Det rätt ofta som studenter och andra jag träffar säger ”Det är väl rätt dyrt i Japan, eller hur?” som om de redan kan svaret och bara vill ha det bekräftat. Här skulle jag kunna göra som många japaner själva kan göra när de får en fråga, nämligen att ge ”det enkla” svaret genom att bara hålla med och därmed avsluta ämnet. Men med tanke på att påståendet inte stämmer är det som japanvän bara att ge sig in i diskussionen för att ta kål på myten.


Den seglivade myten om dyra Japan…som inte stämmer!

Först kanske man ska fråga sig varför Japan har fått rykte om sig att vara dyrt? Svaret kan härledas till slutet av 80-talet då den uppblåsta bubbelekonomin stod på sin topp. Då, medan japanerna själva upplevde en rusande och urstark ekonomi tyckte nog de allra flesta utanför att Japan var riktigt dyrt. Och det med rätta. Men sen sprack bubblan och japansk ekonomi störtdök. Och även då priserna. Sedan dess har Japan haft en period lång utdragen av deflation och priserna har hållits nere, vilket gör att Japan inte är dyrt utan snarare i många avseenden billigare än Sverige. Som student är det riktigt tacksamt! Trots att det nu har gått över tjugo år sedan bubblan sprack hänger ”det dyra Japan” kvar i minnet…

Boendet är största kostnaden bredvid studiekostnaderna

Om det nu är något som ändå kan sägas vara dyrt i Japan så är det mark. Tänk dig ett land som är mindre än Sverige till ytan varav ca 70% är berg och det sedan bor 128 miljoner människor på den de resterande 30%. Då är det inte så konstigt att hyrorna i framförallt större städer som Tokyo, Yokohama och Osaka trissas upp. Som student är det just kostnaden för boendet, speciellt om du studerar i en japansk storstad, som kommer att vara den största kostnaden vid sidan av själva studierna (En lång kurs i Japan är oftast billigare än att studera i Europa!). Men trots att du som student kanske får betala en 5000-6000 kr för en egen liten studentlägenhet på en 10-15 kvm inne i Tokyo är bostadskostnaderna i Japan egentligen inte ens här speciellt mycket högre än i exempelvis Stockholm. Väljer du annan form av boende i Tokyo, eller väljer att studera i någon annan miljonstad i Japan såsom kanske Kyoto eller Sapporo, går det att få ner boendekostnaderna till nivåer som ligger i jämförelse med de billigare svenska studentstäderna. Eller kanske till och med billigare!

God Japansk studentlunch ute för ca 30 kr
God Japansk studentlunch ute för ca 30 kr

Ät mycket gott och billigt!

Att äta gott i Japan behöver inte alls kosta mycket. Du kan hitta en skål udon– eller ramennnudlar ute från några tiotals kronor, gå på en japansk snabbmatskedja som servera donburi-rätter, d.v.s. en skål med ris i botten, med kött och/eller grönsaker som topping från 25-30 kr och ett teishoku, Japans motsvarighet till dagens lunch, går ofta att hitta från ca 60 kr. Tycker du om sushi är utbudet i Japan enormt jämför med Sverige och även de billigare ställena som de japanska supermarkets eller kaiten-zushi, rullbandssushi, är godare än de flesta ställen du hittar här hemma. Och utbudet gör att du exempelvis kan hinna god sushi på exemplevis en kaiten-zushirestaurang där en tallrik med 2 bitar går på knappa 8 kr! Väljer du att laga mat själv blir det ännu billigare. Så trots att du är i Japan på en studentekonomi kan du, och kommer du, kunna äta mycket gott, ofta ute, och bli inte förvånad om din månatliga budget för mat ändå bara slutar på 2000-3000 kr. Generellt gäller även i Japan att ju mindre ort desto billigare blir maten.

Studiemedel räcker för den normala Japanstudenten

Väljer du att studera i Japan med studiemedel från CSN (som de flesta faktiskt gör) får du ca 12000 kr per månad i studiemedel att leva för om du tar fulla studiemedel. Levnadskostanderna i Tokyo för en normalstudent som har koll på sin studentekonomi uppskattar vi vara ca 140 000 yen, vilket när detta skrivs motsvarar ca 9900 kr. Som du ser räcker studiemedlen och du kan du klara dig relativt gott även i Tokyo på enbart studiemedel. Väljer du en annan, mindre och billigare studieort i Japan , och/eller väljer att bo i billigare boende förbättras budgeten ytterligare. Är du dessutom student som studerar i minst 6 månader i Japan på ett studentvisum kan du även arbeta extra vid sidan av dina studier. Gör gärna det. Erfarenheten att ha arbetat i Japan är aldrig fel att ha på ditt CV och du kommer få bra chanser att praktisera din japanska ännu mer i andra situationer än i skolan. Och så viktigast av allt, du får mer pengar att ha roligt för och uppleva Japan.

Utgång i Namba, Osaka som har massor att bjuda på!
Utgång i Namba, Osaka som har massor att bjuda på!

För är det något du kan ha så är det roligt i Japan!

Vill du göra en snabb uppskattning av vad studierna i Japan kostar brukar jag själv använda mig av uppskattningen att totalen blir ca 3 gånger vad kursen du tänkt gå kostar. En ettårskurs i Japan kostar idag ca 50 000 kr vilket då gör att ett år totalt i Japan uppskattas till ca 150 000 kr. I Tokyo det kanske blir lite mer, i mindre städer som Kyoto eller Sapporo mindre.

Vill du veta mer om studentekonom i Japan eller hur det är att studera i Japan är det bara att du kontaktar mig på erik@blueberry.nu

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager