Här kommer en solig hälsning från Elin Alvarsson som studerar på månadens universitet TIWA i Western Australia. TIWA- TAFE International Western Australia erbjuder över hundra praktiska Diplomas som leder till jobb och ett vässat CV redo för arbetsmarknaden. Passa på att läsa mer om att studera 1-2 åriga Diplomas inom Design, Tourism & Hospitality, Music, Business och Management här. 

Är du intresserad av att lyckas inom turismbranschen? Perfekt, Blueberrystudenten Elin studerar både Diploma of Travel and Tourism Management och Advanced Diploma of Travel and Tourism Management. I vår intervju får vi hänga med henne i studentlivet på TIWA och i Perth – som enligt många dessutom har Australiens bästa väder…

 

Hej Elin! Varför valde du att studera på TIWA?
Från början så skulle jag faktiskt studera en annan utbildning, men diplomet jag skulle läsa blev inställt så jag fick börja leta efter en ny skola. Jag valde TIWA för att kurserna de erbjöd var sådana jag var intresserade av och antalet terminer för att göra diplomet var 1,5 vilket jag tyckte var lagom tid. 

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser bland annat Manage conflict, Prepare and monitor budgets, Lead and manage, Develop and manage quality customer service practices. Jag var i början lite orolig för kurserna som innehöll budgetering och allt som rörde sig om matematik i viss grad då matte inte är min starka sida. Men de kurserna är faktiskt mina favoritkurser nu tack vare min lärare som är väldigt engagerande och roliga. 

Hur skulle du beskriva skolan?
TIWA är väldigt engagerade i sina elever, på mitt campus där jag pluggar har de väldigt duktiga Student Advisors som du kan gå till om du har funderingar eller problem. De försöker alltid peppa eller ge tips och råd eller bara vara där om du vill prata av dig lite. Halkar man efter i skolan så har de ett hjälpprogram som man blir satt i där de strukturerar upp allt och hjälper dig att hålla deadlines och pushar dig att göra klart dina arbeten. Overall så tycker jag TIWA är väldigt bra, engagerade lärare som finns där om man behöver de och de vill att du ska lyckas.  

Hur är Perth som stad att bo i?
Jag gillar Perth, en storstad med en småstadskänsla. Small country town som de säger här. Den är en av världens mest isolerade storstäder men detta är inget som märks. En smältdegel av nationaliteter och det är alltid något event varje månad så finns mycket att göra. 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bodde de fyra första veckorna i ett homestay, men fick tips av min studierådgivare att söka till Murdoch University Village. Ansökte om ett rum där och fick de. Trivs superbra!   

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag delar lägenhet med 4 andra tjejer, och vi är alla blandade nationaliteter. De kommer från Australien, Singapore och Kina. 

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag tycker inte det är någon skillnad på undervisningen här jämfört med Sverige.  

Vad gör du på fritiden?
Om jag inte pluggar så försöker jag träna några gånger i veckan, jag går ut och shoppar med mina kompisar, går på bio, åker till stranden om vädret är bra. Bara chillar och njuter av det vackra vädret som Western Australia har att erbjuda. 

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Lektioner som oftast innebär att läraren går igenom en PowerPoint eller liknade som kursen handlar om. Ibland så får vi lite aktiviteter och såklart så har vi arbeten och prov som vi ska göra. 

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Fremantle, Caversham Wildlife Park, Swan river valley, Rockingham, Mandurah, Hillarys Boat Harbour. Rottnest Island och Penguin Island. 

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Jag åkte över mitt vinterlov norrut upp till Exmouth och på ett av ställena där vi spendera natten så bodde vi på en gammal fårfarm. Vi bodde i shearing sheeds och de var kallt och jäkligt, men jag fick se den mest otroliga natthimmel som jag någonsin sett. Har aldrig sett så mycket stjärnor och jag kunde även se Venus, Mars och Jupiter.  

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag hade varit inne på Blueberrys hemsida ett antal gånger innan jag ens hade en tanke på att plugga och bara slösurfat och kollat skolor och program som man kunde läsa. När jag väl hade bestämt mig för att plugga så var valet ganska enkelt då jag hade varit på Blueberrys hemsida innan och jag kände att de verkade vara kunniga och pålitliga. 

Vad har du för planer efter dina studier? 
Jag vill börja jobba inom turismindustrin och få möjlighet att använda mina kunskaper jag fått genom min utbildning.  

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Mitt första råd skulle vara att alltid ha en reservskola eller program utifall ditt första val skulle falla igenom som det gjorde för mig.  

Annars skulle jag bara säga: Gör det! Att plugga utomlands är bland de bästa beslut jag någonsin tagit.

Tack Elin för din hälsning från TIWA! Vi på Blueberry önskar dig lycka till med dina studier inom turism och en fortsatt bra terminsstart i Perth.

Vill du också komma iväg till Western Australia och påbörja studier vid TIWA, ansök då här!

 

Vanja Ahlstrand

Previous Area Manager