”Vi visar upp våran rätt för läraren så som i MasterChef ungefär!”

Le Cordon Bleu är en av världens bästa och mest erkända kockskolor i världen. De har campus på flertalet orter i världen och Blueberry samarbetar med deras campus i London och Australien. Klassisk fransk köksteknik lärs ut från grunden av kockar med enorm kunskap och passion som har haft hela världen som sin arbetsplats. Här tränas framtidens stjärnkockar till att utmärka sig från mängden i en krävande och föränderlig bransch. Blueberrystudenten Ebba är en av många kända namn som studerar eller studerat på Le Cordon Bleu i London!

Varför valde du att studera på Le Cordon Bleu?

Jag valde att studera på Le Cordon Bleu då jag har en passion för bakning och tyckte att denna skolans goda rykte och utbildning är på en hög nivå och kvalificering kommer ge mig en bra framtid inom branschen. Skolan erbjuder utbildningar inom bakverk, matlagning och bröd med mera, så man kan välja det man gillar eller läsa båda kurserna samtidigt om man har svårt att välja. Sen gillar jag London som stad och älskar att bo här!

Gör som Ebba och studera till Konditoritor på Le Cordon Bleu i London.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Jag läser Diplôme de Pâtisserie, en utbildning inom bakverk med grund till en Konditorutbildning. Utbildningen är totalt 9 månader som är indelad i 3 terminer, Basic, Intermediate och Superior. Där lär vi oss allt om franska bakverk, metoder bakom och alla ingredienser. Min favoritlektion är när vi är inne i köken och bakar, det gillar jag mest då vi får skapa det vi tidigare sett läraren demonterat. Vi har föreläsningar, sen har vi demonstrationer då läraren lagar en rätt, vi sitter och tittar på och tar anteckningar. Efteråt går vi in i köken och gör samma sak, vi har då 3 timmar på oss att baka. Sen visar vi upp våran rätt för läraren så som i ”MasterChef” ungefär, de ger oss både bra och dåliga synpunkter och ger oss betyg. I slutet av varje termin kommer vi ha prov både skriftligt och en praktisk del. Vi går även igenom våra 5 stycken eventuella prov efterrätter till exempel en citron marängpaj, en kaffe eclair och en mango tårta. Men bara en av dessa kommer bli vårt prov sen, när provdagen kommer är vi till viss del förberedda med metod för baking och dekoration.

Hur skulle du beskriva skolan?

Le Cordon Bleu är jättebra! Lärarna är väldigt trevliga men strikta. De flesta är fransmän och ibland är det svårt att förstå med deras starka brytning men det är charmigt tycker jag. Tycker det är bra med strikta lärare då det är en ganska dyr utbildning och jag hade höga förväntningar, då skolan är världskänd inom kulinarisk utbildning. Vi får en bild om hur det egentligen är i restaurangbranschen, vi som är på skolan tar det på största allvar. Vi är ca 16 personer per klass så vi har bra kontakt med lärarna och varandra. Vi kommer lätt överens då det uppmanas att arbeta med teamwork i klassen, vi jobbar i par när vi bakar. Det är viktigt att vi känner varandra vilket är kul då man möter nya människor. Det är studenter som kommer överallt ifrån USA, Sydamerika, Asien och till och med från Afrika.

Studera till konditoritor på Le Cordon Bleu i London, England.

Hur är London som stad att bo i?

London är min absoluta favorit stad! Speciellt när det kommer till mat och bakverk. Det finns alltid något som händer här och staden är så stor att man hinner inte besöka och upptäcka allt! Då jag bott här tidigare i 14 månader känner jag att jag fortfarande inte sett allt. Men folk är trevliga och hjälpsamma! Mina favoritställen är Covent Garden, Camden, Notting Hill och Shoreditch. Men mina favoritmatställen ligger i Notting Hill och Victoria. Om man gillar shopping har London mycket att erbjuda.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?

Jag bor med en svensk tjej som är jättetrevlig! Jag hittade henne via Facebook gruppen ”Svenskar i London” som även driver ”Boende i London”. Där skrev hon att hon behövde en inneboende och jag nappade till. Det var ungefär i februari, så en månad innan skolan börja hittade jag mitt boende. Men de rekommenderar att man kommer hit innan, cirka 2-3 veckor och bor på hostel eller AirBnB och går på visningar. Här finns det massor av hyreslägenheter eller kollektivt boende så det behöver man inte oroa sig för, men det bästa är att söka på plats så man inte blir lurad då det händer vissa.

Är det stor skillnad på att studera i England jämfört med Sverige?

Svårt att säga då jag bara läst till gymnasiet i Sverige och det jag studerar nu i England är mer yrkesförberedande skulle jag säga. Men man märker att lärarna är mer strikta här än i Sverige samt att det är lite franskt inflytande då det är en fransk skola i grunden.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Oftast har vi nån föreläsning på morgonen om ett visst ämne, idag hade vi om nötter och kryddor och vad som används inom bakning. Sen brukar det följas av en demonstration, idag såg vi hur man gör en Mille-feuille (tusen lager tårta). Vi sitter som i ett vanligt klassrum men längst fram är det ett litet kök, det finns en spegel i taket som vinklas framåt så vi ser vad läraren gör. Sen finns det även TV-skärmar på sidan så om man sitter längre bak i klassrummet ser man fortfarande. Under tiden läraren bakar tar vi anteckningar som vi sen använder oss av i köket, det är viktigt att lyssna och skriva ner då det blir till vårt recept. Vi får kvantitet av alla ingredienser men ingen metod så det är något vi antecknar.Studera utomlands till kock på Le Cordon Bleu London.

Vad gör du på fritiden?

Då det är väldigt dyrt att bo och leva här har jag då ett extrajobb som barnvakt. Jag har varit Au Pair tidigare så trivs med att vara barnvakt eller Nanny. Sen är jag med kompisar och strosar runt i London och hittar på saker. Ibland åker vi till nya städer som är utanför London för att turista lite. Äter ute på restaurang gör jag väldigt ofta här jämfört med hemma, brukar bli 1-2 ggr/vecka. Löpning är något jag gör varje vecka för att hålla mig i bra form då vi äter mycket sött från skolan, vi får ta med oss det vi bakar!

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?

Tycker verkligen om Notting Hill och deras kända gata Portobello Road, här finns massa saker att titta på då det är en stor marknad längst hela gatan allt från färsk frukt och fina blommor till smycken. Covent Garden är mysig och erbjuder lite olika saker, det finns både en liten marknad, olika affärer, restauranger och street performance. Om det är soligt väder brukar jag köpa med mig fika och gå ner till River Thames och sätta mig på en bänk längst vattnet. Där ser man bland annat Big Ben, London Eye och mycket av stadens vackra sida. Piccadilly Circus är roligt att se, det är som en mindre variant av New Yorks Times Square med en jättestor reklamskärm som är böjd.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Mitt bästa minne är nog min första skoldag och vecka. Var så glad och nervös inför att börja då jag insåg att det jag längtat till i nästan ett år till var äntligen här! Det var liksom nu jag börjar mitt nästa kapitel för min framtid med en fantastik utbildning. Vi fick vår uniform, våra skåp i omklädningsrummet, en rundvandring på skolan och fick träffa några av våra lärare. Det var då en stor grupp på minst 60 personer som blev indelade i mindre grupper som då blev våra olika klasser.Ta chansen och få Blueberrys hjälp att studera på Le Cordon Bleu i London.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag sökte på nätet om denna utbildning och kom fram till två alternativ. Det ena var att söka genom skolans egna sida vilket kändes lite främmande och visste inte hur mycket hjälp man kunde få. Det andra var via Blueberry, jag fyllde i deras formulär där jag skrev att jag var intresserad och ville veta mer. Fick snabbt svar och hjälp hela tiden när jag behövde. Jag fick information att det inte varit många svenskar som sökt till denna skolan, det var inte så mycket att gå efter just då men fick hjälp av Ella som kollade upp viktigare dokument och allt som behövdes under perioden vi jobbade tillsammans för min ansökan. Jag var rätt så ny med CSN ansökan och fick sån otrolig hjälp, att det är en gratis service är helt otroligt! Jag fick så mycket hjälp och hade inte klarat det själv.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Om du har en drömutbildning som är utomlands tycker jag du ska absolut göra det! Dessutom om du har möjlighet att få studiemedel från CSN. Jag ville verkligen studera utomlands för att få lite mer känsla att jag studerar på riktigt och ville även flytta hemifrån. Självklart är det ett stort steg i livet att göra båda samtidigt men vill man något extra mycket kommer man kämpa extra hårt. Nu i efterhand och ca 1.5 månad in i skolan kunde jag inte vara mer nöjd!

studera utomlands och bli kock på den världskända skolan Le Cordon Bleu, London.

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag är certifierad konditor eller ”Pastry Chef” som det heter här i England vill jag söka jobb på antingen stora hotellkedjor eller på kaféer. En dröm skulle vara att få bli Head Pastry Chef på The Ritz London. Men det kommer ta några år innan jag blir Head Chef, då det innebär att man är huvudkocken och har stor påverkan på menyer och håller sammanhållning i köket bland vissa anställda. Därför kommer jag jobba några år för att få in mer erfarenhet om denna bransch. Sen vill jag öppna mitt egna lilla kafé så småningom hemma i Sverige eller i England. Jag får se vart jag hamnar, jag är väldigt intresserad av att jobba utomlands för att lära mig mer om andra bakkulturer.

Vad härligt det låter Ebba! Vi på Blueberry ser fram emot att testa dina kunskaper när du öppnar i Sverige! Blueberry hjälper dig att göra dina drömmar till verklighet! Gör som Ebba och utbilda dig inom branschen som aldrig kommer försvinna, första steget – sök till Le Cordon Bleu!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator