Fettisdagen runt om i världen

Per Liestam, 4 mar, 2014

När någon säger Fettisdag är jag knappast ensam om att genast tänka ”SEMLOR!!!!”.  Det är två saker som är tätt sammanknutna i vårt medvetande, men vad beror det egentligen på – och finns något liknande i resten av världen?

Fettisdagen är en i grunden kristen tradition och äger rum tisdagen efter fastlagssöndagen som alltid infaller 47 dagar innan påsk. Fettisdagen är den tredje dagen av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan.

Precis som man kan tro är fettisdagen två sammansatta ord, nämligen ”fet” och ”tisdag”. Den hänvisar till alla de goda sakerna man brukar äta inför fastan.

I början var tanken att man bara skulle äta semlor på just fettisdagen. När traditionen av fastan upphörde i Sverige så blev det istället så att man åt semlor varje tisdag under fastans sju veckor. Trevligt, va? Nu för tiden kan man få tag på semlor i princip året runt. I alla fall så tidigt som i januari och de brukar hänga kvar nästan till sommaren.

Semlan tros ha kommit till norden i början av 1200-talet Den har hela tiden bakats på vetemjöl och just därför blev det en statussymbol när den kom då de fattiga inte hade råd med mjöl att baka bullen på.

I och med att det är en gammal kristen tradition med fettisdagen så är det knappast något som är unikt i Sverige. Även i andra länder firas fettisdagen på flera olika sätt. Här är några exempel.

Mardi Gras
Mardi Gras betyder just ”fet tisdag” på franska. Många som hör ordet tänker säker på karnevaler och det är inte alls konstigt. Den kanske mest kända äger rum i New Orleans men även i Belgien, Tyskland och Italien hålls karnevaler för att fira Mardi Gras.

Pancake Day
Det här är väl det som är närmast vår fettisdag. I bland annat Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och USA kallas den här dagen för Shrove Tuesday men det har senare utvecklats till Pancake day då många har som tradition att äta pannkakor just i dag. Lite som fettisdagen och semledagen alltså.

Užgavėnės
I Litauen heter dagen Užgavėnės och enligt tradition äter man även här pannkakor och litauiska munkar (som kallas spurgos).

Men här hemma är det alltså semlor som gäller. Och vi är inte sämre än att vi självklart firar genom att äta just semlor. Hemgjorda till och med!

Per Liestam

Previous Marketing Manager