Examen avklarad, vad händer nu?

Per Liestam, 8 jun, 2010

Nyaste tillskottet på kontoret, Frida heter jag. Jag tog min examen som resekonsult så nyligen som i fredags och sitter nu redan på mitt nya jobb på Blueberry där jag har blivit anställd som Sales Manager. I dessa examenstider med otaliga flak med studenter som susar runt staden kom jag att drömma mig tillbaka till ett par år sedan då jag själv stod där med mössan på huvudet och ett stort leende på läpparna. Äntligen var jag vuxen på riktigt och kunde göra precis vad jag ville. Men vad ville jag göra?

Valmöjligheterna var oändliga. Under gymnasiet hade jag läst en hel del franska och spanska så lotten föll på att vidareutveckla mina språkkunskaper en termin i Aix-en-Provence i södra Frankrike. En väldigt vacker stad med ett mysigt centrum med snirkliga gator där man lätt tappar bort sig de första dagarna. När man inte är upptagen med att studera språket bör man upptäcka det ljuvliga Provence som omger staden eller prova på storstadslivet i Marseille endast 30 minuter bort. Franska Rivieran ligger bara en busstur bort eller varför inte smaka lite tapas i Barcelona en helg. Aix, som staden heter i folkmun, är en riktig studentstad med många olika nationaliteter och mycket aktiviteter på gång hela tiden.

Efter att ha bott hemma i Norden i två år började jag sedan känna av resnerven igen. Denna gång bar det av utanför Europa, hela vägen till Afrika och kryddön Zanzibar. I fyra månader bodde jag på östkusten i den lilla byn Paje. Zanzibar är en gammal slavö med många indiska influenser som ännu inte har exploaterats för mycket. Många turister hittar hit, men du kan fortfarande vara relativt ensam på stranden och behöver inte trängas med soldyrkande utlänningar. Ett måste när man är där är att besöka en kryddplantage och smaka på kakaobönor direkt från trädet och köpa med sig zanzibariskt kaffe hem. Övrigt att upptäcka är regnskogen, mangrove, röda colobus-apor, dykning, slavgrottor etc. Zanzibar hör till Tanzania och om man tröttnar på ölivet är fastlandet ett stenkast bort där man kan uppleva ”the big five” på safari, möta masai-folket eller gå ut och vandra i skog och berg. Varför inte bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro?

I höstas gjorde jag en tio veckors praktik i Asien via ett volontärföretag där jag blev att arbeta några veckor som engelskalärare för guider i en liten by i Laos ca två timmar öster om huvudstaden Vientiane. Resten av tiden var jag i en by i nordöstra Thailand där jag hade liknande uppgifter som engelskalärare. I båda byarna arbetade de med elefantturism. I Laos var bybornas engelskkunskaper rätt bristfälliga så vi kommunicerade med gester och att peka i ordboken. Mina elever kunde lite bättre engelska så det gick att hålla lektioner och de lärde sig något. Jag har själv aldrig arbetat som lärare tidigare så i början var det lite svårt att planera lektionerna när jag inte visste riktigt vilken nivå eleverna låg på, men det gick bra när jag väl kom in i det. Att sova lite hårdare än man är van vid, äta annorlunda mat och att ”duscha” med hjälp av en hink är tillsammans med de människor man möter på vägen minnen du tar med dig resten av livet.

Vad ska du göra efter examen? Hitta inspiration och testa vad som passar dig på GapYear.se

Per Liestam

Previous Marketing Manager