Eriks Tokyotips

Per Liestam, 7 feb, 2014

Har du någon gång varit i Tokyo? Om inte så låt gärna nästa resa gå dit! New York har varit upptäckt sedan länge bland oss svenskar men det är först nu på senare dagar som vi har börjat förstå att Tokyo är en världsmetropol som har minst lika mycket att bjuda på. Men japaner pratar väl inte engelska, tänker du kanske? Nej, japaner pratar inte engelska lika bra som amerikaner. Men faktum är att de ofta pratar bättre engelska än vad du och de själva tror. Dessutom har Tokyo blivit allt bättre på senare år att skylta och informera på engelska så det har blivit lättare att ta sig runt. Och den engelska japanerna kanske saknar kompenserar de genom att vara mycket gästvänliga. Och vi är ju alla människor så kniper det brukar teckenspråk också fungera fint! Här nedan delar jag med mig av lite av det som gör att jag gillar Tokyo så mycket.

Tokyo en matstad

Dold izakaya - en riktig godbit!
Dold izakaya – en riktig godbit!

För mig är en av de största anledningarna till att åka till Tokyo maten. Den japanska maten håller absolut världsklass och har så mycket gott att bjuda på. Det är inte en slump att Tokyo har fått flest stjärnor i Guide Michelin. Var så säker på att bra många fler stjärnor kommer att delas ut! Det som är härligt med det japanska köket är att den lägstanivån på mat är hög så vare sig du äter på någon billig japansk snabbmatskedja eller dyrare restaurang så är maten bra. Passa på att testa allt möjligt: en skål udon-nudlar i ett hål i väggen, en lunch på en snabbmatskedja som Matsuya, besök en rullbandssushi (kaiten- zushi), ät middag på en liten rustik izakaya (japansk tapasbar) som i Omoide Yokocho vid Shinjukustationen, eller varför inte vid fönstret på en izakaya på 40:e våningen med en utsikt som hämtad ur Blade Runner framför ögonen? Att hitta de riktiga pärlorna bland Tokyos matdjungel kan vara lite svårt som förstagångsbesökare. Det bästa är om du känner någon i staden som kan ta med dig till deras favoritställen. Känner du ingen så varför inte försök stifta bekantskap med en japan på ställen du besöker snabbt efter ankomst och se om de kan visa dig eller ta med dig någonstans. Det kan fungera! Annars kan du alltid fråga på stället där du bor om lokala tips. Vill du kolla upp möjliga ställen redan idag kan www.bento.com vara en bra start.

Tsukiji fiskmarknad

Tidig morgon på fiskmarknaden.
Tidig morgon på fiskmarknaden.

Tycker du om japansk mat och då fiskrätter som sushi och sashimi så är ett besök på fiskmarknaden ett måste! Fiskmarknaden är en av världens största. Det är riktigt häftigt att se kommersen som pågår, alla fiskar och andra levande ting som finns i haven. Fiskauktionerna som är ett sällan skådat skådespel i sig brukar dra igång vid 5 på morgonen så vill du göra ett besök här gäller det att vara morgonpigg. Det ökande antalet turister som vill besöka marknaden, och det ökande antalet turister som tyvärr inte respekterar marknadens bestämmelser, har gjort att det råder restriktioner kring besöket och det är idag ett mycket begränsat antal besökare som släpps in. Bestämmelserna har tidigare ändrats så det är nödvändigt att kontrollera i förväg vad som faktiskt gäller för att få komma in. Väl på plats är det bara njuta men respektera bestämmelserna, och se till att hålla dig ur vägen för alla de som jobbar där. Du befinner dig på deras arbetsplats och de små truckarna är hårda! Efter att ha mättat ögonen med havets läckerheter får du passa på att äta frukost på något av matställena som finns i anslutning till marknaden. Färskare fisk lär du inte hitta!

Shopping i Shibuya.
Shopping i Shibuya.

Oändlig Shopping
Tokyo har shoppingmöjligheter som är oändliga! ”Shop till you drop!” heter det ju och det passar väl in på denna stad. En skillnad mot här hemma är att olika typer av butiker ofta ligger samlade i samma område. Det troligtvis mest kända exemplet är elektronikområdet Akihabara något norr om Tokyo station som kryllar av elektronik av alla möjliga slag. En av mina favoriter här är Kapppabashi-dogugai som är en runt kilometerlång gata med butiker där du kan köpa all typ av köks- och resataurangutrustning som tallrikar, skålar och knivar för matlagning.  Även om du inte tänkt öppna en restaurang så passa gärna på att handla en riktig japansk kökskniv eller ett antal fina japanska uppläggningsfat eller tallrikar. Bli inte förvånad om faten kostar en femtedel eller så av vad du skulle få betala här hemma.

Om du är ute efter mode så kan du hitta allt från dyraste designers i Ginza till det senaste ungdomsmodet i Harajuku och Shibuya. Det sägs att världsmodet utgår härifrån och att det som slår i varuhuset Shibuya 109 kommer du senare hitta runt om i världen! Shibuya 109 är en sevärdhet i sig med massor av det senaste inom japanskt ungdomsmode. Musiken pumpar i högtalarna och du kommer hitta en massa saker du inte sett tidigare. Dags att shoppa och bli först med det här hemma!

Modekavalkad i Harajuku
Vill du se mer extremt och vågat japanskt ungdomsmode rekommenderas ett besök till Harajuku med omnejd. Främst på söndagar samlas här japanska ungdomar som håller på med cos play (costume play). De kommer utklädda som anime- och spelkaraktärer, gothic lolitas och mycket annat. Be om att få ta lite häftiga kort! Och sedan kan du själv passa på att handla din egen outfit på närliggande Takeshita-dori och området kring Omotesando. Själv tycker jag om att handla i någon av de butiker som ligger på den mysiga gågatan Cat Street som går söderut från Omotesando ner mot Shinjuku.

Utsikt över Tokyo.
Utsikt över Tokyo.

Utsikt från ovan
Storstad som Tokyo nu är så måste du ju bara få dig en titt på hur Tokyo ser ut från ovan. Här finns det flera olika alternativ att välja mellan. Det högsta alternativet är Tokyo Skytree 634 m högt och med observationsdäck på 450 och 350 m. Tycker du det är för högt kan du besöka Mori building i Roppongi Hills (som för övrigt har mycket att erbjuda förutom bara utsikten) eller Tokyo Metropolitan Government Building i västra Shinjuku (gratis inträde). Det är verkligen häftigt att se hur Tokyo breder ut sig mot horisonten och är vädret klart kan du se ståtliga berget Fuji-san i fjärran. Står du bredvid en skyskrapa, som i västra Shinjuku, så finns det ett litet kul (och lite barnsligt) hjärnexperiment du kan göra om du har en blå himmel med lite moln som rör sig. Ställ dig alldeles vid foten av byggnaden så att molnen rör sig in över huset. Vänd dig med magen mot byggnaden och titta rakt upp mot toppen. Det kommer kännas som att huset faller över dig!

Skyskrapor i Shiodome.
Skyskrapor i Shiodome.

Plugga japanska för att få ut mer
Vill du få ut maximalt av din vistelse i Japan så ska du kunna japanska och förstå den japanska kulturen. Varför då inte studera japanska på plats i Japan? Vare sig du lär dig lite eller väljer att verkligen bemästra det japanska språket som kommer dina japanskakunskaper att göra att du får ut så mycket mer av din vistelse i den uppgående solens land.  En av de språkskolor som tar emot flest svenska studenter i Tokyo är skolan KAI i Shin-okubo alldeles norr om Shinjuku. Med lång vana av att ta emot just svenskar och andra västerländska studenter har KAI dels utvecklat en egen utlärningspedagogik för du som vill lära dig japanska ska göra det så bra som möjligt och dels har skolan blivit en skola som verkligen tar hand om sina studenter på bästa möjliga sätt. Det är inte konstigt att skolan är så pass populär. Fråga en KAI-student och du kommer att förstå varför!

Tycker du att KAI verkar vara spännande och vill veta mer? Kom i så fall på Blueberrymässan 15 februari då KAI finns på plats och kan berätta mycket mer om japanskastudier. Jag kommer också hålla ett seminarium i Rum 2 klockan 14.00 som handlar om just språkresor till Japan och Korea.

Vill du annars veta mer om Tokyo och hur det är att studera japanska i Japan är det bara att du hör av dig till mig på erik@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager