Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 15

Per Liestam, 14 dec, 2012

Lördag 27 oktober – dag 15
(Till Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10Dag 11Dag 12Dag 13, Dag 14)

På väg ned.

Denna morgon var det betydligt varmare att vakna än det har varit de två senaste nätterna. Sov i fleecebyxor och tjock fleecetröja så fick öppna upp sovsäcken mitt i natten när det blev för varmt. Vid 8-tiden traskar vi iväg från Namche och det bär genast rätt brant neråt. Kossorna går om oss direkt och halvvägs ner får vi möte av ca 30 åsnor som bär två stora dunkar vardera. Det är ovanligt att vi möter åsnor. När vi denna gång kommer till Everest View Point är det inte molnigt utan klar sikt. Det är sista chansen att se toppen på detta ståtliga berg.

Efter att vi har kommit ner till floden och passerat en hängbro går det därefter blandat upp och ner. Fler hängbroar på vägen. Vi lunchar i den lilla byn Monjo. På restaurangen finns tre hundar som husdjur. De tittar lystet på våra mattallrikar. I Kathmandu såg vi bara herrelösa gatuhundar. Här uppe bland bergen tas de om hand. Vi sitter ute i solen och riktigt njuter v dess varma strålar. När vi har kommit igång med vandringen efter lunchen frågar Johan mig vilka insikter jag har kommit till under denna resa. Jag svarade att jag var stolt över att vi kom upp hela vägen till Base Camp och att med den bedriften i bagaget så kan vi känna att vi klarar allt. Det är sant, men samtidigt känner jag att jag inte hunnit fundera så mycket över min tillvaro som jag hade hoppats.

Vattenpaus.

Under vandringen har jag, förutom att titta på utsikten, stirrat ner på mina fötter så att jag inte ska stiga fel av misstag. På kvällarna har jag varit så trött att jag somnat direkt när vi lagt oss. Den här kvällen tar jag chansen och sätter hörlurarna i öronen, blundar, lyssnar på musik och helt enkelt har lite funderartid för mig själv. Lina gör likadant på andra sidan rummet. Till slut somnar jag riktigt gott. Nattens sömn får vi i Phakding, tillbaka på 2610 möh.

Vidare till dag 16.

Per Liestam

Previous Marketing Manager