Tekniken smyger sig in mer och mer i vardagslivet och det finns knappt en student i dessa dagar som inte har en laptop, smartphone och/eller surfplatta. Vi letar ständigt efter bra hjälpmedel för att underlätta vardagen och därför tänkte vi på Blueberry tipsa om 5 appar du inte får missa som student!


Många av dessa appar går naturligtvis bra att använda även som student i Sverige. Och glöm inte bort att ditt universitet, college eller din språkskola kan ha egna appar som är värda att ladda ned; det kan vara allt från appar som erbjuder studentrabatter till appar som underlättar ditt studentliv på olika sätt.

Evernote (gratis med köp i app – iOS, Apple Watch, Android och Windows)

Evernote har funnits ett tag men blivit bra mycket bättre i och med de senaste uppdateringarna. Här finns flera användbara funktioner:

  • Anteckningar där du kan samla dina tankar, bilder, göra listor, spela in ljudfilder och sätta påminnelser om det är saker du måste komma ihåg
  • Kameran som kan fotografera kvitton eller visitkort och spara informationen i appen
  • Clipper som tillåter dig att spara artiklar/webbsidor

Evernote finns också som datorapp vilket gör att du enkelt kan hoppa mellan dator, mobil och surfplatta. Basic-appen är helt kostnadsfri men du kan uppgradera till Plus för 29 kr/mån eller premium för 49 kr/mån. Lite saftigt för en student men jag tycker personligen att man kommer långt bara på gratisversionen.

My Study Life (gratis – iOS, Android och Windows)

En ganska simpel idé som ändå är väl värd att ladda ned för den som har många parallella kurser. Det är helt enkelt en app för att hålla koll på ditt schema. Du synkar appen mellan dina olika devices och kan lätt få en översikt över både dagen och veckan du har framför dig. Du kan också färgmarkera dina olika ämnen/kurser för att förenkla läsningen av schemat.

Fast Scanner (gratis – iOS och Android)

Appen är inte särskilt vacker att se på men den gör jobbet. Du använder kameran på mobilen eller surfplattan för att scanna dokument som sedan konverteras till PDFer så att du kan maila eller skriva ut dem. Ett användbart verktyg om du behöver skicka en sida ur en bok eller tidning till någon av dina studiekamrater till exempel.

Dropbox (gratis – iOS, Android och Windows)

Dropbox är ett enkelt sätt för dig att samla dina dokument på ett och samma ställe för att kunna ta tag i det på flera olika devices. Du kan även dela dina mappar/dokument med studiekamrater genom att maila länkar till dem.

Duolingo (gratis – iOS)

För den som vill ha hjälp med inlärning av ett specifikt språk rekommenderar jag Duolingo. Lär dig spanska, franska, tyska, portugisiska, italienska, irländska, holländska, danska, svenska eller engelska genom Duolingo. Du väljer själv hur intensivt du vill lära dig (5-20 minuter per dag) och kan börja med ett språktest för att bestämma din nivå om du redan kan lite. Perfekt att fräscha upp kunskaperna innan du reser iväg eller som extra träning när du är borta!

Sådär – nu har du fått mina 5 bästa student appar. Nu är du alltså redo att ta dig an dina studier. Det enda du behöver bestämma dig för nu – är vart du vill åka och vad du vill plugga!

Per Liestam

Previous Marketing Manager