutom återvänder till samma café, affär eller pub regelbundet så är chansen stor att de börjar känna igen dig och man kan på det sättet hitta nya vänner.

Det blir vad man gör det till
Någon som är väldigt viktigt att komma ihåg är att ens vistelse utomlands blir vad man gör den till. Man kan alltid välja hur man ska se på en situation. Antingen så tar man det med en klackspark och tänker att det är ett äventyr, eller så gräver man ned sig och ser på det som ett misslyckande. Jag vet inte hur många galenskaper jag hann med på min första språkresa till Edinburgh School of English innan första veckan ens var över. Även om saker och ting inte stämmer överens med vad man föreställt sig får man ta det som ett äventyr och en upplevelse som stärker dig som person inför framtiden. För utan äventyr blir ju resandet ganska tråkigt, eller hur?

Det här är mina tankar kring saker som är bra att ha i åtanke innan man åker iväg utomlands. Dela gärna med av era bästa tips i kommentarerna nedan.

Andra saker som vi tipsat om är hur man gör en kostnadskalkyl för sina utlandsstudier, vad man bör tänka på med pengar och bankkort, vad man ska ha med sig när man reser utomlands, lite tips kring CSN eller försäkringar samt mer generell information som vad är skillnaden mellan college och universitet.

Per Liestam

Previous Marketing Manager