Det började som ett skämt på internet med vännen Raed i Jordanien. Men när media – inklusive The Guardian och The New York Times – plockade upp hans mail, blev han “The Bagdad Blogger”, den mest kända webbdagboksskrivaren i världen. Salam Pax lekte katt och råtta med Saddam Husseins terrorvälde och året var 2003. Världen fick varje dag ta del av en ung persons upplevelser, tankar och idéer under extremt svåra förhållanden. Han berättade om vänner som försvann och aldrig återkom, om solen som trots allt fortsatte att visa sig varje morgon, och om glädjen att ha överlevt dagen.


Året efter träffade jag Salam under en laddad föreläsning i Australien. Medan vi satt i våra bekväma stolar och med ett glas vin i handen  berättade han om våld, terrorhandlingar och släktens ständigt gnagande oro. Men också om sin första kärlek, om ett fantastiskt land och om de drömmar han delade med den nya generationen.

Salam var utbildad arkitekt från University of Bagdad men bredvid mig satt en professor från University of New South Wales. Han såg en kommande journalist i Salam och tyckte han borde sadla om och utnyttja sitt mod och förmåga att inför hela världen berätta sin historia. När vi sedan fick en pratstund med Salam fick han många lovord och råd av professorn som pratade sig varm för både bytet av yrke och studier på University of New South Wales. UNSW är rankat bland de 50 främsta i världen inom media och kommunikation. Salam bytte faktiskt bana och tog en Master of International Journalism, men på City University i London som också tillhör de främsta universiteten i världen. Därefter har han haft en mycket spännande karriär och arbetar nu som Communication Officer på UNICEF.

Tillbaka till University of New South Wales. Blueberry har representerat universitetet i många år och tillhör liksom de andra universiteten som vi representerar, Columbia University (New York) och Monash University (Kuala Lumpur) de främsta i världen.

University of New South Wales har nu placering 46 i QS World University Rankings 2015/2016 och placering 82 i Times Higher Education World University Rankings 2015.

I augusti kommer Per Bergqvist börja arbeta hos oss som Marketing Manager. Han har själv studerat på University New South Wales och kommer då att ladda med insidetips från hans studietid där.

Vår nye Marketing Manager Per utanför paviljongen på Randwick Racecourse, UNSW
Vår nye Marketing Manager Per utanför paviljongen på Randwick Racecourse, UNSW
Eva Axelsson Engström

Senior Executive Advisor