Cardiff – en undangömd studentstad

Per Liestam, 24 maj, 2013

Som ni redan vet erbjuder vi massor av språkresor, övriga studier och jobb runt om i världen, i både stora och små orter. Även om det är de stora orterna som är mest populära så är vi ju vissa som föredrar de där lite mindre orterna. Eller i alla fall de som inte är riktigt lika populära. Det finns massor med fördelar kring varför man ska studera i en stad som inte är så välkänd. Den största är helt klart att det inte är lika mycket svenskar där. På det sättet är Cardiff alldeles perfekt – en studentstad för dig som vill ha något annorlunda med många internationella vänner.

Croeso i Caerdydd!

Staden från ovan
Staden från ovan.

Jag kom först i kontakt med Cardiff då jag var och hälsade på en av mina bästa vänner som flyttade från London till Cardiff för att gå på universitetet. Efter att ha avslutat sina studier i staden blev det ändå så att hon stannade kvar, och under de senaste åren har Cardiff gått igenom flera stora förändringar. När jag var där för bara ett par år sedan var hela centrum en enda stor byggnadsplats och även om det har tagit tid så har staden verkligen blivit mycket finare.

Man har nu ett ordentligt centrum med ett gigantiskt köpcentrum som kryllar av affärer. Här finns också flera restauranger (bland annat Jamie Olivers mycket populära Jamie’s Italian – missa inte!), pubar, caféer och barer. Med ett rikt studentliv så finns det alltid massor med saker att hitta på, allt från nattklubbar till ställen med lite lugnare livemusik. Det finns mycket att hitta på och från Cardiff har man en perfekt möjlighet att upptäcka resten av Wales.

Vad du inte får missa i Cardiff

Cardiff Castle en solig dag
Cardiff Castle på en vacker dag.

Det finns mycket att göra om du vill turista i Cardiff. Varför inte börja dagen med ett besök på Cardiff Castle som är det mest berömda landmärket i staden. En slott som är över 2000 år gammalt där man kan följa tiden från då romarriket sträckte sig ända hit ända fram till andra världskriget. Här finns massor att se för den historieintresserade och man fördriver lätt ett par timmar innanför slottets murar.

Hamnen i solsken dagtid
Hamnen i solsken dagtid.

För den som inte är så intresserad av historia finns mycket annat att göra. Efter slottet är det en kort promenad genom staden, förbi den moderna Millenium Stadium, ned till hamnen. Cardiff Bay har verkligen genomgått en stor förändring den senaste tiden. Här trängs nu barer, caféer och restauranger med varandra och skiner solen finns det ingen bättre plats att äta lunch i solen på.

Det är till hamnen som BBC Wales har flyttat och det är också här man spelar in den kultförklarade serien Doctor Who som går på TV i Storbritannien. Precis runt hörnet hittar man också den nyöppnade Doctor Who Experience som är ett interaktivt museum och något man inte får missa om man är det minsta intresserad av TV-serien.

Cardiff Millenium Centre på kvällen
Cardiff Millenium Centre på kvällen.

I Cardiff Bay finns också det arkitektoniska mästerverket Wales Millenium Centre. Ett fantastiskt kulturellt centrum där det sätts upp allt från teatrar och musikaler till konserter och konstutställningar. De stora bokstäverna på framsidan av byggnaden har två strofer i sig, en på walesiska och en på engelska, skrivna av den walesiska poeten Gwyneth Lewis. Den walesiska texten är: ”Creu Gwir fel gwydr o ffwrnais awen” vilket betyder ”Creating truth like glass from the furnace of inspiration”. Den engelska texten är ”In These Stones Horizons Sing”. 

En kortare utflykt från staden

Känner du för att lämna Cardiff finns det två saker jag inte tycker att du ska missa. Dels är det Castell Coch (Det Röda Slottet) som ligger en kort biltur utanför staden. Slottet byggdes på ruinerna av ett slott från 1200-talet och är ett fint exempel på den gotiska arkitekturen.

Castell Coch (Det Röda Slottet)
Castell Coch (Det Röda Slottet)

En annan plats som är värt ett besök är St Fagans National History Museum som har stora likheter med vårt egen Skansen. Och faktum är att när jag var där och började samtala med en av männen som arbetade i den gamla, traditionella bybutiken så berättade han att Skansen var just det utomhusmuseum som de haft som förebild för St Fagans. Precis som på Skansen finns här flera byggnader från hela Wales som plockats ihop och sedan sammanställts igen på plats i museet. Om vädret tillåter kan man strosa här i timmar, det finns över 40 byggnader att se och massor med grönområden.

Upptäck resten av Wales

Från Cardiff har du också möjlighet att upptäcka resten av Wales. Om du har körkort och vågar utmana dig själv genom vänstertrafik är att hyra en bil att rekommendera. Annars går det att ta sig runt bra med bussar och tåg. Om jag bara ska ge ett tips på något som man inte får missa ifall man är i Wales och om man, liksom jag, älskar att läsa så är det ett besök i Hay-on-Wye – även kallad ”The town of books”. Ni hör ju.

Honesty Bookshop i Hay-on-Wye
Honesty Bookshop i Hay-on-Wye

Mitt besök i Hay-on-Wye inleddes med en snårig bilresa från Cardiff genom bergspasset Brecon Beacons som bland annat legat som inspiration för Tolkiens naturbeskrivningar. Landskapet är verkligen hisnande och det är en speciell känsla att få mötande trafik på den smala landsvägen där berget försvinner upp i molnen på ena sidan och ned i djupa dalar på den andra.

Inne i en av alla Honesty Bookshops.
Inne i en av alla Honesty Bookshops.

Väl framme i Hay-on-Wye kan jag konstatera att den liknar många andra minimala byar som jag tidigare sett på den brittiska landsbyggden förutom på en punkt – här vimlar av böcker. Förutom att det finns fler bokaffärer än invånare (okej, kanske inte, men det känns i alla fall som det) så finns här också en uppsjö av ”Honesty bookshops”. Det är egentligen inte mer än bokhyllor utställda lite överallt. Här kan du botanisera runt bland böckerna, plocka på dig det du vill ha och lämna en slant i den lilla lådan bredvid bokhyllan.

Ett udda resmål

Ja, Cardiff kanske inte är lika välkänt som London, Brighton, Cambridge eller Oxford men jag skulle ändå starkt rekommendera det för dig som vill ha något annorlunda. Det finns bra tåg- och bussförbindelser från Cardiff till t ex London, Bath och Bristol.

För dig som är redo för en lite annorlunda utmaning är en språkresa till Cardiff verkligen något jag kan rekommendera. Kolla in vår skola Celtic School of English som ligger i centrala Cardiff.

Förutom att få den klassiska brittiska kulturen så har du också möjlighet att lära dig en hel del saker om de walesiska invånarna. Dessutom kanske du inte bara förbättrar din engelska, du har dessutom möjligheten att snappa upp lite walesiska. Ja, nu finns egentligen bara en sak kvar att säga: Siwrne dda!

Per Liestam

Previous Marketing Manager