En resa till vackra Lausanne

Per Liestam, 21 jan, 2013

Jag hade varit i Lausanne två år innan. Jag föll direkt för denna backiga stad som ligger så vackert vid Lac Léman. När jag tog studenten var det ett självklart val att fortsätta på den påbörjade franska utbildningen i Schweiz som är likt Sverige om man tar sig en snabb titt men som blir så olikt ju mer man lär känna landet. Blueberry, var den språkreseförmedlingen jag redan hade fastnat för. Jag fick bästa möjliga hjälp och alla mina frågor blev besvarade.

När jag steg på flygplanet från Sverige som skulle ta mig till Lausanne, Schweiz var mina tankar ett fullständigt virrvarr. Även om jag hade varit ute och rest själv hade jag ofta haft en kompis med mig, nu var jag helt själv. Jag tog tåget från Genèves flygplats till Lausanne där damen som jag skulle bo hos skulle hämta mig. Även om jag hade läst franska under sju år i skolan var det en annan sak när jag kom ner till Lausanne. Damen kom och hämtade mig. När vi satt i bilen på vägen hem förstod jag inte ett ord av vad hon sa. Men hon bodde mitt i centrum, bara fem minuter från skolan och gick jag ner för trapporna kom jag direkt till stan.

Från att inte att första dagen inte ha förstått ett ord av vad damen sa förstod jag mer och mer. Det led till många trevliga middagar med intressanta diskussioner om livet att vara schweizare och livet i allmänt. Vi gjorde även ofta utflykter, ibland var vi ute och promenerade i skogen med hennes hund eller besökte något museum i Lausanne.

Skolan
Jag läste på skolan Eurocentres. Den ligger i ett modernt område, i ett helt nybyggt hus endast fem minuter från citykärnan. Lärarna är jättebra, man byter ofta lärare vilket gör att man lär känna alla på skolan. I receptionen kan man alltid få hjälp av den snälla receptionisten om man så bara har en liten fråga om ett museum eller man vill anmäla sig till en examen som Alliance Francais.

Staden
Lausanne är en studentstad, vilket alltså innebär att det finns många ungdomar och nattlivet är väldigt bra. Det finns möjlighet att gå ut alla dagar i veckan om man vill det. Varje torsdags samlades nästan alla från skolan och gick ut, vilket var roligt att vara med på för att man lärde känna även de som inte gick i ens egen grupp. Eleverna på skolan samlas ofta och hittar på olika saker.

Tågtrafiken i Schweiz är jättebra och det blir därför lätt att upptäcka både Schweiz och övriga Europa samtidigt som du är där. Är du där på vintern kan du ta tåget till en skidort på bara en timme. På tre timmar så är du framme i Paris och ytterligare en så är du framme i Milano.

Att plugga i Lausanne var verkligen en upplevelse för livet. När jag åkte ifrån Lausanne kunde jag inte bara prata franska utan också ta hand om mig själv. Schweiz är ett underbart land som jag gärna vill åka tillbaka till i framtiden. Jag kan verkligen rekommendera människor att åka dit om man vill lära sig franska, för att få lära känna Schweiz och uppleva en fantastisk stad som Lausanne, som kommer att ligga mig varmt om hjärtat i många år.

/Johanna Leonard

Skulptur i Lausanne.
Skulptur i Lausanne.
Per Liestam

Previous Marketing Manager