Ett äventyr på Seychellerna

Per Liestam, 6 feb, 2012

Äventyr under vattnet

Utan ett moln på himlen flyger jag in över Seychellerna. Känslan är en oerhörd spänning och upprymdhet! Så vackert redan nu, vad väntas härnäst?

– Jo ett overkligt paradis, som jag kom till att leva i, i 10 veckor! Denna volontärresa kom att överstiga alla mina förväntningar. All information och lärdom som jag fick var så mycket mer än den jag trodde. Allt började intensivt redan från start. De första fem veckorna var det mycket kunskap som skulle intas medan de sista fem veckorna mer var av rutin, men även att lära ut den kunskap vi fått. Vi höll bland annat lektioner till lokala skolbarn.

Mycket tid spenderades under vattnet.

100 fiskarter att identifiera

Första veckan blev vi uppgraderade till avancerade dykare, veckan efter specialiserades vi till ”Coral reef research divers”. Vi genomgick även kurs till att bli certifierade i första hjälpen, vilket känns berikande för hela livet. Samtidigt hade vi dagliga lektioner om alla de 100 olika fiskarter som vi skulle lära oss att identifiera och storleksestimera under ytan. Vi var tvungna att passera olika tester på vår kunskap innan vi fick börja samla in forskningsdata under dykningssessionerna. Vi fick även lära oss hur att anpassa oss till havets natur samt de olika forskningsmetoderna vi använde oss av då vi samlade in data på fiskarna. Under hela expeditionen dök vi 1-2 gånger per dag (ej helger), vilket var alldeles fantastiskt! Att bara få möjligheten att känna sig ett med vår ”undre värld” som man knappt annars ser skymten av.

Seychellernas övärld

Var helg var man ledig och vi kunde åka ut på äventyr till andra öar och leka turist. Det finns två olika forskningsbaser på Seychellerna, Cap Turnay som är den största och belagd på huvudön, en bit ifrån havet. Hur det är att leva där kan jag tyvärr inte uttala mig om då vi bara var där på besök. Sen är det den bas som jag var på, den är bara hälften så stor (12 volontärer) samt mycket mer provisorisk utan rinnande vatten etc, men oj så mycket mer charmig! Ligger på en öde ö kallad Curiuse.

Sol, bad och härliga stränder.

Livet på en öde ö

Att leva på en strand på en öde ö i 10 veckor utan elektricitet (endast 3h var kväll), telefoner och internet tvingas man att umgås på gammalt vis. Det blev mycket kortspelande men främst många djupa diskussioner om livet. Det resulterar i att man snabbt kommer nära människor och slutade i att jag har fått många mycket fina vänner runt om i hela världen!

Nu några månader efter känns det hela som en dröm, men genom bilder och vänner som vunnits kommer jag aldrig glömma resan!

/Stina

Läs mer om Dyk- och forskningsexpeditionen på Seychellerna.  Vill du ha mer information är du välkommen på Blueberrys stora mässa om volontärarbete, jobb och studier utomlands den 18/2.

Per Liestam

Previous Marketing Manager