En djupdykning i de engelska ungdomskurserna

Per Liestam, 21 jun, 2013

För ett par veckor sedan åkte jag till England för att hälsa på några utav de juniorskolor som vi samarbetar med. Första stoppet blev Sidmouth. En härlig liten stad som ligger i sydvästra England, precis vid havet! Staden är en pittoresk stad och många utav husen har klassiska halmtak, något som man inte ser hemma i Sverige varje dag.

Språkskolan i Sidmouth, SIS.
Språkskolan i Sidmouth, SIS.

Språkskolan i Sidmouth, Sidmouth International School (SIS) är en mysig och familjedriven språkskola som har funnits i många år. Skolans huvudbyggnad ligger centralt och det finns både fik och affärer precis runt hörnet. Att gå ner till stranden från skolan tar bara ett par minuter så det går snabbt att ta sig runt och lära känna staden. Då Sidmouth är en liten stad och de flesta invånare känner varandra väl, vet de direkt om man är från staden eller ej och är snabba med att komma fram och fråga om man behöver hjälp. Lokalbefolkningen är väldigt vänliga och detta medför bland annat till att man snabbt känner sig trygg och välkommen.

Språkskolans uteplats.
Språkskolans uteplats.

Skolan har flera lokaler/klassrum där ungdomskurserna hålls, vart man har lektioner är beroende på hur gammal man är. Alla klassrum ligger mellan 5-10 minuter från skolans huvudbyggnad. SIS har också ett uppehållsrum dit de lite äldre deltagarna kan gå efter lektionerna för att umgås och spela spel som t ex biljard.

Det finns ett brett aktivitetsprogram på samtliga juniorprogram i Sidmouth.  Man kan t ex  spela minigolf, åka till äventyrsparken i Dartmoor, åka på en heldagsutflykt till London, spela tennis, bada och fiska makrill. Så det finns en hel del aktiviteter att roa sig med även efter skolan.

Alla ungdomar bor hos en engelsk värdfamilj och delar rum med en student av annan nationalitet. Värdfamiljerna som noggrant har valt ut av skolan bor, om inte i Sidmouth, i utkanterna av stan. SIS har arbetat med många av värdfamiljerna i flera år och det är väldigt vanligt att ungdomarna kommer tillbaka året därpå och vill bo i samma värdfamilj. Detta om något är väl det bästa betyget en skola kan få?!

Har jag inte lyckats övertyga er om att Sidmouth är ett bra val?

 • Liten och lugn stad. Ligger ca 2,5-3 h från London
 • Familjär atmosfär. Alla känner alla.
 • Familjedriven skola som ligger mitt i stan
 • Har funnits sedan 1976
 • Många återkommande studenter
Ett av klassrummen i Sidmouth.
Ett av klassrummen i Sidmouth.
Stranden i Sidmouth (folktom på grund av det lite tråkiga vädret)
Stranden i Sidmouth (folktom på grund av det lite tråkiga vädret)

Efter mindre än 24 h i Sidmouth hoppade jag på ett tåg från Universitetsstaden Exeter. Efter 1 h med tåg och en kortare biltur hamnade jag i ytterligare en kuststad, nämligen Ilfracombe. Första gången jag hörde talas om Ilfracombe trodde jag det låg i Frankrike…och jag har ändå bott i England under flera års tid.

När jag kom fram till språkskolan Channel School i Ilfracombe blev jag vänligt bemött av ett glatt personalgäng. Jose, ägaren av Channel School vet precis hur det känns att åka på en språkresa till ett för vissa, främmande land . Han var nämligen själv student på skolan och kom dit första gången när han var 10 år och se, idag är han ägaren av språkskolan han själv en gång var student på!

Skolan i Ilfracombe.
Skolan i Ilfracombe.

Denna skola är perfekt om man gillar sport då man i kombination med kursen väljer ett av många olika fritidsalternativ. Med sport menar jag inte bara fotboll och tennis utan du kan välja allt från surfing, golf, tennis, hästridning, dans, äventyrssporter m.m Den sport du sedan valt utövas vanligtvis på eftermiddagarna när lektionerna är slut.

Uteplatsen som hör till skolan.
Uteplatsen som hör till skolan.

Även denna stad är väldigt mysig och gåvänlig, dock lite mer backig än Sidmouth. Skolan ligger precis när man kommer in mot stan, i ett lummigt område med en mycket vacker park där bland annat tennisbanorna ligger.

Liksom i Sidmouth delas juniorerna in i olika grupper beroende på ålder och i Ilfracombe bor man också i värdfamilj där man delar ett dubbelrum med en student med samma kön, liknande ålder men av annan nationalitet. Allt för att uppmuntra juniorerna att prata engelska även efter en dag i skolan. Om värdfamiljen inte bor på gångavstånd från skolan blir man upphämtad/avlämnad till och från skolan av skolans skolbuss. För att lära känna värdfamiljen har skolan inga helgaktiviteter utan då umgås studenterna med sina värdfamiljer, allt för att man ska lära känna varandra under sin tid i Ilfracombe.

 

Har jag inte lyckats övertyga dig?

 • Passar perfekt för den som gillar sport
 • Ligger på engelska västkusten, nära vattnet
 • Bra mix av lektioner och fritidsaktivteterna
Tennisbanorna utanför skolan.
Tennisbanorna utanför skolan.
Stranden där man surfar med skolan.
Stranden där man surfar med skolan.
Stallet i Ilfracombe.
Stallet i Ilfracombe.
Sugen på lite mer fart och fläkt? De har får man åka på om man väljer Adventure Sport.
Sugen på lite mer fart och fläkt? De har får man åka på om man väljer Adventure Sport.
Golfbanan i Ilfracombe.
Golfbanan i Ilfracombe.

Sist men inte minst åkte jag till vackra Cambridge för att hälsa på vår samarbetspartner Cambridge Academy. Cambridge ligger ca 1 timme norr om London och det är väldigt smidigt att ta sig både till Cambridge och till skolan som ligger en kvart utanför centrala Cambridge, i området Girton.

I Cambridge finns det tre olika typer av ungdomskurser beroende på hur gammal du är men också om du vill bo i värdfamilj eller på residens. Jag hann med att kolla in huvudbyggnaden där vuxenskolan men också värdfamiljsprogrammet håller till samt Moreton Hall och Old Buckenham Hall.

Ett klassrum i Cambridge.
Ett klassrum i Cambridge.

Är du mellan 9-13 kan du bo på skolan Moreton Hall som ligger 30 minuter från från skolans huvudbyggnad i Girton.

Moreton Hall är vanligtvis en internatskola som på sommaren förvandlas till en språkskola för ungdomar som kommer från alla världens hörn! Skolan har en fantastisk trädgård och pool. Här bor man på skolan i flerbäddsrum och lektionerna, lunch och sovrum finns på ett och samma ställe, vilket kan vara skönt om du är morgontrött!

Skolan Old Buckenham Hall i bästa Harry Potter-stil.
Skolan Old Buckenham Hall i bästa Harry Potter-stil.

Old Buckenham Hall (OBH) är också vanligtvis en internatskola som blir till språkskola för ungdomar mellan 12-15 år på sommrarna. OBH ligger ca 45 minuter från Cambridge och här möts du ett par stora grindar som öppnar upp till en makalös trädgård med utomhuspool, tennisbanor, cricketbanor m.m. Gillar du hur Harry Potter bor på Hogwarts kommer du att trivas på Old Buckenham Hall! Det finns tyvärr inga magiska lönnrum och trappor som flyttar på sig men Hogwarts-känslan infinner sig direkt med stora porträtt som är upphängda på väggarna och mörka trätrappor som tar dig runt genom huvudbyggnaden.

På residenskurserna finns det vuxna ledare/personal på skolan dygnet runt. Skolans ledare bor även på skolan.

Vill du bo i värdfamilj och är mellan 14-16 år har du lektioner i skolans nybyggda del i Girton. Värdfamiljerna bor i närheten av skolan och du har gångavstånd till och från skolan.

Oavsett kurs finns det ett aktivt fritidsprogram med utflykter. På residenskurserna har eleverna tillgång till de idrottsanläggningar som skolan har: Pool, fotbollsplan, tennisbanor och idrottshall. Även för eleverna på familjekursen i Cambridge finns det goda möjligheter till idrott. Grillfester, kareoke, disko, skattjakt och teater är exempel på  de fritidsaktiviteter som förekommer. Vanliga utflyktsmål är till London, Cambridge och andra närliggande platser runt i kring Cambridge.

Förutom dessa tre typer av kurser finns det även ytterligare en residenskurs för elever mellan 14-16 som hellre vill bo på residens än i värdfamilj. Denna residenskurs är väldigt populär och är snarlik residenskurserna jag har nämnt ovan. Läs mer om den kursen här:

 • Stort utval av juniorprogram
 • Åldersindelade program
 • Bo på residens där du har klassrum,aktivititer och sovrum på ett och samma ställe
 • Nära till London
En av sovsalarna på Old Buckenham Hall.
En av sovsalarna på Old Buckenham Hall.

Efter att ha varit på några utav våra språkskolor i England kan jag konstatera att oavsett destination så finns det ett glatt personalgäng, härliga lärare och massvis med fritidsaktiviteter och saker att utforska och upptäcka. England är så mycket mer än bara London. Och vad är väl finare än en härlig brittisk dialekt?

Per Liestam

Previous Marketing Manager