Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 17

Per Liestam, 18 dec, 2012

Måndag 29 oktober – dag 17
(Till Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10Dag 11Dag 12Dag 13Dag 14Dag 15, Dag 16)

Väckning kl 5.30 och frukost kl 6.15. Packningen klar sedan kvällen innan. Igår kväll vid middagen hade vi avtackning av guider och bärare. Det var tråkigt med avsked! Vi gav dricks (ca 10 000 rupees ~ 800 kr per person) till Mahesh som han fick fördela mellan de berörda. Idag på morgonen var det dags att vara på flygplatsen i Lukla vid 7-tiden. Flygplatsen ligger endast 5 minuters promenad från lodgen så vi tar oss snabbt dit. Innan vi kommer till terminalbyggnaden stannar vi vid staketet och tittar på när flera plan landar och lyfter. Fascinerande! Som jag tidigare berättade är landningsbanan endast 20 meter bred och 460 meter lång.  Inne i terminalen fortsätter vårt spanande på flygplanen.

Lift off! På väg tillbaka.

Vi får våra boardingkort och då blir det plötsligt bråttom med att väga handbagage och ”security checka” det stora bagaget. En arméklädd man öppnar bottnet på min väska och frågar om jag har ”Any gas?”. Resten av väskan söker han inte igenom. Dags att gå genom säkerhetskontrollen. Vi kvinnor har en egen kö. Mitt i allt slocknar elektriciteten, men personalen fortsätter jobba sig igenom kön fastän kontrollen inte kan pipa just då. Ännu mera väntan på att just vårt plan ska komma. Vänthallen töms på folk och snart är det inte många kvar förutom vår grupp. Till slut rullar vårt plan fram på den lilla landningsbanan. Ut med de ankommande passagerarna och snabbt in med oss och vårt bagage. Pirr pirr! Nu är det dags igen. Landningsbanan sluttar lite så att vi ska få extra fart. Det känns som att vi gasar rakt mot stupet. Från att vi rullar ut från terminalen (”parkeringsplatsen”) till att vi lyfter tar det 17 sekunder (!). And up we go! :)

Hela flygningen går bra och vi landar tryggt i Kathmandu. Andas ut, puh, nere! Väl framme på vårt hotell i Thamel får vi vänta drygt en timme på att få våra rum. När vi äntligen får dem kommer det glädjetjut från både Lina och mig. Som vi har längtat efter att få duscha! Vu rusar upp för trapporna och Lina får nöjet att duscha först. Under tiden försöker jag reda ut mitt hår som hunnit tova till sig ordentligt på två veckor. När det är min tur känns det nästan lite overkligt. Jag inbillar mig att det ska rinna mörk damm från hela kroppen, men det gör det inte. Två omgångar schampoo och balsam åker i. Härlig känsla att vara ren igen! Med rena knoppar går vi tillsammans med halva gruppen till den italienska restaurangen ”La Dolce Vita”.

En dusch någon?

Trötta som vi är på trekkingmenyerna smakar det extra bra med italienskt. De andra beställer pizza och jag canelloni. Plus den efterlängtade ölen! Äntligen dags att fira på riktigt att jag tog mig hela vägen upp till Base Camp, upp och ner med flyget LUA – KTM och att jag till slut har duschat. :) Efter lunchen tar Lina och jag chansen och slinker in på ett massageställe. Lina väljer lite hårdare Trekking massage medan jag tar Traditional Nepali massage med massa oljor. När massören masserar mina ben somnar jag nästan. Skönt är det! Lite halvdåsiga går vi via souvenirbutiker tillbaka till hotellet. Jag skriver lite vykort och resdagbok innan det är dags för middag.

Vår lokala arrangör bjuder på finmiddag ikväll. Vi traskar genom Thamel och kommer fram till en plats som heter ”Garden of Dreams”, och det är som namnet antyder. En stor vägg skiljer trädgården från den trafikerade vägen utanför. En konstgjord trädgård med vatten och statyer möter oss på insidan. I ena hörnet finns en restaurang. Ikväll bjuds det på buffé och majoriteten av oss väljer ölen Gorkha till att skölja ner maten. Till förrätt finns en riktigt smaskiga pumpa- och vitlökssoppa. Tillbaka på hotellet nu. I morgon blir det sightseeing i Bhaktapur.

Per Liestam

Previous Marketing Manager