Fotboll och italienska i Milano

Per Liestam, 5 jan, 2012

Min resa till denna underbara stad och detta underbara land kan man man faktiskt säga startade år 2004, då jag för första gången tog mina steg i Italien i och med en semester i Rom. Redan då byggdes den kärlek för Italien som gjorde att jag tog beslutet i september 2010 att följa en kompis råd att åka till Italien för att bo ett halvår (han hade bott i Rom ett halvår via Blueberry och han rekommenderade dem starkt) och det var vad jag gjorde.

På stranden

Anledningen till att det blev Bella Milano är för att det är en stad jag varit i tidigare och följt AC Milan, en av huvudanledningarna till att jag åkte ner och bodde där 5 månader. Blueberry var fantastiska och hjälpte mig med allt, boende, skola, rubbet. Så när jag väll fått all info från dem så var det bara att invänta 2 januari för avresa och det var en lång väntan. Men sen kom den och jag åkte iväg och landade på Linates flygplats 16.00, när jag ringde till damen vars lägenhet jag skulle bo i och damen kunde ingenting engelska för fem öre, så jag fick prata mig fram med den skrala italienskan jag hade!

Framme i lägenheten
Väl framme vid lägenheten mötte hon och han jag skulle bo med upp mig utanför porten. Lägenheten var perfekt, i ett hyfsat lugnt område i närheten av Lambrate, inte alls för långt av kärnan av Duomo, centrala Milano. Vi gick in, packade upp det viktigaste, innan hon tog med oss ut på middag och det kändes nervöst… men framför allt underbart. Känslan av att inse att man inte var i Milano på en kort semester utan att man skulle bo där var helt fantastisk…

Mycket att se

Skolan då?
Eftersom jag skulle vara där i 20 veckor kunde jag inte ta både förmiddags- och eftermiddagslektioner, så det var 3 ½ timmar varje dag som jag hade lektioner på italienska med italiensktalande lärare och detta var något som jag var orolig för innan, hur ska jag kunna lära mig någonting? Men ett drygt år efter så inser jag vad fel jag hade. Mitt ordförråd har blivit markant bättre och det har jag skolan att tacka för. En perfekt skola som verkligen hjälpte till med det man ville ha hjälp med, perfetto!

Spelade fotboll på fritiden
På skolan var det en del svenskar som jag blev tajt med, men jag lärde även känna lite italienare då jag började spela fotboll på fritiden via en internetsajt som heter fubles.com. Där spelade jag några gånger i veckan tillsammans med en av mina närmaste kompisar där nere! Om dagarna, när jag inte var i skolan, så var det fotbollen där som var i första hand och från mars-maj så var det slappande i Parco Sempione i närheten av Duomo som ägde min tid. Där låg man med en öl och bara tog det lugnt i den stekande solen och väntade på vad kvällarna skulle erbjuda. För i Milano finns det en underbart uteliv. Som turist vet jag att man inte tycker om det, eftersom att man inte vet vart man ska gå, men att bo där är något helt annat, då man hittar nya ställen och gator där det finns grymma nattklubbar, restauranger, etc. Tex en sportpub i närheten av Parco Sempione, Fourfourtwo, där jag hängde mycket och tillslut blev en stammis!

San Siro

San Siro
Sen sist..fotbollen, anledningen till att JAG var där. Oavsett om du är intresserad av il calcio, är ett besökt på San Siro, fotbollens La Scala, värt ett besök. Jag var på en match i veckan, även Inters matcher oftast, för att få njuta av den stämningen, passionen och glöden som finns hos italienaren när det kommer till Calcio. Den är enorm!

Milanos perfekta läge
Med tanke på Milanos placering i Italien, så är det långt för en utflykt till t.ex Rom eller Sicilien, men det finns andra godbitar i närheten, som tex Comosjön,Genova och Verona, några utav de städer jag besökte :)

Tveka inte!
Milano är världens modehuvudstad, två av världens bästa fotbollsklubbar spelar här, våren är grym..Tveka inte att åka till Milano och studera och bo där. Du kommer INTE ångra dig!

/Elias Lööv

Per Liestam

Previous Marketing Manager