Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 5

Per Liestam, 30 nov, 2012

En av de större byarna på väg upp.

Onsdag 17 oktober – dag 5
(Till Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4

Kl 16.15 – vi har äntligen klarat av dagens långa vandring till Namche Bazaar (3440 möh). Nu sitter jag i allrummet med halva gruppen och ska avnjuta citronte och honungspannkaka. Några av de andra provar på äppelkaka. Jag avstår från just äppelkaka, särskilt efter att jag blev magsjuk i Indien efter att ha beställt just det.

Ibland fick man sällskap en bit på vägen.

Johan, som har sin GPS-mätare på, berättar att vi har gått 14 km idag med en stigning på 800 m. Det har varit en tung vandring idag, men samtidigt har vi haft oerhört vacker utsikt över granklädda berg och även passerat två vattenfall. Flera gånger har vi korsat samma flod på olika hängbroar. På ett ställe såg vi en snöklädd bergstopp (inte Everest än). Efter lunch blev det stigning uppåt, uppåt, uppåt. Man gick en bit, stannade och andades, gick lite till, vattenpaus, stannade för att njuta av utsikten, väjde för kossorna etc.

Vi korsade många hängbroar som den på bilden.

När vi bara hade en timme kvar till Namche stannade vi vid Everest View Point (en rastplats), men det var molnigt vid toppen så vi såg inget. Kort därefter gick vi förbi två bergsgetter som betade i skogen. Vid utsiktsplatsen började jag känna mig lite tung i huvudet av solen och ansträngningen. Dags för te-, kak- och resorbpaus. Vid 15.30-tiden kommer vi fram till Namche, en stor by. Den största vi kommer att passera, hädanefter blir byarna mindre och mindre.

En kvinna som vi går förbi har det tungt och stannar efter varje steg. Det ser ut som om hon ska spy. Men upp kommer hon! :) På hotellet finns dusch med varmvatten. Dock utomhus (och det är kallt ute på kvällen) så fortsätter vara äcklig eftersom vi ändå inte kommer kunna duscha på över en vecka. Ikväll blir det att sova tidigt, längtar redan!

Fortsätt till dag 6.

Per Liestam

Previous Marketing Manager