”Konstnärsdrömmen lever kvar och är nu närmare än någonsin tack vare allt som det här äventyret gett mig.”

Billy Blue College of Design är en välkänd designskola med campus i Syndey, Brisbane och Perth. Här studerar många blivande designers och fotografer och majoriteten av dem får jobb snabbt inom branschen. Skolans arbetssätt är praktiskt och branschnära, vilket gör att studenter blir väl föreredda inför arbetslivet. Fotografistudenten Oscar är nu inne på sin sista termin på sitt Diploma of Photoimaging och han är nu mer taggad än någonsin på att utforska vad framtiden har att erbjuda. Här får vi veta mer om livet i Sydney, se ett urval av hans fina foton och veta mer om livet på Billy Blue College of Design.

Hej Oscar! Hur kom det sig att du valde just Billy Blue College of Design?
Det har i flera år varit en dröm för mig att ta mitt fotograferande från hobby till något större, att hitta en miljö att utvecklas och utmanas kreativt. Jag hade därför sneglat på foto-utbildningar i Sverige tidigare men inte hittat något som kändes rätt. Jag hade dessutom längtat efter äventyr under en lång tid vilket gjorde att jag inte ville ge mig på en längre utbildning i Sverige då jag fruktade att gå miste om längre resor.
När jag hittade utbildningen Diploma of Photo Imaging på Billy Blue College of Design så kändes den därför rätt direkt, skaffa sig en utbildning i kombination med ’the adventure of a lifetime’? – Ja tack!

Med lärare som alla jobbar och har jobbat inom de fält de lär ut kan man som elev få högst relevant information om hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut. Skolan bidrar även med flera fullutrustade fotostudior som vi elever kan boka och använda för att förverkliga våra kreativa drömmar och visioner.

Oscar och två vänner.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Under utbildningens gång har jag läst en rad ovärderliga kurser som gett mig erfarenhet och kunskap inom ljussättning, konceptutveckling, kommersiell fotografering så som produkt, mat och modefotografering. Vi har även läst mer tekniska kurser rörande grunderna i hur kameror fungerar samt professionell filhantering för att försäkra sig själv och sina kunder om att bildfilerna är i tryggt förvar och att de håller högsta möjliga kvalité genom hela processen från att bilden tas tills det att den antingen går till print eller publiceras online.

Sedan läser vi självklart business-orienterade kurser så vi, som blivande fotografer, vet hur det fungerar att driva egen verksamhet rörande fakturering och prissättning mm. Jag måste säg att jag lärt mig så otroligt mycket från de flesta kurser jag läst under mitt år som student på Billy Blue då majoriteten av alla kurser utmanar en, på ett eller annat sätt, till att vara kreativ och lösa de problem man ställs inför när det kommer till att planera alla olika photo-shoots och projekt.
Jag måste säga att min favoritkurs är en jag läser nu under min sista termin, Folio. Denna kursen går ut på att vi ska använda all den kunskap vi samlat på oss under utbildningens gång och skapa en så stark portfolio som möjligt inom den genre vi valt att fokusera på. Jag brinner för mer abstrakt fine art-fotografering så att få möjligheten till helt fria kreativa tyglar och skapa något högst personligt genom att använda alla de medel skolan bidrar med så som studio och utrustning, har verkligen gett mig en försmak på hur jag vill att resten av mitt liv ska se ut.

Oscar i fotostudion.

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan andas kreativitet och skaparglädje. Alla utbildningar på skolan har med kreativitet att göra och tillsammans med det faktum att alla lärare är yrkesverksamma inom de områden de lär ut så skapar detta en perfekt grogrund för nya idéer och samarbeten mellan olika studenter och utbildningar. Det är till exempel inte ovanligt att studenter inom fashiondesign eller makeupdesign letar efter duktiga fotograf-studenter som kan fotografera look-books eller hjälpa dem sätta ihop en snygg portfolio till deras klädlinjer. Det är alltså en väldigt öppen och accepterande miljö som uppmuntrar till möten med nya människor och nya idéer.

Vy över havet i Sydney.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Då min tidigaste skoldag inte börjar förrän klockan 11.30 så innebär det att varje dag är sovmorgon, vilket passar mig perfekt då jag är en nattmänniska ända in i benmärgen. Dessutom har Australiens nationaldryck Goon en tendens att sätta stopp för tidiga mornar och istället uppmuntra till sena nätter…Skämt åsido, de dagar jag börjar vid tre på eftermiddagen finns det gott om tid innan skolan för att arbeta på assessments eller att i lugn och ro redigera bilder.
Väl i skolan så ser föreläsningarna olika ut beroende på vilket ämne vi läser. Vissa kurser är väldigt ”hands on” och praktiska i sin utformning, till exempel Light & Lighting där hela lektionerna i princip gick ut på att testa olika former av ljussättning och att skapa sig en vana att arbeta i en studiomiljö. Medan vissa kurser som t.ex. Career Prep är en ren och skär föreläsning.

Hur är Sydney som stad att bo i?
Sydney är en underbar stad med mängder att upptäcka och uppleva. Här erbjuds både storstadsliv för den som gillar det samt möjlighet att leva en mer laid-back livsstil som kretsar kring strand och utomhusaktivitet. Jag kände mig som hemma redan första veckan i Sydney och börjar känna en rejäl separationsångest inför den kommande hemresan.Här finns något för alla.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag delar lägenhet med tre andra personer. Jag och en barndomskompis från Sverige delar lägenhet med ett superhärligt par från Kanada vars öldrickartalang nästan matchar oss svenskar!
Om man flyttar till Sydney får man räkna med att man kommer dela boende med andra människor då det är en av världens dyraste städer att bo i. Jag har till exempel en hyra på strax över 7000kr i månaden och har då inte ens ett eget sovrum. Detta borde inte avskräcka någon från att studera här dock, då man samtidigt träffar och lär känna så otroligt mycket nya människor från hela världen. Jag har bott tillsammans med Engelsmän, Fransmän, Italienare och nu Kanadensare – människor och vänner jag kommer minnas och ha med mig för resten av mitt liv.

Är det stor skillnad på att studera i Sydney jämfört med gymnasiet i Sverige?
Det skulle jag verkligen säga. Jag visste först inte vad jag skulle förvänta mig när jag flyttade hit för att studera foto men jag föreställde mig inte att det skulle vara så mycket hårt plugg och arbete som det faktiskt är. Under terminernas gång får man helt enkelt acceptera att det är hårt plugg som gäller och försöka komma ihåg att det var för utbildningen man åkte hit.

Trots att man som elev kan ta hjälp av varandra vid fotograferingar osv. så är alla arbeten individuella och det är upp till oss som elever att planera och utföra alla fotograferingar och arbeten.
Det är ett väldigt fokus på att våra uppgifter ska efterlikna arbetsmarknaden och har därför strikta briefs och deadlines att jobba efter. Det skulle jag säg är den största skillnaden, att denna utbildningen verkligen fokuserar på att förbereda oss för hur arbetslivet verkligen ser ut samtidigt som den uppmuntrar till individualism och att vi ska förverkliga vår egen vision, till skillnad mot gymnasiet. 

Vad gör du på fritiden?
Fritiden i Sydney består till stor del av att umgås med kompisar i kombination med ett par kalla öl eller, på sommaren, en dag på stranden. Det finns dessutom otroligt många fina platser att besöka i och runtom Sydney, så att dra ihop ett gäng kompisar, hyra en bil och åka till en av nationalparkerna för att gå hikes och ta feta bilder är en annan favoritsyssla. 

Vilka platser är absolut ett måste att besöka runt Sydney?
De självklara platserna är såklart Bondi och Manly beach, något som går att göra första veckan! Om man vågar sig på att ta tåget utanför stadskärnan så kan man åka till de storslagna Blue Mouontains nationalpark eller varför inte ta sig an utmaningen att ta sig till utkiksplatsen ovanför Palm Beach för att sedan belöna sig själv med ett svalkande bad och strandhäng när man kommer ner? Något som många missar med Sydney är att hitta stadens flera ”hidden bars”.
Barer som för ett otränat öga är gömda. Det finns allt från barber shops som framåt kvällen öppnar bakdörren och görs om till bar, en till synes mörk och läskig gränd visar sig leda till två av stadens fetaste whiskeybarer eller, min favorit, Stitch Bar som serverar cocktails i världsklass och transporterar en tillbaka i tiden till 60-talets USA.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?
Oj, det är omöjligt att välja ett ”bästa” minne från ett år som enbart bestått av nya intryck, ”once in a lifetime”-upplevelser och underbara människor.

Något som sticker ut och som värmer lite extra nu när vi går in i höstmånaderna är när jag och min backpackande syster reste till Perth på västkusten för att möta upp vår Mamma, Pappa och yngsta syster. Känslan när jag såg min familj, som jag då inte hade träffat på 8 månader, komma ut från arrivals gaten på flygplatsen var obeskrivlig. Vi reste sedan med bil längst väst och sydkusten i tre veckor för att sedan avsluta med fyra dagar i Sydney där jag fick chansen att visa dem alla de ställen som varit en del av mitt liv och min vardag här. Det bör dock tilläggas att det tog ca. 20 minuter efter de landat tills det att familjetjafsen var igång igen och allt var som vanligt. Men om det är någonting jag kommer ta med mig hem från Sydney och Australien så är det alla fantastiska människor jag träffat här, utan dem hade Sydney inte vart någonting.

Middag med familjen.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag hade kompisar som använt sig av Blueberry för sina utlandsstudier och blev tipsad därifrån.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
KÖR, BARA KÖR! Det är lätt att vara tveksam inför ett så tillsynes stort beslut som att studera utomlands då det ofta handlar om stora summor pengar, att vara ifrån familj och vänner över en lång tid samt att vi alltid är lite rädda för det okända. Jag kan bara utgå från mina egna erfarenheter när det kommer till dessa saker men jag ångrar inte en sekund att jag åkte hit för att studera.
Genom att studera utomlands får man med sig något som är så mycket mer värdefullt än bara en utbildning, man får livserfarenheter som inte går att få hemma i Sverige.
Man får lära sig att stå på egna ben, utanför mamma och pappas trygga famn.

Man får träffa människor från alla olika delar av världen som alla har olika bakgrund och livshistorier.
Att studera utomlands vidgar ens vyer något otroligt och ger en perspektiv på vad man har och uppskattar med Sverige samt vad som hade kunnat vara bättre.
Världen växer och krymper på samma gång.

Operahuset i Sydney under kvällstid.

Vad har du för planer efter dina studier?
Jag ser fram emot att komma hem till Sverige igen och återförenas med min familj och alla mina vänner! Sedan är planen att med ny kraft och erfarenhet i ryggen starta min egna fotoverksamhet. Jag känner mig extremt motiverad till att fortsätta utvecklas som fotograf och konstnär och är extremt nyfiken över vart denna utbildningen kommer ta mig ren karriärmässigt. Konstnärsdrömmen lever kvar och är nu närmare än någonsin tack vare allt som det här äventyret gett mig.

Härligt! Tack Oscar och stort lycka till med framtidsplanerna!
Tack!

Vill du se mer av Oscars fotografier? Kika in på hans hemsida och för mer inspiration från Oscars tid på Billy Blue, titta in på hans Instagram.

Om du är intresserad av att ansöka till Billy Blue, påbörja processen här!
Har du frågor? Maila eller ring oss så hjälper vi dig med alla dina funderingar.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig