Edinburgh – en bortglömd pärla

Per Liestam, 21 maj, 2010

En del av staden.

Min lillebror befinner sig just i Edinburghspråkresa och förra veckan åkte jag dit dels för att besöka lite skolor, och dels för att hälsa på honom. Jag läste själv engelska där 2005, och har hela tiden haft tankar på att resa tillbaka. Av olika anledningar har det inte blivit av, men nu äntligen skulle jag göra slag i saken.

Innan jag kom iväg på tisdagen så var det lite osäkert om jag skulle kunna flyga alls, eftersom att askmolnet bestämt sig för att hänga runt omkring Skottland och Irland. Som tur var så ställde det inte till några stora problem, utan jag kunde enkelt ta mig från Arlanda till Edinburgh.

Min första tanke när jag kom tillbaka var att jag inte riktigt kan förstå hur det har tagit mig nästan fem år att återvända. Det andra som slår mig är att det ser ut nästan precis som det gjorde när jag åkte. Trots att hela staden var täckt i byggställningar (som heter scaffolding på engelska – det första nya ordet jag lärde mig när jag kom dit och som fortfarande är användbart!) så verkar de inte har kommit så mycket längre idag.

Det fantastiska slottet som blickar ut över hela staden.

Mitt på den stora shoppinggatan Princes Street så håller de nu på att bygga en spårvagn, vilket har resulterat i att man måste renovera alla hus längs med den gatan eftersom att de är för gamla för att kunna hantera skakningarna i marken som spårvagnen leder till. Fast i Edinburgh finns det alltid någonting som man måste renovera, men trots det så möts man av fantastiska syner vart man än går.

Jag är väldigt glad över att kunna berätta att mitt besök till Skottland även har lett till samarbete med två fantastiska skolor. Dels Edinburgh School of English som är samma skola som jag gick på för många år sedan, men som vi inte arbetat med på ett tag. Det är en otroligt bra skola med hög standard på lektionsplan och lärare och som passar perfekt om man redan är på en hög nivå men vill utvecklas ännu mer.

Den andra skolan ligger i Glasgow och heter Glasgow School of English. Det är en ny skola för oss, även om de har funnits väldigt länge. Det är också vår första skola i Glasgow, vilket känns jättestpännande. Glasgow är verkligen väldigt annorlunda mot Edinburgh, och känns mycket mer som en ”riktig” storstad. Det är höga hus, trafik, mycket affärer och har de senaste åren växt till en ordentlig studentstad. Trots att den känns stor så är den lätt att få ett grepp om, och man kommer snabbt till rätta. Skolan ligger mitt i staden, och de har väldigt fina residens med delade lägenheter.

Det kommer att komma upp information om de båda skolorna snarast på hemsidan, men om du vill ha mer information på en gång så får du gärna lämna en kommentar på den här bloggen så kontaktar jag dig så snart jag bara kan.

Vi hittade en hemlig trädgård.

Men det var ju faktiskt inte bara jobb, utan jag varit lite ledig också. Det var underbart att strosa runt och titta på alla vackra hus och intressanta människor. Som vanligt hinner man ta sig igenom alla årstider på en dag i Edinburgh så det är väldigt svårt att planera någonting i förtid. Ni kanske tror att jag överdriver? På tisdagen när jag vaknade så haglade det så att isen låg som ett vitt täcke över marken, lagom tills att jag duschat och ätit frukost och lämnade hotellet så ösregnade det. Efter någon timme slutade det och långsamt började det spricka upp. Vid lunch? Då satt jag på uteservering i solskenet utan jacka och njöt av våren. Lagom till att vi ätit klart började det om igen, men tack och lov slapp vi mer hagel.

Salisbury Crags från marken

Trots detta så var det så pass bra väder att vi lyckades ta oss upp till Salisbury Crags. Det är de höga klipporna mitt i Holyrood Park som ligger vid foten av the Royal Mile. Man kan promenera upp (även om det är brant) och utsikten är fantastisk. Jag rekommenderar det starkt om man vill ha otrolig utsikt utan att behöva klättra ända upp till toppen av Arthur’s Seat. Förutom vår lilla bergsbestigning så besökte vi slottet som ligger upphöjt och blickar ut över staden.

Jag uppe på Salisbury Crags med utsikt över Edinburgh

Edinburgh och Skottland har en fantastisk historia, och man blir påmind om den var man än går. Den gamla staden är fantastisk på många sätt, och bara man håller ögonen öppna och har en guidebok med sig så kan man hitta riktiga guldpärlor. Men trots att mycket i Edinburgh är sig likt så förändras det också ständigt. Ett område som jag finner otroligt intressant är de gamla arbetarkvarteren i Leith. Det som tidigare var en smutsigt och fattigt område genomgår just nu en ansiktslyftning och förvandlas sakta men säkert till en plats för studenter, artister, konstnärer och second-hand shoppare med trendiga fik, pubar och affärer. SVD skrev för några veckor sedan en artikel om just det här området som kan vara värt att läsa. Det är också i närheten av Leith som det bor mycket studenter. Bland annat har vår skola Kaplan Aspect sina studentlägenheter här, i nybyggda hus på gångavstånd till skolan.

Utsikt från slottet

Jag tröttnar aldrig på att vandra runt i Edinburgh och utforska nya pubar eller restauranger som jag inte tidigare upptäckt. Faktum är att jag och mina kurskamrater från 2005 planerar en återförening inom en någorlunda snar framtid. Trots att vi kommer från helt olika delar av världen så har vi Edinburgh gemensamt, och det är verkligen inte fy skam! Om du vill se fler av mina bilder från Edinburgh så kika in på vår Facebook grupp!

Per Liestam

Previous Marketing Manager