”Jag trodde att jag hade för höga förväntningar men att jag skulle ha såhär kul och samtidigt lära mig så mycket trodde jag aldrig!”

Jag heter Elin och är 20 år och kommer från Västerås. I mitten av augusti flyttade jag till USA och började plugga på California State University i Fullerton där jag studerar fristående kurser. Just nu har jag vart borta i över tre månader och har även nyligen ansökt till en till termin här.

Varför valde du att studera utomlands?

Så länge jag kan minnas har jag drömt om att gå i skolan i USA eller i alla fall att bo där. Har väldigt länge varit lite extra fascinerad över deras kultur och ville gärna ta del av den. Efter gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville göra i fortsättningen och kände att det passade väldigt bra att göra något lite annorlunda. Under hela mitt liv har jag bott i samma stad och i samma hus så det kändes kul att få testa på någonting helt nytt.

 

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Just nu tar jag två introduktionskurser, en i dans och en i psykologi. Sedan går jag också två andra kurser som heter Human Geography och Social Media and Social Interaction. Är verkligen nöjd med kurserna som jag har valt och tycker att dem alla är väldigt roliga, mycket intressanta och lärorika. Om jag måste välja en favorit skulle jag ändå välja Human Geography, dels för ämnet är väldigt intressant men enligt mig är det sättet som innehållet lärs ut på. Professorn som jag har i det ämnet är en av mina favoriter och han gör kursen ännu bättre. Jag trodde inte innan jag åkte hit att jag skulle gilla den kursen mest men det är en kurs som verkligen har förvånat mig.

Skolan som jag går på skulle jag säga är mycket bra!

Campuset är väldigt stort och det finns mycket att göra. Mitt första intryck var överväldigande just för att det var så stort. campus finns det många bra platser att plugga på, ett stort bibliotek som nästan alltid är öppet och olika ställen att köpa mat på.

Det är ofta mycket som händer i skolan, olika aktiviteter och utställningar. Jag har ätit en hel del gratis mat, lyssnat på livemusik och pratat med en mängd olika studenter som engagerar sig inom olika områden. Det är också vanligt att gå på olika sportevent på skolan. Då kan man få gratis mat, tröjor eller liknade när man går på t.ex. en fotbollsmatch eller volleybollmatch. Jag har själv aldrig gått på något universitet i Sverige men jag kan tänka mig att det är mycket mer aktiviteter utanför själva studerandet på universitet här i USA

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag för mig ser lite olika ut. Jag går i skolan måndag-torsdag och har de flesta kurserna på förmiddagen men på måndagar har jag en kurs från klockan sju till kvart i tio på kvällen. Jag börjar mellan 10 och 11 varje dag vilket är väldigt skönt för jag är definitivt inte någon morgonmänniska. Varje dag går jag till skolan eftersom jag bor bara på andra sidan gatan. Ibland går jag även hem mellan mina lektioner men ibland stannar jag kvar och pluggar i biblioteket eller någon annanstans på campus. Eftersom jag inte har några sena lektioner förutom på måndagar brukar jag försöka hitta på någonting efter skolan. Ibland måste jag plugga men oftast försöker umgås med kompisar och kanske hittar på någonting med dem.

Vad tycker du om staden?

Staden som jag bor i är ganska liten men det är många städer runt omkring så den känns inte alls liten. Det är hyfsat lätt att ta sig runt men det finns också väldigt mycket i närheten så man behöver inte åka så långt för det mesta. Jag bor rätt så LA så det är även väldigt lätt att ta sig dit över en helg eller bara över dagen. Där finns även en massa saker att hitta på så det är definitivt inte tråkigt att bo här.

Jag bor i Fullerton precis bredvid skolan vilket är skönt för då är det superlätt att ta sig dit.

Skolan fanns till hjälp när det gäller att hitta boende de anser att boende är mycket viktigt och därför är det viktigt för dem att hjälpa till med boende. Jag gick med i några grupper på Facebook där folk från skolan och i området sökte roommates. Det var på så sätt väldigt lätt att komma i kontakt med olika människor och sedan var det bara att kolla upp olika lägenheter och prata med olika personer. Det var ganska lätt att hitta lägenhet eftersom det finns så mycket i området.

Skolan har en del boende att erbjuda då man kan bo på campus i dormrooms eller ett boende i närheten som inte ligger på campus men mer eller mindre är en del av skolan. Jag bor i en lägenhet som inte tillhör skolan som jag hittade på egen hand. När man letar efter ett sådant boende skulle jag rekommendera att man åker dit och letar lägenhet när man är på plats.

Bor du själv eller tillsammans med andra?

Jag bor tillsammans med tre andra tjejer, en från Tyskland, en från Brasilien och en från USA. Det finns i princip inga svenskar i området, har endast träffat en svensk här men har hört talas om att det finns några men det är definitivt inte många. Innan jag åkte var jag lite skeptisk till att dela lägenhet med andra som inte var svenskar. Men idag är glad över att jag inte delar lägenheten med några svenskar för då blir det mer engelska. Har även lärt mig mer om andra kulturer och fått chansen att lära mig lite tyska och portugisiska.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag umgås med mina roommates men även andra vänner som jag har här. Vi brukar försöka hitta på lite olika saker som att åka till något köpcentrum, åka till stranden eller bara umgås vid där vi bor. De flesta lägenhetshusen här i USA har pool och rum där man kan umgås med spel, typ biljard, pingis osv så det händer ganska ofta att vi hamnar där eller vid poolen och jacuzzin.

På helgerna försöker vi ibland göra lite andra saker som att åka till San Diego eller LA men ibland måste vi även stanna hemma och plugga.

Självklart skulle jag kunna rekommendera saker i LA och Santa Monica, Universal Studios och Beverly Hills

Men det känns som att det är sådant man vet om. Om man vill åka till en fin strand skulle jag kunna rekommendera Laguna Beach eller Huntington Beach. Skulle man hellre vilja åka in till en stad skulle jag verkligen kunna rekommendera San Diego. Det finns mycket att se där och det är en lite annorlunda atmosfär på olika sätt, dels för att det ligger så nära Mexico, dels för att staden har lite av en blandning mellan amerikansk och mexikansk kultur. Det finns både fina ständer men även en större park och Downtown San Diego som verkligen är värt att besöka.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag ville att min upplevelse skulle vara så ”verklig” som möjligt. Är inte så påläst om andra företag men har fått känslan av att de är väldigt involverade. De har sina egna skolor och jag kände att det inte blir på samma sätt att man får uppleva den riktiga kulturen i skolan. Jag visste att jag skulle behöva hjälp med ansökningsprocessen men sedan kände jag att jag ville ta del av USA och känna mig som en amerikansk student. Det kändes helt enkelt rätt med Blueberry. Jag fick en mycket bra bild av Blueberry under SACO mässan när jag var där och pratade med dem. Hjälpen jag har fått från Blueberry har verkligen varit till stor nytta och jag skulle definitivt inte sitta här i USA utan den hjälpen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Jag skulle säga åk, bara gör det. Är det någonting som låter spännande eller intressant gör det bara. Det är en fördel om man är något förbered och har sparat lite pengar just när det gäller USA terminsavgifter och annat är ganska dyrt. Men att göra den här resan är ingenting som jag ångrar eftersom jag har lärt mig väldigt mycket som jag inte alls skulle ha lärt mig om jag inte hade åkt hit.

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag kommer hem ska jag fortsätta jobba något år och sedan är planen att söka till något universitet i Sverige men jag kommer definitivt komma tillbaka hit. Kanske när mina vänner tar sin examen här eller så kanske jag faktiskt flyttar hit en dag.

Vad roligt, stort lycka till med de fortsatta studierna!

 

Elin kommer att ta hand om Blueberrys Instagramkonto under vecka 51 så in och följ henne här!
Om du också vill studera på California State University Fullerton kan du söka till universitetet här! Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator