I januari 2012 begav jag mig på en spännande resa till Paris för att utvecklas som designer på Parsons Paris School of Art & Design, numera Paris College Of Art. I den tuffa konkurrensen som råder inom design idag så gäller det att välja sina vägar med omsorg och se till att skapa sig bästa förutsättningar för att sticka ut i mängden. Därför valde jag att hitta den pusselbit som kunde utveckla mig till en mer komplett designer, nämligen Paris College Of Art.


Skolan har alltid varit högt ansedd inom branschen, där man försöker utveckla varje elev till det yttersta och se till att man får verktygen för att lyckas i den hårda konkurrensen som råder.

Efter att ha studerat grafisk design i Florens under några år och arbetat som frilansande grafisk formgivare så valde jag 1 år Communication Design Certificate Program på Paris College Of Art, vilket var ett perfekt val då jag sedan tidigare hade grunden i det grafiska språket. Jag hade härmed möjlighet att välja de kurser som jag ansåg saknades från min tidigare utbildning och hitta nya spännande infallsvinklar inom kommunikation.

Skolan var en kreativ miljö.

Viljan att utvecklas

Skolans atmosfär andas verkligen kreativitet och det genomsyrar alla elevers vilja att utvecklas och nå sina mål. Skolan är relativt liten och det bidrog till en familjär gemenskap mellan elever och lärare. Jag hade förmånen att lära känna personalen på djupet då jag blev erbjuden en praktikplats på skolan. I mån om tid från mina kurser så fick jag framställa grafiskt material till Paris College Of Arts olika designavdelningar samt diverse event och utställningar i Paris. I det stora hela utvecklades jag enormt mycket på kort tid och är glad att jag fick möjlighet att studera på just Paris College Of Art.

Paris – modets huvudstad

Ett välkänt landmärke.

Men jag hann också med att upptäcka staden Paris och den franska kulturen. Trots att det var svårt att hitta en bostad i modets huvudstad så lyckades jag tillslut få tag i ett litet krypin nära Eiffeltornet och Champs-Élysées. Jag var nog en aning naiv innan jag åkte då jag trodde att det skulle bli enkelt att hitta någonstans att bo. Under min tid i Italien var det relativt lätt att hitta ett billigt boende. Min hyra i Paris var hög för de få kvadrat meterna som fick bli mitt hem under ett år. Men jag fick också vakna till en utsikt av Eiffeltornet varje morgon och se den fantastiska ljusshowen från detta mäktiga bygge varje kväll. Även att skolan tog mycket av min tid så försökte jag att hinna med och upptäcka det mest typiska för Frankrike. Jag passade på att ta del av den franska mat och kaffekulturen, uppleva musik och konst i alla dess former samt se opera i Versailles. Jag som älskar mat, kaffe och vin blev inte besviken. Paris har alla bitar när det gäller nöjen, shopping, konst och kultur men som student kan det ibland vara svårt att få pengarna att räcka till allt det man vill göra.

Så i stora drag har min tid utomlands givit mig en nyanserad bild av visuell kommunikation, ökat min personliga utveckling genom nya upplevelser och utmaningar samt ett stort utbyte från möten med människor från världens alla hörn. Att få studera i ett annat land, möta en ny kultur och nya bekantskaper gör att man växer som människa och det skapar minnen som man bär med sig hela livet.

Per Liestam

Previous Marketing Manager