Design på IED i Milano – En bra investering!

Att få arbeta med det man brinner för är dessvärre få förunnat. Men för mig har det nog alltid varit en självklarhet att försöka sträva efter att arbeta med något inom inredning, design, färg och form. Därför var beslutet rätt enkelt då jag bestämde mig för att studera ett intensivt år i inredningsdesign på Istituto Europeo di Design i Milano i Italien.

Hej förresten, jag heter Christian efter att jag avslutade mina studier på IED i Milano har jag arbetat som inredare på ett av Stockholms inredningsföretag. Jag tänkte att jag skulle försöka skriva några rader om min studietid i modemetropolen Milano.

Varför blev det då Milano? Av någon anledning så lockades jag inte av att studera hemma i Sverige. Kanske på grund av att utmaningen att plugga utomlands kändes så mycket större. Jag tror också intresset för italienska designers och deras gamla designtraditioner spelade en stor roll.

Jag tillhör den skaran av människor som verkligen älskar Milano, även om vissa varnade mig för att komma hit till skitiga gator, högljudd trafik och intensiva italienare. Därför är jag glad att jag valde att bilda mig min egen uppfattning, och tur var väl det!

Blueberry var med mig hela vägen

Jag hade tidigare under en kort period bott och studerat italienska i Milano, med planer att därefter börja plugga på en konkurrerade designskola. Men på grund av plötsligt höjda terminsavgifter var jag motvilligt tvungen att tacka nej, då tipsade en kompis mig om IED, Istituto Europeo di Design. Jag upptäckte då att Blueberry samarbetade med skolan och tog då kontakt med dem. Och efter mycket hjälp kunde jag börja planera mitt studieår i Milano. Jag höll även kontakt med Blueberry under hela min studietid och de har verkligen varit ett stort stöd.

En spännande tid låg framför mig

Mitt mål var att fixa ett tillfälligt boende i en vecka eller två, för att sedan kunna leta efter ett mer permanent boende på plats. Och efter att ha letat i olika studentforum på nätet hittade jag Johan, en svensk kille som arbetade som modell i Milano. Han bodde ensam i en 3:a och ville hyra ut ett rum under en kortare tid. Men vad som skulle ha blivit en vecka eller två blev till ett år. Trots att lägenheten låg i en förort till Milano och att jag var tvungen att ta tåget in till stan varje dag så valde jag att stanna kvar. Johan och jag blev snabbt vänner och området i sig var väldigt mysigt och familjärt.

Ett intensivt men roligt studieår

Vanligtvis är man runt 25 elever i varje klass men i och med att jag valde att börja läsa i april så var antalet betydligt lägre, närmare bestämt 7 stycken. Men som tur var så umgicks vi väldigt tätt med parallellklassen som var bra många fler.

Det positiva med att vara en mindre klass var att man fick en otroligt bra relation med lärarna och mycket utrymme. Det negativa i min klass var dock att frånvaron var ovanligt hög, vilket resulterade i att vissa lärare lätt kunde bli frustrerade och tappa motivationen att undervisa vår klass. Men en hög frånvaro tillhör dock ovanligheterna och hela skolan bubblar annars av energi och kreativitet.

I helhet så var jag otroligt nöjd med mina lärare. Jag lärde mig ofantligt mycket och vissa lärare blev mer som en mentor än en lärare, som man kunde sitta och spåna idéer tillsammans med.

Om man väljer att studera på en intensiv ettårig utbildning ska man vara förberedd på hårt arbete, en snabb studietakt och lite sömn under vissa perioder. Men allt hårt slit är verkligen värt det när man tittar tillbaka på hur man utvecklades under ett år.

Möjligheternas Milano

Milano är en trevligt pulserade stad som har massor att erbjuda, allt från shopping i alla prisklasser och ett hektiskt nattliv, till olika utställningar och showrooms.

Stans stora utbud av aperitivobarer besöks flitigt av Milanos studenter. Det blir en naturlig mötesplats och här betalar man ca 5 Euro för en drink och äter så mycket man vill av den mat som serveras. En favorit är baren Mas i Naviglio-området. Och självklart får man inte missa att besöka världens största möbelmässa, Salone del Mobile, som anordnas här i april varje år.

Jag investerade i mig själv och i min framtid

Sammanfattningsvis så kan jag säga att ett studieår på IED kan innebära allt för en bra start inom design. Jag la ner mycket tid och energi på mina studier, och jobbade på att få fram en så pass bra portfolio som möjligt, vilket lyckligtvis ledde till flera jobberbjudanden efter avslutad utbildning.

Nu i efterhand så kan jag bara se det som att jag investerade i mig själv och min framtid. Och fick dessutom väldigt mycket på köpet, i form av en ny kultur, ett nytt språk, fantastiska erfarenheter och så träffade jag också en massa nya spännande människor. Men det gäller verkligen att inte glömma att njuta av studietiden, tiden går alldeles för fort!

/Christian Ahlberg

Läs mer om Istituto Europeo di Design.

 

Christian Ahlberg