En nybörjarlektion i italienska

Per Liestam, 25 mar, 2010

Jag önskar att jag pratar mer språk än vad jag egentligen gör. Jag pratar svenska och engelska, och kan försöka mig på spanska, men inte mer än så. Italienska pratar jag inte alls – och de gångerna jag försöker så blir det oftast med en spansk ”twist” som italienarna inte brukar uppskatta. Men förra veckan fick jag plötsligt chansen att lära mig!

Rollspel

Vi hade besök av IH Milano, en av våra språkskolor i Italien, och de erbjöd oss att få prova på en snabbversion av deras lektioner som de har med sina elever. Sagt och gjort, i torsdags dök jag upp för min allra första lektion i italienska – någonsin.

Jag hade sällskap av några kollegor och vi kände oss nog alla ganska upprymda och förväntansfulla. Som tur var så låg vi alla på samma nivå, det vill säga nybörjare. Vår lärare började med att förklara att vi bara skulle prata italienska från och med nu (fast just det sa han naturligtvis på engelska) och sedan satte vi gång.

Vi hade fruktansvärt roligt. Det är väl det som jag kommer ihåg allra mest. Med hjälp av bilder och gester så fick vi lära oss hur man beställer på restaurang. Efter en kort liten glosstund där vi fick lära oss olika ord, så fick vi öva på att både vara kund och kypare och spela lite rollspel tillsammans.

Glosträning

Det som jag tycker är så roligt med att lära sig språk på språkskola, till skillnad från när man lär sig språk i grundskolan här i Sverige, är att lektionerna har en så tydlig anknytning till verkligheten. Man lär sig saker som man har riktig användning för, och fokus ligger först på att få ett större ordförråd och sedan på grammatiken.

Målet är att du ska lära dig tillräckligt mycket ord under dina veckor för att du ska kunna föra i alla fall en enkel konversation. Naturligtvis så blir det mer grammatik ju mer avancerad kursen blir, men det är något uppfriskande i att få lära sig saker som man känner att man skulle ha nytta av nästa gång man besöker landet.

Det fascinerande var att trots att jag aldrig studerat italienska eller ens egentligen hört särskilt mycket av språket så förstod jag vad läraren sa – i alla fall lite! Nu är jag sugen på att lära mig ännu mer, och Milano verkar vara en så vacker stad!

Vill du ha lite hjälp på traven med din italienska? Här kommer en liten gloslista:

Un caffé – En kaffe

Un Cappuccino – En cappuccino

Un Panino (al formaggio) – En smörgås (med ost)

Un bicchiere di vino (blanco/rosso) – Ett glas med vin (vitt/rött)

Una Spremuta – Juice

Una coca cola – En coca-cola

Un brioche – En croissant

Una birra – En öl

Buongiorno – God dag

Cosa desidera? – Vad vill du ha att äta?

E da bere? – Och att dricka?

Ecco a lei – Här (varsågod)

Grazie, quanté? – Tack, hur mycket kostar det?

Arrivederci – Hej då.

Per Liestam

Previous Marketing Manager