Omatase itashimashita! (Ursäkta att ni har fått vänta!) Här kommer det nu, blogginlägget om Tokyo! Det är megastaden, staden som aldrig sover, staden som har allt där det är möjligt att köra på 24/7! Och det är sååå kul! Den här gången var jag främst där för att besöka våra språkskolor vilket jag tänkte berätta mer om här.


Självklart bjöd Tokyo på oväntade överraskningar som staden alltid brukar göra. Under tiden i Tokyo träffade jag ett antal av Blueberrys studenter. Det var verkligen kul att träffa dem och få höra hur bra de trivdes. Men det som fick mig att nästan tappa hakan var när jag skulle besöka det sista studentboendet innan jobbet i Tokyo var slut. Väl framme vid boendet klev jag ur bilen och tittade upp mot entrén där det stod en kille vid brevlådorna. Jag tyckte minsann att han kändes bekant. Han tittade på mig och utbrast: -Eriiiik!!! på bredaste amerikanska! Jo, visst var det Gregg, min studiepolare från tiden i Nagoya för tio år sedan som jag inte träffat sedan dess. Vad är chansen att stöta på honom här i ett bostadskvarter i megastaden Tokyo bara sådär??? Jag blev minst sagt chockad då detta faktiskt var ANDRA gången under resan som jag råkade springa på en vän i Japan. Jag borde definitivt ha köpt en lott!

En Izakaya i Tokyo

Att välja rätt språkskola i Tokyo

För den som vill studera japanska i Tokyo finns det ett antal olika skolor att välja på och hur ska man välja då? Om det vore så att det fanns en enda skola som var bäst för alla, ja då skulle vi bara erbjuda den. Men nu är det så att alla ni som vill studera i Japan och Tokyo har olika bakgrund, förkunskaper, mål med studierna och är ute efter olika upplevelser. Och då är det olika skolor som passar olika bra beroende på vem ni är.

När vi på Blueberry pratar om skolor i Japan brukar vi generellt dela upp dem i två huvudkategorier, västerländska och asiatiska.  En västerländsk skola har många studenter från Europa och Nordamerika och är van vid att ta hand om just studenter därifrån samt att lära ut japanska till västerlänningar. Personalen på dessa skolor är ofta bra på engelska.

På de asiatiska språkskolorna är en majoritet av studenterna från just Asien och få i personalen pratar engelska. Studenterna kommer ofta från Kina och Korea men det finns även skolor med många studenter från exempelvis Vietnam eller Nepal. Om du jämför de båda typerna av skola så har en asiatisk skola ofta mer typisk ”japansk” med klassisk katederundervisning. Studietempot är högre på en asiatisk skola än på en västerländsk. Många studenter har en del förkunskaper innan de kommer till Japan och de asiatiska studenterna har ofta siktet inställt på högre utbildning och/eller arbete i Japan vilket bidrar till hårda studier från deras sida.

Vilken typ ska du då välja? Det beror på vem du är, vad du vill med dina studier och vilka mål du har. Om du är helt nybörjare och inte har några förkunskaper alls och eller inte varit i Japan tidigare är en västerländsk skola ett mer naturligt val. Om du har åtminstone en del förkunskaper, eller om du är väldigt studiemotiverad, kan en asiatisk skola vara ett bättre val. Japanska kommer du lära dig på båda skoltyperna men vägen dit ser lite olika ut beroende på vad du väljer. Bland Blueberrys japanskaskolor i Tokyo är KAI, Kudan, Genki och Sendagaya de västerländska skolorna medan Samu och framförallt Manabi är de asiatiska. Yokohama Design College i Yokohama är också en asiatisk skola men inte lika utpräglat asiatisk som Manabi.

Shinjuku – har du sett Lost in Translation?

KAI – språkskolan alla studenter älskar

KAI Japanese Language School är Blueberrys populäraste skola i Tokyo. Det är en riktigt bra skola med en varm, avslappnad och nästan europeisk atmosfär i skolbyggnaden. Skolans lokaler ligger på två våningar i en kontorsbyggnad och väggarna är målade i olika färglada färger! Trots att svenska studenter är den enskilt största nationaliteten uppnår skolan mycket bra resultat och våra studenter som läser här brukar vara väldigt nöjda och blir dessutom mycket duktiga på japanska! Skolan ligger på livliga Okubo street ca 5 minuters avstånd från stationen Shinokubo i Tokyos Korea Town en station norr om populära Shinjuku.

Samu – hjälper dig att hitta jobb i Tokyo

Ett stenkast från KAI ligger Samu Language School, bara två minuter från Shinokubo. Skolan ligger i en nybyggd, ljus och fräsch egen byggnad på 4 våningar. Den största gruppen studenter på skolan är kineser och majoriteten av övriga studenter är asiater. Blueberrys erfarenhet är att Samu har ett något lägre tempo än Manabi så du som vill läsa på en asiatisk skola med få svenskar och västerlänningar men inte i högsta tempo är Samu valet i Tokyo. En av skolans verkliga fördelar är att de mycket aktivt kan hjälpa sina studenter att få ett extrajobb – skolan samarbetar med ett rekryteringsföretag som sitter i samma byggnad!

Sendagaya – universitetsförberedande språkkurser

En station norr om Shinokubo ligger Takadanobaba, som är ett riktigt studentområde med många skolor, yrkeshögskolor (senmongakko) och även topp-tre rankade Waseda universitetet i närheten. Här kan du leva japanskt studentliv på riktigt. Sendagaya Japanese School ligger ungefär 5 minuter från stationen. Skolan är den största språkskolan vi jobbar med i Japan. De har ca 800 studenter, varav majoriteten är västerlänningar. På skolan studerar dessutom ungefär 150 japaner som själva ska bli japanskalärare för utlänningar, vilket skolan utnyttjar för att japanskastudenterna ska få utbyte med japaner på lektionerna. Det som utmärker Sendagaya Japanese School är att den har universitetsförberedande kurser för dem som vill läsa vidare på universitet eller högre utbildning i Japan, på dessa kurser är dock majoriteten av studenterna asiater. Här kan du även studera andra ämnen än japanska såsom matematik och samhällskunskap och naturkunskap om du siktar på att ta dig in på japanskt universitet.

Tack vare skolans höga status som japanskaskola och att den är ackrediterad av japanska staten för att utbilda utländska studenter inför deras vidare utbildning på universitet i Japan kan den ta emot ansökningar för kurser med studentvisum mycket senare än andra japanska språkskolor. Deras studenter får också rabatt på kollektivtrafiken.

Jag på Manabi

Manabi – asiatisk språkskola med högt tempo

Inte långt från Sendagaya Japanese School ligger Manabis Shinjuku Campus. Vill du studera på en asiatisk japanskaskola med högt tempo är Manabi Japanese Language Institute valet för dig! Det är också ett bra alternativ till Sendagaya om du har siktet inställt på vidare utbildning i Japan efter dina japanskastudier. Manabi har faktiskt två campus, ett i Takadanobaba och ett i Ryogoku. Vid en jämförelse är Shinjukucampuset den av skolorna med normalt minst antal västerländska studenter (nästan bara asiater och då främst kineser), men på senare tid har Blueberry faktiskt haft flest Manabistudenter just här. I första hand rekommenderar vi Manabi Shinjuku för studenter som redan har läst japanska en del innan. Har du till exempel redan studerat japanska en eller två terminer på universitetet här hemma i Sverige kan Manabi vara ett bra val!

Manabis andra campus ligger i en 6 våningsbyggnad Ryogoku, två stationer öster om Akihabara, Tokyos elektronikstad. Majoriteten av studenterna kommer från Asien här också men på det här campuset ordnar man fler aktiviteter och har lite mer vana av västerländska studenter. Från stationen Ryogoku är det ungefär 10-15 minuters promenad till skolan. Området kring Ryogoku station lugnare än Takadanobaba men är känt som sumons hemvist då Tokyos sumoarena ligger här precis vid stationen och de flesta sumostall huserar i området. Bli inte förvånad när det helt plötsligt står en enorm sumobrottare bredvid dig här!

Kudan – färre svenskar och Tokyos bästa värdfamiljer

Kudans tecermonirum

Mitt i Tokyo ligger Kudan Institute på ungefär 5 minuters avstånd från stationerna Suidobashi och Kudanshita. I området kring Kudan finns ett antal olika skolor och universitet vilket bidrar till ett härligt, livligt och levande studentområde med många matställen och affärer. Det kejserliga palatset ligger också i närheten och på en kvart kan du ta dig till andra populära centrum i Tokyo såsom Shinjuku, Ginza, Akihabara och Shibuya.

Skolbyggnaden är ny, ljus och fräsch. Skolans klassrum ligger uppdelade på bottenvåningen och flera våningar högre upp i huset. På övriga våningar finns japanska kontor. Du kommer säkert få dela hiss med japaner både en och två gånger på väg till lektionerna – ett utmärkt tillfälle att öva din japanska på! Skolan har precis byggt ett rum för teceremoni, vilket är mycket ovanligt för en japansk språkskola! Kudan är skolan för dig som vill studera japanska på en västerländsk skola men med färre svenska studenter! Till skillnad från de andra skolorna kan du som student börja här utan några förkunskaper alls. Då börjar du med skolans konversationskurs under de första månaderna för att komma igång för att sedan gå över till normalkursen. Kudan är också den skola i Tokyo som erbjuder mest prisvärt boende i värdfamilj vilket är ett utmärkt sätt att öva japanskan och lära känna kulturen.

Genki – små klasser, perfekt för korta kurser

Bäst läge av alla våra språkskolor i Tokyo har GenkiJACS. Språkskolan ligger några minuters promenad från Shinjuku station vid Hanazono Shrine. När du går in genom tempelportarna så ligger språkskolan på tredje våningen i byggnaden på höger sida.

Vi har jobbat i många år med Genkis språkskola i Fukuoka och vi ser fram emot att jobba med dem i Tokyo när de öppnar i juni 2013. Genki brukar bara ha västerländska studenter och medan vanliga japanska språkskolor har 15-20 elever per klass så har Genki max sju elever. På så sätt får du mycket lärartid och kan göra snabba framsteg så Genki är den perfekta skolan för dig som vill gå en kortare kurs i Japan. De ordnar också mer aktiviteter än andra skolor.

Hanazono Shrine, bredvid språkskolan GenkiJACS

Yokohama Design College – studera japanska i designmiljö en halvtimma från Tokyo

Vill du studera japanska i en riktig storstad men inte i Tokyo så är Yokohama Design College ett bra alternativ. Yokohama är Japans andra största stad och ligger bara ungefär en halvtimme bort från centrala Tokyo. Själva skolan ligger en station från Yokohama station och du ser stationen från skolan! Det som gör att Yokohama Design College sticker ut är att skolan förutom lär ut japanska till utländska studenter även är en yrkeshögskola för japaner i designämnen, och undervisar design/estetiska ämnen till japanska gymnasieelever. Här har du en utmärkt chans att få japanska vänner då du delar skola med så många japanska studenter! Och om du vill så finns även möjligheten att ta en del lektioner i design och estetiska ämnen utöver dina japanskalektioner.

Blueberry hjälper dig!

Jag hoppas att ni har blivit lite klokare när det gäller valet av japanskaskola i Tokyoområdet nu. Tycker du att någon av dem verkar extra intressant eller vill du veta mer om någon av dem, tveka inte att höra av er till mig på hej@blueberrysprakresor.se!

Det är mycket att tänka på när man ska studera i Japan men går du genom Blueberry är det enkelt, vi guidar dig genom hela processen och ger dig en japanguide för att förbereda dig för livet i Japan.

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager