Jag valde att studera utomlands eftersom jag ville utforska en ny inlärningsmiljö.

Hej, jag heter Eliza och studerar på TAFE International Western Australia i Perth. Jag reste hit med min familj och njuter av livet i Australien

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Ja, jag är intresserad och nöjd med den allmänna engelskakursen som jag läser på TIWA.

Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

TIWA är en multikulturell skola med mycket entusiastiska lärare. Jag välkomnades första dagen i skolan och hade direkt känslan av att alla är ambitiösa.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Här behöver du vara seriös och det kan vara mycket hårt arbete och du behöver ta studierna på allvar. Att studera här har varit mer ansträngande än att studera i Sverige för mig.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Att vara i tid inför lektioner är ett måste men om du har en god anledning kan lärarna acceptera undantag. Lärarna har fantastiska sätt att undervisa och därför är det enkelt komma ihåg lektionens innehåll. Lektionerna är mycket intressanta och involverar ibland enkla spel för att förenkla inlärningen. Man får nya vänner att utöva det främmande språket med också vilket underlättar och gör det enklare att studera.

Vad tycker du om Perth?

Perth är en livlig stad med många köpcentrum och många ställen att ha kul. Här finns underhållning, många restauranger, kaféer etc.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i Morley, som är ett asiatiskt område i Perth. Jag hittade boende i ett hus genom en sida på Facebook.

Bor du själv eller delar med andra?

För att spara pengar på hyra så delade, jag och min man tillsammans med våra två små barn ett rum. Man kan enkelt hitta boende och antingen hyra ett rum eller ett helt hus och dela med andra studenter. Mitt tips är att du bör dela boende med australiensare för att få öva språket.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag tycker att du bör välja ett dyrare boende, så länge det är nära campus och ett köpcentrum kommer
du då spara på transportkostnader och det är säkrare än i förorter. Jag rekommenderar inte att man bor i vissa förorter, det är lite billigare men transportkostnaderna kommer vara dyrare och i vissa fall är det också mindre säkert.

Vad brukar du göra på fritiden?

Du kan enkelt hitta många jobb för att få mer inkomst i Australien och Perth. I mitt fall då jag tog med mig min familj så spenderar jag ledig tid med mina barn. Vi brukar bege oss till roliga centrala områden, det är också ett bra tillfälle för dem att komma till en ny miljö, träna främmande språk och interagera med andra människor.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag har besökt många platser i Perth, västra Australien såsom Elizabethy Quay, Mandurah resort och badstaden, Perth Zoo, Hilarrys badort, Perth akvarium och bibliotek vid flera universitet.

”Jag vände mig till Blueberry på grund av de råd och den entusiastiska hjälp jag fick.”

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Jag rekommenderar det verkligen om du vill ha ett kulturbyte, om du vill studera och öva engelska är det en riktigt bra miljö att uppleva men du bör veta att det är riktigt varmt på sommaren, särskilt om man är van med den svala sommaren i Sverige. Du bör också vara beredd på insekterna och djurlivet i Australien!

En sak att tänka på är att när du tar bussen måste du dra kortet två gånger när du går in och ut ur bussen. Om du glömmer att dra ditt kort när du går av, fortsätter det att dra pengar. Men jag tycker verkligen att du ska ta chansen när du är ung att uppleva något sånt här, det är en bra erfarenhet för framtiden.

Vad har du för planer efter dina studier?

För närvarande på grund av Covid-19-epidemin har min familj och jag flyttat tillbaka till Sverige för att skydda mina barn. Jag kan fortsätta mina studier på TIWA i Sverige så det gör jag just nu. Det var en fantastisk upplevelse för mig och min familj att vara på en fantastisk plats.

Vill du också studera och uppleva härliga och soliga Perth? Ta chansen och börja studera på TAFE International Western Australia till hösten! Har du frågor – kontakta Blueberry så får du hjälp hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator