Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 12

Per Liestam, 11 dec, 2012

Onsdag 24 oktober – dag 12
(Till Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6
Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10, Dag 11)

Idag vaknade jag fortfarande matt i kroppen, men i betydligt bättre skick än när jag gick och lade mig kvällen innan. I går kväll kändes det som att en helikoptertransport ner från berget inte hade varit helt osannolikt. Nu på morgonen känns det ändå som att jag kan göra ett försök att gå ner av egen kraft. Jag får i mig müsli med varm mjölk och två toast.

Det blir bråttom med packningen och vi är iväg redan vid 8-tiden. Vi hade ”sovmorgon” idag. I dörren möter vi de tre tappra killarna från vår grupp som orkade ta sig upp för Kala Patthar tidigt denna morgon. Början av vandringen går lite segt idag och jag känner mig inte helt på topp än. Sedan börjar det gå nedåt och det känns underbart!

Vi stannar i Lobuche för att äta lunch på samma lodge där vi bodde natten innan. Först njuter vi av en kopp te utanför lodgen i solskenet. Flera av oss kämpar ännu med att få i oss maten.Jag blir allt piggare och det känns härligt att äntligen ha börjat gå nedåt, inga fler branta stigningar. Solen försvinner bakom molnen som hopar sig. Just efter Thokla, där vi börjar nedstigningen mot Periche, börjar det snöa. Det är bara lite små snöflingor, men hittills har vi inte haft någon nederbörd under vandringen.

Efter en lång nedstigning och raksträcka når vi Periche som då är nästan helt täckt av molnen. Nu är vi nere på 4240 möh. Den glada, vindögda bäraren kommer oss till mötes som vanligt och visar oss till vår lodge. Både Lina och jag blir lika glada varje dag när vi ser honom för då vet vi att vi snart får vila. I morgon blir det sovmorgon!

Vidare till dag 13.

Minneslund över de som gått förlorade till berget.
Per Liestam

Previous Marketing Manager