Fira Valborg utomlands!

Per Liestam, 30 apr, 2012

Hej och Glad Valborgsmässoafton! Nu kommer ännu ett av mina ”saker jag minns från mina utlandsvistelser”-inlägg, men eftersom jag dagligen omges av blivande studenter och utlandsresenärer och jag numera är ganska så fast i Sverige, så tycker jag om att dyka ner i mina resminnen och botanisera…


Visst är det något speciellt med att fira svenska högtider utomlands? Även när man inte annars skulle så mycket som ägna den röda helgdagen en tanke blir det väldigt livat att uppmärksamma den när man inte befinner sig i Sverige. Det enda som slår det är när Sverige spelar VM, EM eller OS i någon kär nationalsport, men även högtider blir väldigt speciella utanför rikets gränser. Jag har firat alla högtider (jul, nyår, påsk, Valborg, midsommar, min födelsedag) utomlands en eller flera gånger, och det är förknippat med många härliga minnen. Valborgsmässoafton är kanske inte en av de större högtiderna, särskilt inte utomlands (en Valborg utan majbrasa är inte så mycket Valborg) men jag minns ändå några utlands-Valborgar:

30 april 1997, London: Min kompis och jag hade varit på resande fot i fyra månader och efter bl.a. Australien, Cooköarna och USA nu kommit till London som sista anhalt. Det var vårt första ”riktiga” besök i London, så vi gjorde en massa turistgrejer som Madame Tussauds. På Valborgsmässoafton shoppade vi järnet och hängde sedan på puben hela eftermiddagen och hela kvällen. Regnigt och iskallt häng vid rökig majeld byttes mot varm och ombonad pub med Strongbow och cigarettrök. Mysigt!

30 april 2000, Utrecht, Holland: Jag var utbytesstudent i Utrecht, Holland, och hade varit där sedan januari. Och tänka sig: den 30 april är den typ största helgdagen i Holland, då det är ”Koninginnedag”, drottningens födelsedag. Den firas med pompa och ståt i alla holländska städer och hela landet exploderar i en orange yra. På dagen deltog jag i en fotbollsturnering bland utbytesstudenterna och på kvällen åkte vi till en av de många festivaler som ägde rum runtom i landet. Alla var utklädda i blått, vitt & rött eller orange, med galna hattar, insvepta i holländska flaggan eller med flaggan målad i ansiktet. Det spelade inte så stor roll vad vi gjorde – allt var festligt och glatt, och blött. Blötare än de flesta Valborgsaftnar jag upplevt i Sverige, trots att det inte regnade…

30 april 2003, Concepción, Chile: Efter ett halvår i Sydamerika hade jag kommit till Concepción i Chile, där jag pluggade på universitetet. Det hade gått ett halvår utan att jag hade träffat släkt och vänner och även om jag älskade det så hade jag lite hemlängtan. Vad då bättre än ett besök från en kär vän, som bott i Chile när hon var liten och nu åkte på en liten reunion-resa. Jag reste med henne delar av vägen, och tillsammans med hennes chilenske ”låtsasbror” så åkte vi på en galen roadtrip. Den 30 april var galnast av allt, för då hade vi åkt med buss till en en liten by där broderns flummiga antropologkompisar gjorde någon form av studie. Tillsammans med några av dem liftade vi till en nationalpark, blev avsläppt någonstans mitt i parken, campade bredvid en sjö, utan någon aning om var vi befann oss eller hur vi skulle ta oss därifrån. Jag minns kvällen som en salig blandning av limbo (!), pisco sour, nattliga dopp och livade diskussioner på halvknackig spanska. Helt klart en av de märkligare, men bästa, Valborgsmässoaftnar jag haft!

30 april 2004, Edinburgh: Nu pratar vi grejer! Mitt sista år i Edinburgh, där jag pluggade, och där kan man faktiskt nästan fira riktig Valborg. I Edinburgh firar de nämligen Beltane Fire Festival, som känns misstänkt likt vårt majbrasefirande. Jag och några kompisar förladdade i vår lägenhet och tog oss sedan ut (i regnet – jo jo, även det är som hemma) och upp till Calton Hill där festivalen ägde rum. Fyrverkerier, facklor, eldar och en massa folk + diverse jippon som lottförsäljning etc. Som Sverige, förutom att där var en herrans massa män i kilt (brrr).

I år ska jag på vår lokala majbrasa med min familj, och vädret verkar ju bli mycket bättre än det brukar vara på Valborg, så det blir nog en härlig kväll. om inte så har jag i alla fall minnet av mina Valborgsäventyr utomlands! Var befinner du dig den 30 april 2013?

/Jenny Minnema

Per Liestam

Previous Marketing Manager