Designstudier på CATC i härliga Australien

För många år sedan åkte min kusin till Australien och pluggade kommunikations design och ända sedan jag hörde hans historier har det varit en dröm att göra samma sak. Jag valde att studera ett år Graphic Design på CATC Design School för att det ger en kreativ och professionell diplomutbildning med möjlighet att fortsätta och utöka till en Bachelor på Billy Blue College of Design. CATC uppfyller verkligen mina förväntningar och både skolan i sig och utbildningen jag valt är otroligt inspirerande. Lärarna är branschkunniga och ger dig möjlighet att testa olika idéer och utvecklas som designer.

annica-catc1

Om man väljer att läsa kursen på heltid vilket jag gör så är det ett ganska lagom tempo. Även om hemuppgifterna kan vara ganska tidskrävande så finns det fortfarande tid att ha deltidsjobb och göra utflykter till Sydneys alla stränder på helgerna.

För mig var Sydney ett självklart val även om CATC också finns i Brisbane och Melbourne. Sydney ligger vid kusten och det finns alltid något att göra. Ofta ordnas det gratis evenemang och utställningar öppna för allmänheten. En av de häftigaste upplevelserna i Sydney hitintills är Blue Mountains. Det är en heldagstur till ett bergsområde där man kan vandra och bland annat se vattenfall. Det ligger ungefär tre timmar med tåg utanför Sydney men kan varmt rekommenderas då det är otroligt vackert! Surfing är också något som ligger högt upp på min lista då det alltid varit en dröm. Det är svårt men riktigt kul att ha som projekt då det är lättillgängligt här och perfekt för varma dagar.

annica-catc2

Blueberry har varit otroligt bra för mig då jag har fått mycket hjälp med tips och råd som fick mig att bestämma mig för skolan och mitt program. Jag fick också mycket hjälp med själva ansökningsprocessen vilket var väldigt skönt. Det kändes tryggt och mindre stressigt att ansöka via Blueberry och om jag undrade något eller inte förstod så kunde jag alltid få svar snabbt.

Eftersom jag tidigt visste att jag ville till Australien så jobbade jag ett år efter studenten för att få grunden till en resekassa. Då terminsavgifterna fortfarande kostar en del så har jag också tagit studielån hos CSN, det har fungerat bra och är skönt att ha som säkerhet. Under sommaren är det ett tre månader långt sommarlov då man kan jobba heltid om man vill tjäna lite extra. Sedan under terminerna har man som student rätt att jobba tjugo timmar i veckan.

Det jag kan rekommendera är att bo på hostel de två första veckorna. Det är ett bra sätt att lära känna folk och få tips på boende. I mitt fall mötte jag fem personer som jag nu hyr lägenhet tillsammans med. Jag åkte ner i augusti och fanns ganska gott om boende då, men jag kan tänka mig att det är svårare om man åker under sommarsäsongen då det är högre konkurens om boende.

Det som skiljer CATC Design School från andra designcollege i Australien är att deras huvudfokus ligger på att få dig att utveckla ditt kreativa och konceptuella tänkande. Du lär dig många olika tekniker får förståelse om hur ämnena binds samman designprocessen. Kursen fokuserar både på det teoretiska och praktiska och du jobbar likväl med illustrator, InDesign och Photoshop som med klassisk illustrationsteknik och färglära.

annica-catc4

På CATC i Sydney får du en roligt och inspirerande tid med bra grunder och förståelse för branschen. Du skapar material till ett professionellt portfolio för framtida jobb och studier samtidigt som tiden i Australien är otroligt kul och ett minne för livet!

/Annica Lundqvist

Läs mer om CATC Design School

Annica Lundqvist