Följ Fridas väg mot Mount Everest Base Camp – dag 8

Per Liestam, 5 dec, 2012

Det fina templet.

Lördag 20 oktober – dag 8
(Till Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4, Dag 5,
Dag 6Dag 7)

Den äldre Laman.

Tidig start denna morgon med väckning kl 5.45 för att kunna delta i munkarnas morgonmässa. Några munkar är sena och har bråttom upp för trapporna. För mig går trapporna riktigt långsamt. Allt uppför känns tungt. Vi sätter oss tillsammans med ett gäng andra turister till höger om munkarnas platser. De sitter på bänkar med mysiga filtar omkring sig. De sjunger sina böner. Efter en stund kommer laman in åtföljd av en yngre munknovis. Laman är en äldre man som sätter sig längst fram i mitten av rummet. Framför Buddhastatyn.

Munkarnas böner är lite sövande på morgonkvisten, men just som jag håller på och nickar till så börjar de spela på sina instrument: ringklockor, trummor och trumpeter. En av munkarna serverade de andra varm mjölk medan bönen pågick. Vi trodde de skulle hålla på ca 30 min, men just nu pågår en av de viktigaste buddhistiska festivalerna så mässan höll på längre än vanligt. Kl 7 fick vi gå därifrån för att hinna till frukosten som vi hade bestämt till kl 7.15. Vi utgången kunde man lämna en slant i en donationslåda, vilket flera av oss gjorde.

Efter lunch fick vi njuta av nedförsbacke genom rhododendronskog. En riktigt härlig lördagsmorgon! Vi följde floden som vanligt. Lunch i lilla byn Shomare. Därefter börjar jag känna mig hängig och svag och inte alls styrkt av maten som annars efter lunch. Där dök febern upp :( Jag var inte särskilt hungrig vid middagen och somnar sedan direkt. Vi har nu tagit oss till Dingboche på 4410 möh. 8 grader i sovrummet.

Fortsätt till dag 9.

Som vanligt var det mycket vackert – trots att jag var hängig.
Per Liestam

Previous Marketing Manager