”Vad mer kunde en svensk som ville undkomma höstmörkret önska sig?”

Orange County är en mysig och charmig del av Los Angeles-området och våra studenter som studerar på California State University Fullerton brukar älska stämningen vid stränderna och livet på andra sidan jorden i ”sunny California!”. Filip har under våren studerat en termin på CSUF och berättar här om varför han valde just Fullerton, hur livet är på campus och vad som varit bäst under tiden i Fullerton. 

Studera på CSU Fullerton i Kalifornien på blueberry.nu

Många olika faktorer spelade in när jag valde Cal State Fullerton som destination för min utlandstermin. Jag ville ha varmt väder och slippa det svenska höstmörkret. Jag ville ha nära till coola städer och platser att besöka. Jag ville åka någonstans där inte många andra från mitt hemuniversitet åkte och jag ville bo på en plats jag aldrig varit på förut. Efter att listan med resmål till slut kryssats ned till Los Angeles området föll valet till slut på Fullerton. Ett val som skulle visa sig vara bland det bästa jag gjort!

Tillsammans med 3 andra polare åkte jag ned till soliga Orange County för att påbörja ett helt nytt liv. Boende hittade vi förhållandevis snabbt i ett av många “gated” lägenhetskomplex (lägenhetsstäder). Det numera kultförklarade Homestead Apartments blev vårt hem de kommande 5 månaderna. Pool, jacuzzi, tvättstuga och möblerad lya! Vad mer kunde en svensk som ville undkomma höstmörkret önska sig?

studera på csuf, california state university fullerton, kalifornia, usa, ansök via blueberry.nu

Universitetet bjöd på massiv arkitektur á la USA och ett alldeles för välvårdat campus.

Här fanns inte en blomma som var sned eller ens ett tuggummi på asfalten. Här gick folk runt i avslappnade kläder, inte sällan klädda i skolans “merch” och färger. Långa strumpor, trekvarts-shorts och en alldeles för stor t-shirt var sedvanligt mode bredvid de som rockade kostym till något av de många företagsevent som ägde rum på campus. På campus kunde man se lite allt möjligt. Från frats och sororities som samlade in pengar till välgörenhet, till republikaner och demokrater som försökte värva dig, till bibelidkare som ville ge dig goda råd och locka dig till deras kyrkor. Campus var en levande plats där en kunde roa sig genom att bara sitta på en bänk och se på allt tumult runt omkring. Utöver den mångtaliga driftpersonalen så stoltserade skolan med en polisstyrka lika stor som i en medelstor svensk stad. Här fanns trafikpoliser, patrullpolis, bombgrupp, SWAT-styrka och mycket mer därtill. Extremt häpnadsväckande för de flesta utländska studenter!

Föreläsningarna var egentligen lektioner där professorerna interagerade en hel del med studenterna. Det kändes nästan som att man var tillbaka i gymnasiet. Läxor var ofta en obligatorisk grej inom kurserna och allt som oftast togs närvaro på föreläsningarna. Kurserna delades upp i flertalet deltentor, ofta “midterms” och “finals”. Det förekom även quiz och små delprov. I det stora hela kändes det ganska annorlunda från den vanliga svenska skolgången. I Sverige är det mycket eget ansvar medan det i USA var mer ordnade former. Följde man ramen som gavs så gick det allt som oftast väldigt bra (i min uppfattning).

studera på CSU Fullerton, California State University Fullerton, Kalifornien, USA, ansök via blueberry.nu

Hur är det att bo i staden Fullerton?

Staden hade ett eget charmigt liv. Inte alls någon mindre by i anslutning till Los Angeles. Här fanns flertalet nattklubbar, många restauranger och barer. Det blev inte så många resor till Downtown LA för utekvällar som en hade trott innan ankomst. Allt fanns i Fullertonia! Det var ju trots allt en stad med tiotusentals studenter. Polarna och jag själv införskaffade en bil. San Francisco, Yosemite, Six Flags nöjespark, Tiujana, San Diego, Grand Canyon och Las Vegas (ett par gånger för mycket) var några av platserna som besöktes. Om du inte vet något om dessa får du googla, för att beskriva resorna skulle vara en bok per destination. Kort och gott; det var helt makalösa upplevelser!

Studera på CSU Fullerton som Blueberry studenten Filip, CSU Fullerton, ansök via blueberry.nu

Vad var det bästa med Fullerton?

Klyschigt nog var det människorna. Vi åkte dit i hopp om att hitta vänner som inte såg ut, pratade och tänkte som vi (dvs. svenskar) och vi lyckades. Vänner för livet med helt andra bakgrunder och härkomst. Universitetet i all ära, men det var genom de nya bekantskaperna man lärde sig mest. I allmänhet var folk extremt sociala, öppna och vänliga! Det måste bero på det ständigt fina vädret! ;) Men be aware of tysken i Fulletonia! Särdrag: de utgör 60% av alla utlandsstudenter, de rör sig i grupper om 20 och älskar att festa utan att dansa.

Long live Fullertonia!

Vill du också ta del och uppleva livet i Fullertonia?

Ansök till CSU Fullerton idag! Blueberry finns här om du har några frågor!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator