Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 6

Per Liestam, 3 dec, 2012

Hela gänget – med Mount Everest i bakgrunden!

Torsdag 18 oktober – dag 6 (11 grader i sovrummet)
(Till Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5

Dimmig vandring.

Acklimatiseringsdag! Idag har varit en bra dag. Vi sover i Namche i natt igen eftersom vi har haft vår första acklimatiseringsdag idag för att vänja oss vid höjden. Välbehövlig efter gårdagens 800 höjdmeter. Igår kände jag av höjden. Lätt huvudvärk som tryckte bakom vänster tinning. Aptiten var inte den bästa vid middagen. I natt började jag känna av att toabesöken kommer närmare varandra. Det kan ha berott på soppan till middagen, men jag har hört att ju högre upp du kommer desto oftare behöver du uppsöka ”damernas”. I morse kände jag fortfarande av tyngden i huvudet, men den har försvunnit under dagen och nu mår jag riktigt bra.

Efter frukost (American breakfast – toast, müsli, potatis, apelsinjuice) vandrar vi upp på en kulle till ett museum som berättar om trakten. Utanför får vi vår första glimt (se bilden högst upp i inlägget) av Mount Everest. Lycka! Det ser inte så stort ut på håll med andra toppar närmare. Det som skiljer Everest-toppen från de andra är att det ryker snö från toppen. Efter museet väljer en kvinna i gruppen att gå tillbaka till lodgen för att vila upp sig. Vi andra börjar vandringen uppåt.

Munkklostret i Khumbljung.

Först kommer vi till ett flygfält (som inte används så ofta) med en landningsbana av sand och grä som jag är glad för att inte vi behövde landa på. I Lukla var den asfalterad. Vi fortsätter uppåt och sedan en liten bit neråt. Vi anländer till byn Khumbljung som ligger på 3790 möh. Här dricker vi te och i väntan på lunchen besöker vi ett munkkloster där de har ett Yeti-huvud bevarat. Det ser ut som ett vildsvinshuvud. Vi donerar lite pengar till munkarna som tack för titten. Khumbljung är för övrigt byn där sherporna kommer ifrån. Under trekkingen kallas bärarna för sherpor. De är även en etnisk grupp och kast. Lunchen smakar bra – Dal Bhat – en klassisk nepalesisk rätt (som jag även har beställt till middag) med ris, grönsaker, curry och linssoppa.

Efter lunch är det dags för stigning igen innan vi är tillbaka uppe på dagens topp. Stigningen går tungt och långsamt idag och jag andas mycket och stannar med jämna mellanrum. Den efterlängtade nedstigningen är inte lika skön som väntat då man måste hålla emot med benen hela tiden. Jag börjar längta efter vandringsstavar. Efter någon minuts vila på sängen tar Lina (som är min rumskompis och medvandrare i samma tempo) och jag en tur runt i byn. Vi stannar snabbt upp när vi känner kaneldoft och upptäcker att vi står utanför ett bageri med tillhörande café. Inne på caféet bekräftas vår misstanke – de har kanelbullar! Vi fikar kanelbulle och Coca-Cola innan vi fortsätter shoppingrundan. Sällan har det smakat så ljuvligt gott!

En otroligt efterlängtad kanelbulle!

Shoppingturen visar sig väldigt fruktsam. Jag hittar näsdukar, toapapper, Snickers, Twix, mintgodisar, rosa Buff (typ halsduk), vandringsstavar, souvenirer etc. Mycket godis är viktigt att ha i väskan för att pigga upp sig med när det blir tungt i backarna. En karta över vandringsleden till Everest Base Camp inhandlades också. Roligt att följa vägen vi går på kartan. Prisexempel: Stavar 1300 rupees ~ 110 kr. Buff 150 rupees ~ 12 kr.

Utsikten här är alldeles underbar och det är viktigt att komma ihåg att stanna till för att beundra den och njuta av att vi befinner oss här just nu, i detta ögonblick är vi i Himalaya.

Fortsätt till dag 7.

Per Liestam

Previous Marketing Manager