Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 2

Per Liestam, 27 nov, 2012

Söndag 14 oktober – dag 2
(Till Dag 1)

I morse vaknade jag just innan vi skulle landa. Så mycket piggare var jag inte efter ca 4 timmars sömn och tänderna värkte eftersom jag har en förmåga att bita ihop på ett underligt vis när jag sover sittandes. Det var varmt när vi steg av planet, ca 20 grader. Visumkön blev snabbt lång och det tog säkert en timme för mig att ta mig igenom ”Immigration” och hämta bagaget. (Kuriosa! Visumet för 30 dagar kostar 40 USD och du måste ha ett passfoto (finns automat på flygplatsen). Du kan även söka visum på förhand i Sverige.) Utanför flygplatsen kom taxichaufförerna framrusandes: ”Taxi M’am?” ”No thank you.” Jag hittade min skjuts och fick hjälp med väskan till den väntande bussen där de övriga deltagarna på min resa väntade otåliga. Flera av dem hade ordnat med visum på förhand och tagit sig igenom ”Immigration” betydligt fortare än jag. Vi fick skjuts till vårt hotell (Hotel Moonlight) i Thamel, turistkvarteren i Kathmandu.

Svårt att inte fästa sig vd barnen på barnhemmet.

Vi vilade en timme och mötte sedan upp ägaren till den lokala organisationen som visade oss runt i Thamel. Lunch intogs på en restaurang på en takterrass. Jag åt Palak Paneer (indisk rätt med ris, spenat och ost), mums! Tillsammans med Lina och Jimmy gick jag in i ett tiotal trekkingbutiker i Linas jakt på en dunjacka. Slutpris ca 520 kr (North Face-plagiat). Tillbaka på hotellet helt slutkörd efter den långa resan, korta sömnen och nya intryck under dagen. Jag tog ett huvudvärkspiller och sov en timme och kände mig sedan som människa igen. Klockan blir åtta på kvällen och det är dags att möta upp Ruth som jobbar som Regional Coordinator för GVI i Nepal. Global Vision International (GVI) är volontärföretaget som vi på Blueberry samarbetar med. Ruth har bott här i 4 år och har jobbat för GVI senaste två åren. Med sig har hon sin man Lok som kommer från en liten by mellan Chitwan och Pokhara. Lok jobbar också för GVI som Field Coordinator (översättare, samordnare etc). Vi äter middag på restaurangen Forever i Thamel och pratar mycket om GVI:s volontärprojekt i Nepal.

Förutom kombinationsresan som du kan läsa mer om ovan kan du även anmäla dig till en volontärresa där du enbart volontärarbetar. Du kan t.ex. undervisa barn i sjöstaden Pokhara, en turistig och äventyrlig stad. Här blir du aldrig uttråkad under din lediga tid!  Om du hellre vill undervisa på skola istället för daghem kan vi erbjuda den typen av placeringar också. Det finns även ett hälsoprojekt som är nytt för 2013. Kontakta mig på frida@blueberry.nuom du vill veta mer.

Volontärarbete på skola eller barnhem är ett mycket bra sätt att hjälpa till.

Både Ruth och Lok är riktigt trevliga och jag gillar dem direkt. Andra gäster på restaurangen kommer fram och pratar med dem och det märks att de har en stor vänskapskrets i Kathmandu (även om de numera är bosatta i Pokhara). I morgon ska de flyga till Storbritannien för att hälsa på Ruths familj under två veckors tid. Lok är uppspelt och lite nervös inför resan då det är första gången han ska flyga utanför Nepal. De följer mig tillbaka till hotellet efter middagen och vi önskar varandra lycka till med våra kommande strapatser. Nu, äntligen, ska jag sova ut efter den långa resan hit, till denna del av vår vackra värld.

Fortsätt till dag 3.

Vackra Pokhara.
Per Liestam

Previous Marketing Manager