Maria Mittonen läser Blueberrys Study Abroad-program på Michigan State University i den helylle-amerikanska staden Lansing. Vi tog en pratstund med henne för att ta reda på vad det är som gör American Midwest så speciellt och hur det är att inte studera på de amerikanska kusterna som de flesta svenskar gör.

Hej Maria! Varför valde du att studera på Michigan State
Jag valde att studera på MSU för att denna skola har allt. När jag kollade på skolor så var det viktigt för mig att skolan har allt som en typiskt college ska ha tex, Football, Greek Life*, stort campus, aktivt studentliv och att det är en riktig collegestad. Jag åkte hit för att få uppleva ”the college experience” och det har jag verkligen gjort.

*Greek Life är ett samlingsnamn för så kallade fraternities och sororities på amerikanska universitet. Föreningar för killar och tjejer med syfte att främja den sociala sammanhållningen på campus och göra att man lättare kommer in i studentlivet och hittar nya vänner.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Just nu så läser jag två kurser i Communication, en i advertising och även en Theatre-kurs. Att välja en favorit är svårt för jag gillar alla. Men måste jag välja en så är det min teater kurs. Jag valde den för att få utmana mig själv att bli mer öppen och det har jag lyckas med, det är verkligen en superkul kurs. 

Maria på Michigan State

Hur skulle du beskriva universitet?
Haha att det är väldigt stort. Jag kommer från en liten stad i Värmland och när jag kom hit så fick jag en chock. Man kan inte tänka sig hur stort det egentligen är förens man måste gå tvärs över campus. I början så tog jag och mina vänner taxi för att man har ingen aning vart man ska gå när det är så stort. Nu cyklar jag runt till mina lektioner och man får då se hur fint campuset verkligen är. Universitetet är toppen bra, trevliga människor, så sjukt fin miljö och det finns mycket du kan göra här. Det finns många klubbar du kan gå med i och sportaktiviteter.

Hur är Lansing, Michigan som stad att bo i?
Lansing är en helt okej stad. Jag spenderar min tid mest på skolans område för där händer det alltid saker. Det finns enligt mig inte så mycket att göra i just Lansing, men man måste såklart se sig omkring i Lansing. Nära skolan så finns det en gata där alla klubbar, mat och shopping finns om man vill komma bort från plugget ett tag och där är jag och mina vänner ofta.

studera på michigan state

Dom har ju ett riktigt bra Football-team, ”The Spartans”. Är du såld på amerikansk fotboll nu?
Ja verkligen, fast jag förstår fortfarande inte reglerna haha. Det är en väldigt svår sport att förstå sig på men varje match är som en stor show. Första matchen jag såg började jag nästan gråta för det var så överväldigande. Det är nästan 70000 personer i läkaren som hejar på ” The spartans” och man får verkligen känna av hur stort det verkligen är. Detta är har vårt lag gjort väldigt bra ifrån sig och det gör mig stolt. Har man chansen att kolla på dessa matchen ta den! Innan matcherna så har man tailgates och det är den roligaste biten. Tailgates innebär att massa människor samlas över hela skolan och laddar upp inför match, det är folk överallt. Man äter mat, är med nära och kära och bara har en stort fest. 

Det sägs att folk är väldigt gästvänliga i ”mellan-USA”. Har du känt av det?
Ja verkligen, människorna här är jättetrevliga. Jag har inte varit i någon annan stat så jag kan inte jämföra men folket här är sociala, trevliga och hjälpsamma.

Valde du medvetet en skola som inte ligger på de amerikanska kusterna, i såna fall, varför?’
Ja det gjorde jag. När jag ville till USA för att få uppleva ”the college experience” så förstod jag ganska direkt att jag inte ville gå på ett Community College. Jag hade från början en plan att gå ett halvår och då ville jag göra det fullt ut och då var inte CC något för mig. Min första tanke var att gå på San Diego State University och jag var nära på att söka dit innan jag såg Michigan State University. Det är många svenskar på skolor i kusten och jag ville komma bort från det.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor i dorm och det ville jag göra för att kunna hitta nya vänner. När jag ansökte så fyllde jag i att jag ville bo i dorm med en rumskompis och det var super enkelt. Jag bor i ett område som heter Brody och det är jättefint, trivs hur bra som helst. Att bo på campus är toppen för du träffar människor och slipper laga din egen mat.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
10:20 cyklar jag till min första communication lektion, sen äter jag lunch med mina vänner för att sedan cykla vidare till nästa. Mina lektioner slutar klockan 5 och efter det så åker jag hem för att ta det lugnt efter en lång dag. Hur resten av dagen ser ut efter detta beror på. Vi går till biblioteket ibland, går ut till klubben, tränar, äter ute eller bara har en filmkväll.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden gör jag allt möjligt. Går på nåt event, shoppar, tränar, pluggar, umgås med vänner osv. Det beror helt och hållet på vad man känner för att göra. På helgerna brukar jag festa och ha kul med mina vänner eller kolla på football games. Det pågår saker hela tiden på campus så det finns alltid något att göra.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Jag har inte varit på jättemånga ställen, men en av de platser jag varit på är Mackinac Island som är en otroligt vacker ö. Nästa termin ska jag åka till de 5 olika sjöarna runt Detroit. Jag ska även åka till Chicago och Kanada eftersom det är så nära och som jag har hört ska vara ett måste att besöka

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Det kan jag nog inte svara på för jag har så många. Men en sak är den första football matchen jag gick på, det fick mig att inse att wow jag är faktiskt här och uppfyller min dröm. Alla människor, skola andan, bara känslan att vara där är svår att beskriva. Det kommer jag aldrig glömma. Vi har gjort så mycket kul att ett favorit minne kan jag nog inte ge haha men det var ett av de.

Var det något i Michigan/USA som inte var som du hade tänkt dig?
Allt, jag hade inga som helst förväntningar innan jag kom hit. Jag hade inte varit i USA innan så visste inte alls vad jag av mig in på. Men allt har varit positivt för mig.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag hade hört om Blueberry och beslutade att kontakta dem. Jag berättade om mig själv och vad jag ville göra och från dag ett så har jag fått så mycket hjälp. Eftersom jag aldrig har åkt på en sådan här resa innan så kändes det skönt att få hjälp och att alltid ha någon att kontakta om man har frågor osv. Jag skulle verkligen rekommendera Blueberry för er som vill åka utomlands och studera.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Har du en dröm om att göra det så gör det! Det tog mig ett tag att våga kontakta någon och göra en ansökan men jag ångrar inget. Våga göra det och låt inget komma i vägen. Kolla upp olika skolor och få en uppfattning om hur du vill att din resa ska vara. Vill du som mig få uppleva ” the college experience” eller om du vill studera en hel utbildning utomlands så tveka inte att kontakta tex Blueberry som kan hjälpa dig i den processen med frågor och allt möjligt. Att ta hjälp om man är osäker är det bästa tipset jag kan ge och våga ge dig ut i världen. Detta beslutet har vart det bästa jag har gjort i mitt liv och gör det till dit också!

Besök Michigan State

Anton Berner

Previous Marketing Manager